Annons

Hallands politiska makthavare väljer villa

Halland Fler än var fjärde halländsk familj bor i hyresrätt. Men det märks inte bland Hallands toppolitiker. Makten bor i villa.
Foto: Petra Martinsson
Stefan Pålsson (S) är en av politikerna som äger sitt boende i Halland och är därmed i majoritet.

Att äga sitt boende. Det är det som gäller bland Hallands 20 kommunal- och oppositionsråd, visar Hem&Hyras kartläggning.

17 bor i eget hus.
1 bor i bostadsrätt.
2 bor i hyresrätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men spelar det någon roll för politiken?

– Jag har svårt att tro att hur man själv bor påverkar bostadspolitiken, svarar Erling Cronqvist (C) i Laholm på Hem&Hyras enkät.

Andelen hyresrätter varierar. I Kungsbacka bor endast 17 procent av hushållen i hyresrätt och i Halmstad hela 37 procent.

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

De två kommunalråd som bor i hyresrätt bor i just Halmstad. Jenny Axelsson (C) är en av dessa och hon tror att boendet spelar roll.

– De förtroendevalda ska spegla invånarna. Om man brister i spegling kan de förtroendevalda inte representera invånarna fullt ut, svarar hon.

Regionordförande Merete Sundholm

Hyresgästföreningens regionordförande Merete Sundholm håller med. Hon tror till exempel att om fler politiker bodde i hyresrätt skulle boendeformen bli ännu vanligare. Det viktigaste är dock att makthavarna förstår andras verklighet.

– Huvudsaken är att politiker sätter sig in i hur det är att bo på olika sätt och i olika områden. Jag tycker också det syns att det görs, det händer mycket bra i olika bostadsområden.

Inte heller forskningen har några tydliga svar på om politikers boenden har betydelse för hur de agerar. Men enligt David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, har den sociala bakgrunden det definitivt.

Annons

Stefan Pålsson (S) som är nytillträtt oppositionsråd i Halmstad tror att åldern, mer än boendeformen, kan spela in hur man ser på bostadspolitiken.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Så bor kommunal- och oppositionsråden i Halland
Falkenberg Per Svensson S Småhus
Anneli Andelén C Småhus
Halmstad Jonas Bergman M Småhus
Jenny Axelsson C Hyresrätt
Lovisa Aldrin L Småhus
Ella Kardemark KD Småhus
Krissi Johansson S Hyresrätt
Stefan Pålsson S Småhus
Hylte Ronny Löfquist S Småhus
Anna Roos C Småhus
Kungsbacka Hans Forsberg M Småhus
Fredrik Hansson C Småhus
Eva Borg S Bostadsrätt
Ulrika Landergren L Småhus
Laholm Elisabet Babic M Småhus
Erling Cronqvist C Småhus
Kjell Henriksson S Småhus
Varberg Ann-Charlotte Stenkil M Småhus
Christofer Bergenblock C Småhus
Jana Nilsson S Småhus

Källa: Enkät/Folkbokföringen. Småhus kan vara villa, gård, parhus och radhus.

LÄS MER: Skevheten gäller även politikerna som bestämmer i de kommunala bostadsbolagen. Förra mandatperioden bodde bara var fjärde halländsk styrelseledamot själv i hyresrätt, visade Hem & Hyras granskning.

Fakta: Så många familjer bor i hyresrätt/andel i procent

Hylte 26 %
Halmstad 37 %
Laholm 19 %
Falkenberg 22 %
Varberg 32 %
Kungsbacka 17 %
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

 

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.