HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror

Varberg Idag beslutade hyresnämnden om hyresnivåerna för 13 lägenheter i Varberg. Hyrorna ökar inte alls lika mycket som fastighetsägarna ville.

I juni var hyresnämnden på plats i Varberg för att göra husesyn i några av de fastigheter där 2013 års hyra ännu inte är bestämd. Nu har man kommit med sitt beslut om hyresnivån för de första av de runt 1400 berörda lägenheterna.

Beslutet handlar om hyresnivån för 13 lägenheter i fyra olika fastigheter. Fastighetsägarna, som representerar ett 80-tal privata värdar i Varberg, ville höja hyran med sju respektive tio procent. Så blev det inte.

Läs ocksåFyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

I sex av lägenheterna, på Sveagatan 15 och på Engelbrektsgatan 18, beslöt nämnden att hyran ska vara oförändrad. För de sju övriga lägenheterna ökar hyran med sex eller drygt fyra procent.

De lägenheter som får höjd hyra ligger på Gerlachs väg 11 och på Liedbergs väg 2.

För en 3:a på 70 kvadrat på Gerlachs väg 11 höjs hyran från 4923 till 5221 kronor i månaden. En 2:a på 60 kvadrat på Liedbergs väg 2 får en hyreshöjning från 4391 till 4575 kronor i månaden.

Läs ocksåKommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen, tycker att hyresnämndens beslut visar att Fastighetsägarna varit fel ute.

– De borde verkligen överväga om man ska fortsätta driva det här i hyresnämnden istället för att gå tillbaka till förhandlingsbordet. För det har inte gått deras väg alls, säger han.

För de lägenheter som får en hyreshöjning gäller den nya hyran från och med första april i år – flera månaders retroaktiv hyra är alltså att vänta. Men i praktiken behöver hyresgästerna inte betala den nya hyran än på ett tag.

Läs ocksåReste på semester istället för att betala hyran – hotas av vräkningFlygplan i luften

Hyresgästföreningen kommer att överklaga delar av beslutet till Svea hovrätt. Beroende på vad man beslutar där kan hyrorna komma att ändras igen. Hovrätten kommer att ta upp ärendena som rör Varbergs hyror tidigast i höst.

Fakta: Detta har hänt

I höstas inleddes förhandlingar om 2013 års hyror hos ett 80-tal privata fastighetsägare i Varberg.

I februari valde branschorganisationen Fastighetsägarna att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Dagen därpå gick hyresvärdarna ut med direktadresserade brev till berörda hyresgäster. De boende ombads godkänna en föreslagen hyresnivå, eller invänta kallelse till hyresnämnden.

Hyresgäster i runt 1400 lägenheter har inte godkänt värdarnas föreslagna hyreshöjning. Hyresnivån för dessa lägenheter ska därför avgöras i hyresnämnden.

I juni inleddes besiktningar av ett antal lägenheter i Varberg. Den 2 juli kom det första beslutet om hyresnivåerna i hyresnämnden, som rörde 13 lägenheter.

Läs också Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat Slåss för övernattningslägenhet – för att sköta egna hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.