Jan Jönsson (L) oppossitionsborgarråd Stockholm stad.

Bild: Kenneth Samuelsson

Toppolitikerns hyreshus – grannar betalar ockerhyra och bor i svartbyggen

Svartbyggen i gamla cykelrum, hotellägenhet, bostäder som hyrs ut till ockerhyra och taggtråd för att hålla folk från fasaden. Hyreshuset som toppolitikern Jan Jönsson (L) bor i sticker ut på flera sätt. Det ägs av Wonna I de Jong som Hem & Hyra har granskat i en rad artiklar.

Hem & Hyra har i flera artiklar visat att hyresvärden Wonna I de Jong har byggt om förråd, cykelrum och tvättstugor till bostäder utan bygglov. Ett stort antal hyresgäster, från framför allt Östeuropa, vittnar också om att de tvingas betala ockerhyra för osäkra hyreskontrakt.

Även i toppolitikern Jan Jönssons hus förekommer fusket visar det sig när vi tittar närmare på fastigheten. Men det är inget som han själv känner till, berättar han när vi träffas utanför hans port till hyreshuset i Bredäng i södra Stockholm för att prata om granskningen.

Järnbärarvägen i Bredäng.

Bild: Kenneth Samuelsson

På Järnbärarvägen i Bredäng och flera andra av Wonna I de Jongs fastigheter hyrs svartbyggen och vanliga lägenheter ut till ockerhyra.

– Nej, det visste jag inte, säger Jan Jönsson, (L), som tidigare var socialborgarråd i Stockholm stadshus men efter valet är borgarråd i opposition.

Att Wonna I de Jong byggt olagliga bostäder och tar ut ockerhyror i toppolitikerns eget hus kommenterar han så här.

– Oavsett vem hyresvärden är eller vem som bor i huset så ska regelverket och lagen följas.

Video. Miljardärens svartbyggen

Skriv en text..

Flera hyresgäster i huset berättar att de är missnöjda med hur Wonna I de Jong sköter om området. Jan Jönsson visar upp en väg på baksidan som hans värd har ansvar för, den är full av snö som inte plogats bort.

– Det är tråkigt med utemiljön, stora gropar i vägen bakom huset så bilar får sicksacka sig fram för att inte slå i underredet. Det ser hej och hå ut utanför. Intrycket är inte det trevligaste. Men en sak som blivit bättre är att det går snabbare att få hjälp vid felanmälningar, tidigare svarade de knappt, säger han.

Vass taggtråd runt buskar

På sidan av hyreshuset visar han upp en annan sak som vi inte stött på i ett bostadsområde tidigare. Buskar omringas av ett staket som består av vass taggtråd.

– Så där är det nog inte så många andra hyresvärdar som gör, säger han med ett lätt skratt.

Bild: Kenneth Samuelsson

Jan Jönsson blev lite förvånad när hans hyresvärd satte upp vass taggtråd runt gaveln på huset.

Många nya hyresgäster i Wonnas hus

Han flyttade in i huset 2001 och några år senare tog Wonna I de Jong över husen och sedan dess har mycket förändrats.

– Tidigare bodde folk här länge och man visste vilka de flesta var, på senare år har det varit många som flyttat in och ut i husen. En hel del kommer från Östeuropa och kan inte så mycket svenska, säger han.

Det är tråkigt med utemiljön, stora gropar i vägen bakom huset så bilar får sicksacka sig fram.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd

Efter att Wonna I de Jong tog över så hamnade Jan Jönsson och flera andra hyresgäster i en rejäl dust med sin värd 2012. Han var då ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd och gick ut offentligt och kritiserade Wonna I de Jong för att han själv och grannarna tvingades leva med mögel i sina lägenheter.

Efter att ha hotat med att sluta betala hyran till värden och i stället deponera den hos Länsstyrelsen fick han sitt badrum renoverat. I samma veva skrevs det mycket negativa artiklar om hur Wonna I de Jong misskötte sina hus och en hyresgäst polisanmälde henne för hemfridsbrott när hon gick i en lägenhet, enligt tidningen Södra Sidan.

Taggtrådsvarning i bostadsområde.

Bild: Kenneth Samuelsson

Hyresgästerna på Järnbärarvägen kan riva sig på både taggtråd och taggbuskar.

