Annons

Det var för lång kö

Nyheter Han ville fortsätta bo i hyresrätt i Husby. Men det fanns ingen större ledig. Så Mehmet Kaplan (MP) köpte ett radhus. – Kön till en fyra var för lång, säger han.
Foto: Janne Danielsson
Mehmet Kaplan. Vår nye bostadsminister.

Mehmet Kaplan har bott i miljonprogrammens förorter i norra Stockholm hela sitt vuxna liv.

Familjen trivs bra och ville byta sin hyrestrea mot en fyra i Husby. Men till slut tröttnade de på de långa köerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ville bo kvar i området så alternativet var att köpa en bostadsrätt eller ett radhus. Vi fastnade för ett radhus i Akalla, säger Mehmet Kaplan.

Att riksdagsledamöternas boende har betydelse för vilken politik som förs är Mehmet Kaplan övertygad om.

– Man har varit väldigt fokuserad på etnicitet, att få in politiker med utländsk bakgrund. Men jag menar att det är minst lika viktigt var man bor, den socioekonomiska faktorn kan aldrig underskattas.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Syns det på politiken att få riksdagsledamöter bor i hyresrätt?

Annons

– Ja, absolut. Rotavdragen, till exempel. Det gäller ju bara dem som äger sitt boende, inte hyreshus. Där handlar det om en ren transferering av skattepengar. Det borde ändras.

Bör man ombilda fler lägenheter till bostadsrätter i socialt utsatta områden?

– Jag tror på att det ska finnas alla upplåtelseformer. Men att ombilda är absolut ingen universallösning. Det finns en risk för gentrifiering, att du byter ut befolkningen. Även om ombildningarna är fördelaktiga är det många som inte kan låna hundratusentals kronor.

Under våren gör Mehmet Kaplan en turné i miljonprogramsområden i Sverige. Han har varit i både Borlänge, Vet-landa och Halmstad.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Alla städer har den här den här typen av områden. I lilla Vetlanda är det Kantarellen. Redan när det byggdes för 40 år sedan hade det dåligt rykte.

Annons

Inte för att det fanns invandrare som i dag utan för att det mer var personer med lågstatusjobb och en del socialt utslagna, säger Mehmet Kaplan.

Har du aldrig funderat på att lämna Rinkeby/Husby/Akalla?

– Nej, det är oerhört berikande att bo här med den mångfald som finns. Mina barn får en helt annan världsbild än barnen som går i Äppelviksskolan i Bromma där det inte finns någon som är född utomlands.

Fakta: Mehmet Kaplan

Ålder: 41.Bor: Radhus i Akalla i Stockholm.Familj: Fru och två barn.Gör: Riksdagsman, Miljöpartiet, sedan 2006. Lämnar riksdagen i höst.Bostadskarriär: Hyresrätt i Rinkeby 1980-1986, när hans familj kom från Skövde. Hyresrätt i Akalla 1991-1993, hyresrätt i Husby 1993-2010.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.