Stäng ute världen: Bästa brusreducerande hörlurarna
Tillgången till en störningsfri ljudmiljö är en lyx oavsett om du sitter på ett stimmigt kontor, på en brummande buss eller försöker skapa arbetsro i din egen bostad. Och det finns en teknik som kan hjälpa: aktiv brusreducering.
Tekniken har använts länge av flygresenärer för att stänga ute ljudet i flygkabinen, men i takt med att den letat sig in i hörlurar i lägre prisklasser har den spridit sig som en löpeld genom kontorslandskap och i kollektivtrafiken.
Hem & Hyra har låtit det tyska laboratoriet Müller-BBM testa sju brusreducerande hörlurar av typen over-ear för 1 300–3 600 kronor.
Laboratoriet har med hjälp av en expertpanel och akustiska mätningar testat hörlurarnas ljudkvalitet, brusreducering, användarvänlighet, drift- och laddtid.
Bäst i test, när alla delbetyg vägs samman, är Marshall Monitor II A.N.C. Hörlurarna levererar ett välbalanserat och klart ljud och jämn reducering av den omgivande ljudmiljön.
För att bedöma hörlurarnas ljudkvalitet lyssnade tre testexperter på rock-, pop- och klassisk musik samt ljudbok. Bäst ljud har Sennheiser Momentum Wireless 3, med Marshall Monitor II A.N.C. hack i häl. Även hörlurarna från Bose presterar bra.
– Ljudkvaliteten på de fyra bästa hörlurarna i det här testet är hög. Särskilt imponerar Sennheiser Momentum Wireless 3 och Marshall Monitor II A.N.C. med ett välbalanserat ljud, säger Simon Gerke, testledare på Müller-BBM.
Aktiv brusreducering bygger på en teknik där hörluren har inbyggda mikrofoner som lyssnar på det omgivande ljudet och skapar ett eget motljud som tar ut dessa. När det fungerar väl uppfattar användaren resultatet som tystnad.
Tekniken tillåter i vissa fall även att hörluren släpper igenom vissa typer av ljud medan den blockerar andra. Det kan handla om att släppa igenom tal, samtidigt som den blockerar motorljud eller tangentbordsknatter.
Hörlurarnas brusreducerande egenskaper testades både genom akustiska mätningar i laboratoriet och av de tre experterna.
– För att ta reda på vilka ljud som försvinner och vilka som tränger igenom systemet behöver vi låta experterna lyssna på dem också. Därför viktar vi också experternas omdömen högre än de akustiska mätningarna, säger Simon Gerke.
Panelen lyssnade på alla hörlurar i kontrollerade scenarion med olika bakgrundsljud: På en buss, på ett kafé och på ett kontor med öppen planlösning. Ljuden i dessa scenarion täcker även in ljudmiljön i många andra situationer, som den i en flygplanskabin, hemma vid köksbordet eller i soffan.
Sony, Bose och JBL var bäst på att stänga ute de omgivande ljuden.
Laboratoriet bedömde också hörlurarnas användarvänlighet, deras knappar och funktioner, hur de kan fällas ihop när de transporteras och generell byggkvalitet och materialval. Här får Bose, Marshall, Sennheiser Momentum och Sony nästan samma höga betyg.
När det kommer till drifttid, alltså hur länge man kan använda hörlurarna mellan laddningarna, sticker Marshall ut med hela 30 timmars användning. Sony laddar ur redan efter 22,5 timmar, trots att de enligt tillverkaren ska klara 30 timmar på en laddning. Allra kortast användning ger Sennheiser Momentum: 17 timmar, men det är också vad de själva redovisar.
- Cirkapris
- 3 200 kronor
- Konsumentkontakt
- marshallheadphones.com
- Drifttid
- 30 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 8,5
- Cirkapris
- 3 600 kronor
- Konsumentkontakt
- bose.se
- Drifttid
- 26 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 7,8
- Cirkapris
- 3 700 kronor
- Konsumentkontakt
- sennheiser.com
- Drifttid
- 17 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 8,8
- Cirkapris
- 3 000 kronor
- Konsumentkontakt
- sony.se
- Drifttid
- 22,5 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 6,7
- Cirkapris
- 1 700 kronor
- Konsumentkontakt
- jbl.se
- Drifttid
- 22 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 5,9
- Cirkapris
- 2 000 kronor
- Konsumentkontakt
- sennheiser.com
- Drifttid
- 22,5 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 5,7
- Cirkapris
- 1 300 kronor
- Konsumentkontakt
- plantronics.com
- Drifttid
- 25 timmar
- Ljudkvalitet (1-10)
- 4,3
- Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på hörlurar.
- Använd tabellen till det här testet. Alla hörlurar som har över 6 i betyg för ljudkvalitet är värda att testa.
- Gå till en butik och testa de som du är intresserad av. För vissa är ljudkvaliteten det viktigaste, för andra brusreduceringen.
- Det är också viktigt att hörlurarna sitter bra på ditt huvud, särskilt om du kommer att använda dem flera timmar åt gången. Leta tills du hittar en modell som passar dig.
- Undersök också hur hörlurarna är att använda. Vill du ha fysiska knappar eller passar det dig bättre med touch-ytor på kåporna? Tänk på att du kommer att behöva hantera dem varje gång du använder dem.
- Om du inte har möjlighet att prova hörlurarna i en butik, beställ hem och testa. Använd din ångerrätt och skicka tillbaka hörlurarna om du inte är nöjd.