Svartbyggen och ockerhyra

Hem & Hyras stora granskning visar att Wonna I de Jong fortsatt sin framfart efter all uppståndelse för tio år sedan. De senaste åren har hon fortsatt bygga svartbyggen i gamla förråd, cykelrum och tvättstugor. Hon har även hyrt ut lägenheter via ett bulvanföretag och tagit ut ockerhyra för både svartbyggen i skrubbar och vanliga hyresrätter när det flyttat in människor från framför allt Östeuropa.

– Jag har ingen insikt i bolaget, men minns att det fanns många saker som kom fram i förra vändan 2012 och det är anmärkningsvärt och tråkigt om det så här tio år senare fortfarande sköts oseriöst. Jag trodde att hon hade kommit bort från det där, att det hade blivit bättre, säger Jan Jönsson.

Andrahandskontrakt med hög hyra.

Bild: Kenneth Samuelsson

Wonna I de Jongs hyresgäster får betala ockerhyra för osäkra andrahandskontrakt.

Hyresgäster betalar för hög hyra

Hem & Hyras genomgång visar också att Wonna I de Jong hyr ut lägenheter till utsatta människor. Då är hyran flera tusen kronor högre än den som förhandlats med Hyresgästföreningen. När Hem & Hyra pratar med hyresgäster i Jan Jönssons hus visar det sig att flera betalar 7 000 – 8 000 kronor för 35- 40 kvadratmeter. 

– Jag känner inte till att vissa betalar så hög hyra, jag och grannarna pratar inte om vilken hyra vi betalar. Men jag har undrat hur det går att tjäna så mycket pengar på fastigheter i utsatta områden. Det har varit så konstigt. Hur går det att expandera så fort? säger han.

Jag känner inte till att vissa betalar så hög hyra.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd

De senaste åren har fenomenet med att allt fler hyresrätter blir hotellägenheter uppmärksammats. I vår granskning har vi hittat flera hotellägenheter i Wonna I de Jongs hyreshus. Det upptäcker vi även i Jan Jönssons hus. På namntavlan i porten som värden satt upp står det ett svenskklingande namn på en lägenhet. Men när vi kontrollerar namnet på dörren står det Easy Flat, ett företag som hyr ut hotellägenheter.

Bild: Pixabay

Vad tänker du, som före detta socialborgarråd, om att din hyresvärd låter bostadslösa bo i svartbyggen och tar ut ockerhyra?

– Jag kan inte ta ställning till bolagets skötsel, men oavsett vem som är hyresvärd så är det väldigt oseriöst och oacceptabelt. De som fått bo där har kanske inte någon annanstans att bo på grund av bostadsbristen. Men man kan inte utsätta människor för risker för att vi har en bostadsbrist. Följer man till exempel inte brandskyddsregler så kan det få allvarliga konsekvenser för dem som bor där. Vi har sett i olika katastrofer hur illa det kan gå när värdar inte sköter sig.

Men man kan inte utsätta människor för risker för att vi har en bostadsbrist.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd

Sedan Jan Jönsson flyttade in har det gått 20 år och mycket har blivit sämre, han har till exempel fortfarande kvar samma tapeter och golvmattor som fanns i lägenheten när han flyttade in. Det mögliga badrummet som han fick renoverat efter flera års klagande och tjat är en historia för sig.

– Bolaget hävdade att man inte får duscha stående i min lägenhet, att jag skulle vara tvungen att sitta ner i badkaret och duscha för att inte väggarna skulle bli blöta. Allt var så konstigt, säger han.

Har du aldrig funderat på att flytta?

– Någon gång har jag tänkt att jag ska flytta till ett nybyggt hus mitt emot mitt, jag vill bo kvar i området eftersom jag trivs väldigt bra. Det är nära till tunnelbanan och centrum. Miljonprogramshus är fula på utsidan men det är väldigt bra planlösning, säger han.

Jag kände att det inte var någon mening att gå via Hyresgästföreningen.

Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd

Han har varit medlem i Hyresgästföreningen i många år och försökte 2012 att skapa lite engagemang i området och göra saker bättre. Men han tycker att han fick för lite stöd och uppbackning. Sedan gav han upp.

– Jag kände att det inte var någon mening att gå via Hyresgästföreningen. Jag trodde att de skulle hålla lite koll på värden tills saker blir bättre, men när den mediala uppmärksamheten försvann hände inte mycket. Jag vet inte om det beror på att bolaget är svårt att komma åt. Vi blev bland annat lovade ett nytt cykelgarage och återvinningsrum för flera år sedan men det blev aldrig något av det, säger han.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt Wonna I de Jong för att hon ska få kommentera uppgifterna men hon har inte återkommit.