Annons

Deras hyra höjs mest

Nyheter Christina Nilsson och Margaretha Andersson tillhör förlorarna i årets förhandlingar. Deras värd höjer hyran mest i landet. Här är höjningar för över 320 värdar.
Foto: Niklas Maupoix
Besvikna på underhållet. Christina Nilsson, med sonen William 1 år, och grannen Margaretha Andersson tycker att Kungälvsbostäder borde satsa mer på att underhålla bostäderna. Christinas dotter Josefin, 6 år, gillar dataspel.

(Uppdaterad) Hyresgästföreningen vill att hyresförhandlingarna ska präglas av det allmänna ekonomiska läget. I år ser det ut som att föreningen till viss del nått sitt mål. När hyrorna för omkring  700 000 lägenheter är klara, det vill säga nästan häften av alla hyreslägenheter, hamnar snitthöjningen på 1,9 procent. Det blir 112 kronor i månaden för en normal trea på 75 kvadratmeter. Det är lägre än de senaste åren. Se de klara hyreshöjningarna här.

Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, är ändå inte riktigt nöjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker att bostadsbolagen kunnat anstränga sig för att hålla tillbaka sina hyreskrav ytterligare när vi både har låg ränta och inflation.

Inför årets förhandlingar gick Hyresgästföreningen ut med devisen ”stopp och belägg”. Nu skulle värdarna visa vad de gjort för förra årets hyreshöjningar innan några nya slantar från hyresgästerna kunde komma på tal.

Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation, tycker att förhandlingsklimatet har präglats av ”stopp och belägg”-utspelet. 

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

– Det har varit lite mer taggarna utåt från Hyresgästföreningen på många håll i landet. Om det har gett effekt i form av större återhållsamhet, är svårt att säga, säger Roland Sernlind. 

Tittar man på antalet ärenden i Hyresmarknadskommittén (HMK) så har de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen haft svårt att komma överens på många håll i landet.

I skrivande stund har 30 ärenden inkommit till HMK, en del av dem har avgjorts. Det är där tvister mellan Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag avgörs, om det inte går att komma överens efter de ordinarie förhandlingarna. Storleken på avkastningskrav och koncernbidrag till kommunen är ofta det man inte kommer överens om.

Läs ocksåHyressänkning i Hässelby

Även Fastighetsägarna, som företräder många av de privata värdarna, anser att förhandlingarna på många håll varit kärva. Om en privat värd och Hyresgästföreningen inte kommer överens är det hyresnämnden som får avgöra vad som är en rimlig hyra. 

Annons

I år har Fastighetsägarna strandat förhandlingarna i Varberg. Dessutom väntas ett avgörande i Stockholm, som gäller förra årets förhandlingar, någon gång nu i mars. Beslutet kommer med stor säkerhet att få stor betydelse för hyressättningen i huvudstaden.  

Charlotte Andersson, affärsverksamhetschef på Fastighetsägarna GFR, är nationell samordnare av hyresförhandlingarna för organisationen: 

– Med tanke på hur trögt flera förhandlingar går skulle jag tro att vi kommer att gå till hyresnämnden för att få fler vägledande avgöranden, säger hon.

Alla hyresgäster kan dock inte glädjas åt försiktiga hyreshöjningar. Christina Nilsson och Margaretha Andersson hyr av Kungälvsbostäder på området Komarken. Det kommunala bostadsbolaget har gjort den högsta höjningen i landet: i snitt 3,26 procent.

Christina, som bor i en femma tillsammans med maken Patrik och parets fyra barn fick en hyreshöjning på nästan 250 kronor. Nu kostar lägenheten på 120 kvadratmeter 7 800 kronor.   

Det är emellertid inte hyran som upprör Christina och Margaretha mest. Den hade väl varit okej om vi fått något underhåll för pengarna, resonerar de.

– Mina tapeter i vardagsrummet är från 1998 och det är sprickor i väggarna säger Christina Nilsson och pekar bakom ryggen. Skarven mellan golv och vägg i badrummet är angripet av mögel. Och det är inte bara min lägenhet som är sliten utan hela området, säger Christina Nilsson.

Efter att den lokala Hyresgästföreningen legat i träda i över fem år beslutade nyligen hon och Margaretha Andersson sig för att dra i gång föreningen igen. Förhoppningen är att området ska få sig en uppryckning. 

Annons

– Nu känns det som att Kungälvsbostäder struntar i Komarken. Det är synd, här finns närhet till skola, butik och bowling. Det tar 20 till 25 minuter att gå in till stan så läget är det inget fel på, säger Margaretha Andersson.

Kungälvsbostäders vd Bo Genvad poängterar att den del av höjningen som bolaget får del av är knappt två procent. Resterande 1,3 procent förklaras av att kommunen höjt borgensavgiften kraftigt, alltså den avgift som kommunen tar för att gå i borgen när dess helägda bolag lånar pengar. Avgiften tas ut för att kommunens bostadsbolag inte ska ha några favörer jämfört med sina privata konkurrenter. 

Omkring hälften av Kungälvsbostäders fastigheter är från miljonprogrammets dagar och underhållsbehovet är stort.

– Jag kan förstå att hyresgästerna har synpunkter på underhållet, men vi gör så mycket vi kan och orkar med. Komarken är hårt slitet och vi har bland annat problem med läckande radiatorer. Vi lägger ned jättemycket pengar på underhåll och tar det som måste åtgärdas först. Först på tur står balkongerna som är viktiga ur säkerhetssynpunkt, säger Bo Genvad. 

De 25 värdarna som toppar höjningslistan:

Placering Bostadsbolag Höjning
1 Kungälvsbostäder 3,26%
2 Bottnaryds Bostads AB, Jönköping 3,12%
3 Arvika Bostads AB 3,10%
4 Fastighetsägarna, Sävsjö 3,09%
5 Bankerydshem, Jönköping 3,05%
6 Annebergshus, Nässjö 3,00%
7 Strängnäs Bostads AB 3,00%
8 Eksjöbostäder 2,99%
9 Årjängs bostads AB 2,99%
10 Kristinehamns bostads AB 2,99%
11 Katrineholms fastighets AB 2,95%
12 Ockelbogårdar, Ockelbo 2,90%
13 Linden, Nässjö 2,90%
14 Alebyggen  2,85%
15 Bostadsbolaget, Mjölby 2,80%
16 Fastighetsägarna, Vaggeryd 2,78%
17 Hoforshus  2,75%
18 Trelleborgshem 2,75%
19 Grums hyresbostäder 2,73%
20 Orsabostäder 2,70%
21 Osbybostäder 2,70%
22 Fastighetsägarna, Trelleborg 2,70%
23 Nilpat AB, Trelleborg 2,70%
24 Trosabygdens bostäder  2,70%
25 Eda bostads AB 2,70%

Fotnot: Siffrorna är från den 8 februari och kommer från Hyresgästföreningen. Det är snitthöjningen, oavsett när den träder i kraft, som anges. När höjningen är lika stor kommer den värd som har högst hyra före i tabellen. Fastighetsägarna=de värdar som organisationen företräder på orten.  

Fakta: Så räknar du ut din nya hyra

Om din nuvarande hyra är 6 000 kronor och höjningen är 2 procent så multiplicerar du 6 000 med 1,02 för att få den nya hyran: 6 000 x 1,02=6 120 kronor.

Läs också Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.