HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Forskare: ”Politiker formas av sina erfarenheter”

Skåne Den politiska makten bor inte bara i villa. Makthavare har höga inkomster och är dessutom väl etablerade i samhället. Men de inser inte hur mycket deras bakgrund påverkar dem.
Foto: Petra Martinsson/Göteborgs universitet
David Karlsson är verksam på Göteborgs universitet .

Det är endast tolv av närmare hundra kommunal- och oppositionsråd i Skåne som bor i hyresrätt. Resten äger ett hus eller bostadsrätt. I Halland bor endast två av 20 i hyresrätt. Det visar Hem & Hyras kartläggning.

Inte så konstigt, tycker David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet. Kommunalråd tillhör den politiska eliten och är därför: oftare medelålders, mer etablerade, högre utbildade och de har dessutom högre inkomster än partivänner och befolkningen i övrigt.

Läs ocksåHos Jessica får katterna bestämma stilen

Bland toppolitikerna själva råder det delade meningar om deras boendeform spelar roll eller inte för hur deras politiska engagemang ser ut. David Karlsson menar att svårt att säga om boendet i sig spelar roll för den politiska inriktningen men den sociala bakgrunden gör det definitivt, menar han. Sin sociala tillhörighet tar kommunalråden med sig in i politiken. Det handlar om hur man lever, vilka vänner och nätverk man har.

– Det är givet att fastighetsskatten upplevs som ett större problem för den som bor i hus än för den som bor i hyresrätt.

David Karlsson påpekar att det finns många sorters politiker, vissa styrs mer av egenintressen och andra av ideologiska principer. Ibland är egenintresset tydligt, men ofta inser inte politiker i hur stor grad den sociala och ekonomiska bakgrunden påverkar deras agerande.
– Det handlar inte om illvilja eller egoism. Vi formas helt enkelt av våra erfarenheter.

Läs ocksåI Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden
Läs också Sommarjobbet blev en fullträff Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Värdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner