Pernilla Andersson med pappa

Bild: Jerker Ivarsson/privat

Folkkära artistens pappa fick alzheimer: ”Systemet är utsugande”

Artisten Pernilla Andersson har kämpat med en alzheimersjuk pappa på ett särskilt boende. Nu reagerar hon på Hem & Hyras avslöjande om skyhöga hyror på dessa boenden. ”De höga boendekostnaderna är för jävliga. Det handlar om de sköraste människorna i samhället”.

När den folkkära artisten Pernilla Andersson får reda på de stora skillnaderna mellan boendekostnader på särskilda boenden och vanliga hyreslägenheter så skakar hon på huvudet. Hem & Hyras granskning visar att det är 69 procent dyrare att bo på särskilt boende i Stockholm, jämfört med en hyreslägenhet.

– Systemet är utsugande. Och det går ut över våra gamla, säger hon.

Hem & Hyra har i en serie artiklar visat att det i vissa kommuner kan skilja upp till 169 procent mellan hyran på särskilda boenden, jämfört med förhandlade hyror på den ordinarie hyresmarknaden.

Pernilla Andersson Dregen i jacka

Bild: Jerker Ivarsson/TT

Jag vill vara en nagel i ögat. Samhället har missat att skydda våra svagaste.

Pernilla Andersson

Det har gått två år sedan Pernilla Andersson egen pappa somnade in efter några år på särskilt boende i Stockholm. I den utsatta situationen var aldrig ekonomin i fokus. Som för många andra anhöriga var det viktigaste att omvårdnaden var bra.

Pernilla Andersson Dregen såg saker som inte fungerade och gick ut i media i med kritik. Senare tog hon sitt engagemang vidare. Ville göra skillnad på riktigt.

– Jag vill vara en nagel i ögat. Samhället har missat att skydda våra svagaste. De äldre.

Hon har startat och driver PAD-stiftelsen, Pernilla Andersson Dregen-stiftelsen, vars syfte bland annat är att uppmärksamma kognitiva hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom.

– Stiftelsen ska vara en röst för dem som inte kan prata för sig själva, säger hon.

Går med sin pappa i höstmiljö

Bild: Privat

Det har nu gått två år sedan Pernilla Anderssons pappa somnade in.

Anhöriga kan höra av sig till stiftelsen för råd och hjälp. Ett stipendium delas också ut till den som gjort något extraordinärt för humanismen.

Vad är din drivkraft?

När jag växte upp så fick jag vända på slantarna. Jag vet vad det innebär att inte ha råd. Och så har jag en humanistisk inställning och människosyn.

– Jag älskar gamla människor, de är ju en portal till vår historia om vi lyssnar på dem.