Annons

”Ansvarslöst av kommunala bolag” – förhandlingschef fördömer strandningar

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Flera bostadsbolag har strandat årets hyresförhandlingar. Och troligen blir det fler. Magnus Elsing, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg skräder inte orden: ”Det är ett spel med hyresgästernas plånböcker”, säger han och råder hyresgästerna att lägga undan pengar till en kraftig hyreshöjning.
Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Alice Winroth
Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg är kritisk till bostadsbolagen som strandar förhandlingarna och hänvisar till trepartsöverenskommelsen: "Ansvarslöst", säger han.

Magnus Elsing menar att det under förhandlingarna har visat sig att flera bostadsbolag inte haft någon vilja att komma fram till ett avtal och redan i inledningen vid förhandlingsbordet har talat om att det blir svårt att komma överens.  Bostadsbolagen tolkar trepartsöverenskommelsen på ett sätt som ligger långt från det som Hyresgästföreningen anser vara rätt.

– Det tråkiga är att det är hyresgästerna som kommer i kläm, säger Magnus Elsing. Det är de som kastas ut i en tid av oro. Det är en oro som inte behövs nu, när allt annat blivit så dyrt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han kritiserar de bostadsbolag som i stället för att hitta en lösning och en vilja att komma fram till en summa, har fokus på hur man ska tolka trepartsöverenskommelsen.

Ansvarslöst och dumt

– Hela överenskommelsen syftar till att vi ska jämka samman hyresgästernas intressen med hyresvärdarnas. Vissa värdar har uttalat att man siktar på att testa systemet snarare än att vi ska hitta lösningar. Det är ett förhållningssätt som är både ansvarslöst och dumt, tyvärr också riktigt allvarligt när det är kommunala bostadsbolag som gör så.

Hyreskraven är högre än på  många år, konstaterar Magnus Elsing. Det handlar om åtskilliga hundralappar för en normalstor lägenhet. Och när inte en överenskommelse är underskriven och förhandlingarna går till medling är risken stor att det blir en retroaktiv hyreshöjning, vilket betyder att hyresgästerna får en större klumpsumma att betala när hyran bestämts.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Extra provocerande

– Det kan tyvärr dröja ett par månader innan hyran är satt och det kan bli ganska stora pengar för en hyresgäst, vilket gör det extra provocerande att inte förhandlingsviljan finns, säger Magnus Elsing. Men den nya hyran blir aldrig högre än det bostadsbolaget har yrkat.

I den sammanställning Hem & Hyra har av bostadsbolagens yrkanden kan man se att bostadsbolagen vill ha höjningar på mellan 5 och 10 procent.

Ett av bostadsbolagen som strandat förhandlingarna med hänvisning till tolkningen av trepartsmodellen är kommunala Eidar i Trollhättan. Eidar yrkar på 6,75 procents höjning, medan Hyresgästföreningens ståndpunkt är 2,9 procent.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.
Tolkar modellen annorlunda

Bostadsbolaget skriver i ett pressmeddelande att  trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna innebär en förhandlingsmodell med vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna. Att man ska ta hänsyn till taxebundna avgifter, förvaltning och underhåll, räntekostnader, BNP och inflation under en treårsperiod när man bestämmer hyran.

Annons

– Vi har använt oss av modellen när vi räknat ut vårt yrkande. Men under förhandlingen har det visat sig att Hyresgästföreningen väljer att tolka modellen annorlunda, därför tycker vi att det är lika bra att Hyresmarknadskommittén får avgöra ärendet, säger Urban Blom. vd för Eidar.

Kommer inte parterna överens blir det Hyresmarknadskommittén som beslutar om vilken hyreshöjning som ska gälla.

Andra kommunala bostadsbolag som strandat förhandlingarna är till exempel Vänersborgsbostäder och Alingsåshem.

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.