Annons

Testa klassiska köttbullar med det lilla extra

Tips & Råd Dignande julbord och släkten samlad. Det är det optimala julfirandet för Louise Henriksson. Hennes köttbullar med oxfond och rödlök hyllas av farmor.
Foto: Frida Ekman

Louise Henriksson lyfter upp den inoljade skärbrädan och låter de omsorgsfullt trillade köttbullarna försiktigt rulla ner i stekpannans fräsande smör.

– Det här är mitt knep för att köttbullarna inte ska förlora sin runda from, säger hon och rör med stekspaden så att de ska få en jämn bränna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hon växte upp med traditionsenliga jular: dignande julbord och hela släkten samlad hos farmor och farfar. Det var de två som stod för matlagningen – från Janssons frestelse och sillinläggningar till räkomelett, revbensspjäll och hembakta rosenbröd. Men sedan Louises farfar gick bort och farmodern sålde huset för några år sedan har julfirandet blivit mer improviserat. I fjol bjöd Louise och hennes sambo Christian hem släkten på knytis-julbord i sin hyreslägenhet i Örebro. Christian lagade julskinka med hemodlad chili i griljeringen och Louise gjorde sina köttbullar.

Annons

– När farmor fick smaka dem sade hon att det var de godaste köttbullarna hon hade ätit i hela sitt liv. Hon är 83 år så det var en fin komplimang.

Louises recept grundar sig i hennes pappas köttbullar men med hennes twist. Bland annat har hon oxfond för mer mustighet och använder riven rödlök istället för hackad gul lök vilket ger en mildare smak. Till vardags är det ofta hon som lagar mat själv hemma. Men bäst trivs hon när vännerna eller familjen samlas i köket.

Annons
Läs ocksåHyacinter och granris – så får du till julblomstretSå här får du till julpyntet

– För mig är det viktigt med gemenskapen som kommer av att sitta ner och äta tillsammans. Min dröm är att en dag bo i ett stort hus och ordna magiska julbord som min farmor och farfar gjorde förr.

Fakta: Köttbullar, 40 stycken

Det här behöver du:

  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 del grädde (40% fetthalt)
  • 3 msk oxfond
  • 1 rödlök
  • 500 gram blandfärs
  • 1 ägg
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

1 Blanda ihop ströbröd, grädde och oxfond med några nypor salt och peppar i en bunke. Låt svälla i minst 10 minuter.

2 Riv rödlöken fint mot ett rivjärn. Fräs försiktigt med smör i en stekpanna.

3 Blanda försiktigt ihop färsen, ägget och oxfonden med den stekta löken i en bunke. Salta och peppra generöst.

4 Blanda färsen med ströbrödsblandningen.

5 Rulla smeten till små bollar. Blöt händerna så går det lättare att rulla. Lägg köttbullarna på en oljad skärbräda.

6 Låt köttbullarna rulla ner från skärbrädan i pannan – då behåller de sin fina form. Stek 8-10 köttbullar åt gången på medelvärme med mycket smör, salt och peppar i cirka 5 minuter. Stek inte på för hög värme eller för länge – då blir köttbullarna torra.

7 Lägg upp på ett stort fat och servera!

8 Tips! Spara stekfettet för att använda till en god gräddsås.

Läs också Pumpor och spindlar – så fixar du festen till halloween Panik över julmusiken? Här är Hem & Hyras spellista Revbensspjäll – så lyckas du med vinterfavoriten Så här lagar du mat under tio kronor

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.