Annons

Trygga bostadsområden – här finns de

Tips & Råd ​Boendeform har stor betydelse för hur trygg man känner sig. – Vi upplever att vi är mer otrygga i ett socialt utsatt område med många hyresrätter, säger Katarina Eriksson, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

​Uppdelat på upplåtelseform så är de som bor i ägt boende tryggast, följt av dem som bor i bostadsrätt. Hyresgäster är de som känner sig mest otrygga.

Oron för att bli utsatt för brott ökar i takt med att antalet resurssvaga hushåll stiger och är nästan två och en halv gånger högre i ett socialt utsatt område med hyresrätter jämfört med den som bor i ett mer resursstarkt område.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Segregationen skapar otrygghet. När det blir en koncentration av resurssvaga och sårbara grupper skapas en negativ gruppdynamik, säger Katarina Eriksson.

Annons

Rapporten visar också att ökad delaktighet i samhället ger ökad trygghet. Lågt valdeltagande och stor otrygghet går exempelvis hand i hand. Att få människor att känna sig delaktiga är därför ett sätt att öka tryggheten. Bättre belysning och buskröjning är exempel på handfasta åtgärder. Liksom att i stadsplaneringen sträva efter områden med blandade boendeformer.

I jämförelse med exempelvis amerikanska storstäder är dock problemen med segregation i Sverige inte lika stora – ännu.
– Det finns en risk att vissa områden i Sverige når en kritisk segregationsnivå och då kan det vara väldigt svårt att vända utvecklingen, säger Katarina Eriksson.

Annons
Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet

Fotnot: I rapporten från Brottsförebyggande rådet (Brå) presenteras vilken betydelse bostadsområdet har för hur trygg man känner sig i vardagen.
Omkring 12 000 boende i 2 890 områden har intervjuats om hur trygga de känner sig.

 

Fakta: Här känner vi oss otryggast


Stockholm:  Rågsved, Skärholmen,Rinkeby, Tensta, Husby
Göteborg:Bergsjön, Biskopsgården,Gunnared, Lärjedalen
Malmö:Hyllie, Fosie,Rosengård, Södra Innerstaden
Botkyrka:Alby, Fittja, Hallunda/Norsborg
Södertälje:Fornhöjden, Geneta, Hovsjö,Ronna
Huddinge:Vårby Gård, Flemingsberg,Västra Skogås
Gävle:Brynäs
Halmstad:Andersberg
Luleå:Hertsön
Nacka:Fisksätra
Trollhättan:Kronogården
Uppsala:Gottsunda
Haninge:Jordbro
Växjö:Araby
Norrköping:Klockaretorpet
Linköping:Skäggetorp
Jönköping:Öxnehaga
Kristianstad:Gamlegården
Landskrona:Centrum/Öster
Sundsvall:Skönsberg
Borås:Hässleholmen

Läs också Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.