Annons

Grannarna som påverkar din hyra

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Nu är förhandlingarna om nästa års hyra i full gång på många håll. Vid förhandlingsborden sitter inte bara anställda förhandlare och hyresvärdar utan också vanliga hyresgäster.
Foto: Minna Ulin
Ulf Johansson och Gunilla Ekengren i Skövde är två av drygt 230 förtroendevalda förhandlare i Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Vanliga hyresgäster med ett uppdrag, med andra ord.

Inom Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, som täcker 39 västsvenska kommuner, finns drygt 230 hyresgäster som valts att förhandla hyran med sin värd.

I år förhandlar Angnetha Sjöberg hyran med Lysekilsbostäder för femte gången. Björn Evensen har tappat räkningen. De har varit med om allt från strandade förhandlingar till år då hyran inte höjdes alls. Höjningar är ibland svåra att förklara för grannarna.
– Jag pratar ofta om att allt vi vill förändra i boendet påverkar hyran, säger Angnetha.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Carina Brevenborg, Christer Jonsson och Greta Cojocaru ingår i hyresgästernas lilla delegation, som förhandlar med Vårgårda Bostäder. För Greta blir det premiär i den rollen. Hon är ödmjuk inför det ansvarsfulla uppdraget.
– Det handlar om folks plånböcker, vi måste lyssna på våra grannar, säger hon.

Gunilla Ekengren och Ulf Johansson förhandlar med Skövdebostäder. Arbetet med möten i delegationen pågår långt innan det finns några hyreskrav att ta ställning till.
– Det är på gång, då gäller det att vara förberedd, säger Ulf.

Arbetet tar rejäl fart när hyresvärden presenterat ett krav. Stora delegationen synar värdens underlag, har koll på kommunala taxor och annat som påverkar hyran och kommer så småningom fram till ett bud.
Ett fåtal ur den stora förhandlingsdelegationen samt förtroendevalda från region- och förening och Hyresgästföreningens tjänsteman utgör den lilla delegationen som sedan träffar värden. Budet som stora gruppen enats om är deras mandat. Lilla gruppen kan inte skriva på ett avtal om högre hyror utan okej från stora gruppen.

Annons
Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Väl på mötet håller sig de förtroendevalda i bakgrunden enligt Gunilla Ekengren i Skövde.
– Vi är med och lyssnar, det är förhandlaren som förhandlar, säger hon.

Har ni då inflytande i praktiken?
– Ja. Vi kan sätta stopp om det blir prat om högre höjningar. Då får vi ta upp det med stora delegationen, säger förhandlingskollegan Ulf Johansson.

I Lysekil finns en delvis annan rutin, här är det inget bollande mellan en stor och liten delegation. Björn, Angnetha och föreningsrepresentanten Anneli Astonsson diskuterar olika poster i underlaget med tjänstemannaförhandlaren. Mötet med värden går oftast snabbt.
– Vi är inte där för att stjälpa bolaget utan för att få ett boende som är bra och så billigt som möjligt, säger Björn.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Kan ni verkligen påverka hyran?
– Ja. Vi sitter på ett mandat, som ska vara värt något. Efter förhandlingen måste vi kunna stå för resultatet, säger Björn.
Även Christer Jonsson i Vårgårda tycker att förhandlingarna ger något.
– Det funkar bra. Höjningarna har varit bland de lägsta i Västra Götaland, säger han.

Att hyresgäster är med i förhandlingarna ser de förtroendevalda som en självklarhet.
– Vi vet hur det är att bo här, hur servicen funkar. Det gör inte tjänstemännen, säger Carina Brevenborg i Vårgårda.
– Men vi måste vara professionella. Det får inte bli fokus på Fridhem och Badhusberget för att vi råkar bo där, säger Björn Evensen i Lysekil.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens stadgar ska en stor förhandlingsdelegation utses för varje ”större fastighetsförvaltning”. Ledamöterna väljs ut bland medlemmar som bor hos respektive värd.
Men på flera håll genomförs förhandlingar utan medverkan från hyresgäster som bor hos bolaget, eller ens i den aktuella kommunen. Det finns nämligen inte aktiva medlemmar överallt. Två exempel är delegationerna för Leifab i Lilla Edet och Tanums Bostäder, som saknar lokala förtroendevalda förhandlare. Där ingår i stället region- och föreningsrepresentanter som bor på annan ort.

RELATERAT
Vad säger värdarna om att även vanliga hyresgäster är med och förhandlar hyran? Läs artikeln här.

Här kan du läsa vilka västsvenska värdar som hittills begärt höjd hyra för 2015. 

Fakta: Förtroendevalda förhandlare

De flesta större hyresvärdar förhandlar hyrorna kollektivt med Hyresgästföreningen. Det innebär att en grupp förhandlar för alla som bor hos den värden.
De flesta i Hyresgästföreningens delegationer är vanliga hyresgäster. 
Vanligtvis väljer Hyresgästföreningarnas årsmöten medlemmar som ska sitta i stora förhandlingsdelegationen. Den består av hyresgäster som bor hos den aktuella värden. De får insyn i förhandlingsarbetet och tar del av värdens hyreskrav.
Några av de förtroendevalda i gruppen väljs till lilla delegationen, som förhandlar med hyresvärden. I hyresgästernas trupp finns även representanter från förenings- och regionstyrelsen och minst en anställd tjänsteman. 
”Stor” och ”liten” säger inget om antalet personer i delegationerna, det varierar.

Läs också "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.