Annons

Stäng ute världen: Bästa brusreducerande hörlurarna

Tester Hörlurar som blockar störande ljud. Din bästa vän om du behöver lugn och ro, men saknar en dörr att stänga om dig. Hög tid att testa vilka som är bäst alltså. Hem & Hyra har så klart gjort precis detta.
Foto: Getty Images

Tillgången till en störningsfri ljudmiljö är en lyx oavsett om du sitter på ett stimmigt kontor, på en brummande buss eller försöker skapa arbetsro i din egen bostad. Och det finns en teknik som kan hjälpa: aktiv brusreducering.

Tekniken har använts länge av flygresenärer för att stänga ute ljudet i flygkabinen, men i takt med att den letat sig in i hörlurar i lägre prisklasser har den spridit sig som en löpeld genom kontorslandskap och i kollektivtrafiken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har låtit det tyska laboratoriet Müller-BBM testa sju brusreducerande hör­lurar av typen over-ear för 1 300–3 600 kronor.

Laboratoriet har med hjälp av en expertpanel och akustiska mätningar testat hörlurarnas ljudkvalitet, brusreducering, användarvänlighet, drift- och laddtid.

Bäst i test, när alla delbetyg vägs samman, är Marshall Monitor II A.N.C. Hörlurarna levererar ett välbalanserat och klart ljud och jämn reducering av den omgivande ljudmiljön.

Läs ocksåHem & Hyra testar elcyklar: här är modellen som rullar bästElcykel och laddningssladd.

För att bedöma hörlurarnas ljudkvalitet lyssnade tre testexperter på rock-, pop- och klassisk musik samt ljudbok. Bäst ljud har Sennheiser Momentum Wireless 3, med Marshall Monitor II A.N.C. hack i häl. Även hörlurarna från Bose presterar bra.

Annons

– Ljudkvaliteten på de fyra bästa hörlurarna i det här testet är hög. Särskilt imponerar Sennheiser Momentum Wireless 3 och Marshall Monitor II A.N.C. med ett välbalanserat ljud, säger Simon Gerke, testledare på Müller-BBM.

Aktiv brusreducering bygger på en teknik där hörluren har inbyggda mikrofoner som lyssnar på det omgivande ljudet och skapar ett eget motljud som tar ut dessa. När det fungerar väl uppfattar användaren resultatet som tystnad.

Läs ocksåSladdlösa dammsugare dör inom en kvart – här är bästa modellenStädar hemma med sladdlös batteridriven dammsugare

Tekniken tillåter i vissa fall även att hörluren släpper igenom vissa typer av ljud medan den blockerar andra. Det kan handla om att släppa igenom tal, samtidigt som den blockerar motorljud eller tangentbordsknatter.

Hörlurarnas brusreducerande egenskaper testades både genom akustiska mätningar i laboratoriet och av de tre experterna.

– För att ta reda på vilka ljud som försvinner och vilka som tränger igenom systemet behöver vi låta experterna lyssna på dem också. Därför viktar vi också experternas omdömen högre än de akustiska mätningarna, säger Simon Gerke.

Annons

Panelen lyssnade på alla hörlurar i kontrollerade scenarion med olika bakgrundsljud: På en buss, på ett kafé och på ett kontor med öppen planlösning. Ljuden i dessa scenarion täcker även in ljudmiljön i många andra situationer, som den i en flygplanskabin, hemma vid köksbordet eller i soffan.

Sony, Bose och JBL var bäst på att stänga ute de omgivande ljuden.

Laboratoriet bedömde också hörlurarnas användarvänlighet, deras knappar och funktioner, hur de kan fällas ihop när de transporteras och generell byggkvalitet och materialval. Här får Bose, Marshall, Sennheiser Momentum och Sony nästan samma höga betyg.

När det kommer till drifttid, alltså hur länge man kan använda hörlurarna mellan laddningarna, sticker Marshall ut med hela 30 timmars användning. Sony laddar ur redan efter 22,5 timmar, trots att de enligt tillverkaren ska klara 30 timmar på en laddning. Allra kortast användning ger Sennheiser Momentum: 17 timmar, men det är också vad de själva redovisar.

