Annons

Klaga på värden – så gör du

Tips & Råd ​Trasiga spisar, störande grannar och skyhöga hyror. Hem & Hyra har hela listan över hyresgästernas vanligaste klagomål. Vi berättar också hur du gör för att få rätt mot värden.
Bilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Håll koll på hyreskontraktet! Värden har inte rätt att förbjuda dig att ha husdjur, röka och spela musik efter en viss tid, bland annat.

​ Hyresgästföreningen förhandlar inte bara hyror. En minst lika viktig uppgift är att hjälpa de tusentals hyresgäster som varje år blir osams med värden.
Hem & Hyra har gått igenom samtliga medlemsärenden som kom in till föreningen under perioden 20081008– 20091008.

Det i särklass vanligaste problemet medlemmarna vill ha hjälp med gäller brister i lägenheten.
Det kan vara alltifrån trasiga spisar till smutsiga tvättstugor. Brister stod för mer än hälften av samtliga ärenden under perioden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Klagomålstoppens andra plats intas av störningar och gäller hyresgäster som störs av sina grannar.

Det finns tydliga geografiska skillnader när det gäller medlemmarnas klagomål. De i Stockholm står till exempel för tre av fyra ärenden om lägenhetsbyten, beroende på den ansträngda bostadsmarknaden i huvudstaden.
Har man väl fått tag på en hyresrätt släpper man den ogärna, vilket gör att den enda chansen att få tag på en ny lägenhet ofta är genom ett byte.

Annons

Men inte alla värdar går med på bytet, trots att hyresgästen har rätt till det om det finns tillräckliga skäl. Det är då Hyresgästföreningen kopplas in.

Läs ocksåSe om din värd är en av 2017 års sämsta

När det gäller ombildningsfrågor visar sig även det vara en utpräglad storstadsfråga. Nittiosju procent av alla ärenden som rör ombildning är från Stockholm eller Göteborgstrakten, visar Hem & Hyras granskning.

Ombildningsärenden är även den typ som procentuellt sett ökat mest, från 9 till 234 stycken på två år.
Totalt registrerades 18 540 medlemsärenden under perioden, en ökning med drygt 10 procent jämfört med förra året. Av dem gick drygt 1 100 vidare till hyresnämnd, tingsrätt eller annan instans.

Annons

Privata hyresvärdar är överrepresenterade i statistiken och står för två tredjedelar av ärendena under perioden.

Läs ocksåSå slipper du betalningsanmärkningar
Det här hyresgästernas 10 vanliga klagomål
1. Brister
Det finns brister i lägenheten eller fastigheten som måste åtgärdas. Det kan röra sig om fel som uppkommit plötsligt eller sådana som beror på eftersatt underhåll.
2. Störningar
Vi stör oss allt mer på våra grannar och det är värdens ansvar att åtgärda störningarna. Om ingenting görs åt problemet kan Hyresgästföreningen hjälpa till.
3. Hyran
Har du rätt hyra? Finns det ingen förhandlingsordning kan det vara svårt att veta. Hyresgästföreningen kan rycka ut och inspektera lägenheten.
4. Hyresavtalet
Det är inte alltid man är överens om vad som står i kontraktet. Tvisterna kan handla om till exempel rökförbud, förbud mot inneboende med mera.
5. Ändring av hyresvillkor
Är oftast hyresförhandlingar för hyresgäster vars hyresvärd saknar förhandlingsordning. Även frågor som rör förändringar i bostaden, som till exempel en borttagen tvättstuga.
6. Skadestånd
När man flyttar från lägenheten är det inte ovanligt att värden kräver en på skadestånd. Det kan röra sig om fettfläckar på tapeten eller dålig flyttstädning.
7. Uppsägningar
Värden har av någon anledning sagt upp kontraktet. Om hyresgästen inte går med på uppsägningen kan den vända sig till Hyresgästföreningen som tar tag i saken.
8. Ombyggnadsärenden 
När värden vill bygga om måste den få hyresgästernas godkännande, något långt ifrån alla är villiga att ge. Hyresgästföreningen hjälper ofta till och för de boendes talan.
9. Lägenhetsbyten 
Alla hyresgäster har rätt att byta sin hyresrätt. Värden kan dock neka ett byte om det inte finns tillräckliga skäl, något som ofta leder till tvister.
10. Uppsägning
En, två eller tre månaders uppsägningstid? Ofta uppstår tvister om uppsägningstiden när hyresgästen säger upp kontraktet.

Fakta: Så får du rätt mot värden

Vänd dig först till hyresvärden eller förvaltaren och berätta om ditt problem. Numret hittar du på hyresavin eller i trappuppgången.
Om värden inte gör något så ta kontakt med Hyresgästföreningen, antingen via e-post eller via telefon. Numret till ditt regionala kontor hittar du på hemsidan eller i tidningen Hem & Hyra.
Vägrar värden, trots Hyresgästföreningens påtryckningar, att åtgärda problemet hamnar ärendet i hyresnämnden. Här hjälper Hyresgästföreningen dig med alla förberedelser och fungerar dessutom som ditt ombud i nämnden.

Läs också Så mycket tjänar din bostads-vd Se om din värd belönar trogna hyresgäster Så mycket satsar din värd på underhåll

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.