Marshall Monitor A.N.C
Totalbetyg: 7,7
Cirkapris
3 200 kronor
Konsumentkontakt
marshallheadphones.com
Drifttid
30 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
8,5
Kommentar Bäst i test. Välbalanserad och klart ljud. Saknar djup bas. Tydlig röstuppspelning. Ganska jämn reducering, men bruset kan fortfarande uppfattas vid musiklyssning.
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Totalbetyg: 7,6
Cirkapris
3 600 kronor
Konsumentkontakt
bose.se
Drifttid
26 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
7,8
Kommentar Mycket balanserat och behagligt ljud. Det omgivande bruset reduceras väl. Bra bas. Överlag behagligt ljud, men lite tunt. Mycket bra, balanserad och tydlig röstuppspelning. Saknar lite värme. Bara ett fåtal ljud hörs igenom musikspelning. Behaglig reducering i kontorsmiljöer.
Sennheiser Momentum Wireless 3
Totalbetyg: 7,4
Cirkapris
3 700 kronor
Konsumentkontakt
sennheiser.com
Drifttid
17 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
8,8
Kommentar Mycket välbalanserat och fylligt ljud. Brusreduceringen förbättrar musikuppspelningen avsevärd men det omgivande bruset uppfattas fortfarande. Klara höga frekvenser och fylligt, välbalanserat ljud. Bra, tydlig balancerad röstuppspelning. Endast lätt brusreducering, men den bidrar ändå till kraftigt förbättrad upplevelse vid musikuppspelning.
Sony WH-1000XM3
Totalbetyg: 7,1
Cirkapris
3 000 kronor
Konsumentkontakt
sony.se
Drifttid
22,5 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
6,7
Kommentar Ljudet är något dämpat och burkigt, höga frekvenser kommer inte fram så bra. Om­givningsbruset reduceras på ett behagligt sätt. Behaglig bas men lite dämpad och något burkigt. Röstuppselning har fin värme, inget brus, men högre frekvenser kommer inte fram så bra. Behaglig brusreducering, också utan musik.
JBL Live 650BTNC
Totalbetyg: 6,6
Cirkapris
1 700 kronor
Konsumentkontakt
jbl.se
Drifttid
22 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
5,9
Kommentar Ljudet är något dämpat, högre frekvenser kommer inte fram så bra, men bra bastoner. Välfungerande brusreducering. Kraftfull men platt. Röstuppspelningen är ganska bra och ganska balanserad. Ett fåtal ljud finns kvar vid musikuppspelning. Ganska effektiv brusreducering i kontorsmiljöer.
Sennheiser HD 450BT
Totalbetyg: 5,9
Cirkapris
2 000 kronor
Konsumentkontakt
sennheiser.com
Drifttid
22,5 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
5,7
Kommentar Ljudet är instängt och är något intetsägande. Högre frekvenser kommer inte fram så bra. Omgivningsbruset reduceras mindre väl. Basen är okej, men ljudet är dämpat och högre frekvenser kommer inte fram så bra. Röstuppspelningen är inte helt tydlig. Enbart lätt reducering av bruset. Brus påfallande under musikuppspelning.
Plantronics Backbeat Go 810
Totalbetyg: 5,2
Cirkapris
1 300 kronor
Konsumentkontakt
plantronics.com
Drifttid
25 timmar
Ljudkvalitet (1-10)
4,3
Kommentar Ljudet är inte övertygande: ofta något dämpat och högre frekvenser kommer inte fram så bra. Klarar bara att ta bort bruset till viss del. Bakgrundsbruset slår igenom. Högre frekvenser kommer inte fram så bra, även vid röstuppspelning. Brus också påfallande under musikuppspelning.
Fakta: Behöver du nya lurar? Expertens tips

  1. Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på hörlurar.
  2. Använd tabellen till det här testet. Alla hörlurar som har över 6 i betyg för ljudkvalitet är värda att testa.
  3. Gå till en butik och testa de som du är intresserad av. För vissa är ljudkvaliteten det viktigaste, för andra brusreduceringen.
  4. Det är också viktigt att hörlurarna sitter bra på ditt huvud, särskilt om du kommer att använda dem flera timmar åt gången. Leta tills du hittar en modell som passar dig.
  5. Undersök också hur hörlurarna är att använda. Vill du ha fysiska knappar eller passar det dig bättre med touch-ytor på kåporna? Tänk på att du kommer att behöva hantera dem varje gång du använder dem.
  6. Om du inte har möjlighet att prova hörlurarna i en butik, beställ hem och testa. Använd din ångerrätt och skicka tillbaka hörlurarna om du inte är nöjd.
Läs också Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare Här hittar du bästa strykjärnet – många har svårt att hålla värmen Stort test: Hitta rätt hårfön – och slipp få brännskador

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.