HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hallands politiska makthavare väljer villa

Halland Fler än var fjärde halländsk familj bor i hyresrätt. Men det märks inte bland Hallands toppolitiker. Makten bor i villa.
Foto: Petra Martinsson
Stefan Pålsson (S) är en av politikerna som äger sitt boende i Halland och är därmed i majoritet.

Att äga sitt boende. Det är det som gäller bland Hallands 20 kommunal- och oppositionsråd, visar Hem&Hyras kartläggning.

17 bor i eget hus.
1 bor i bostadsrätt.
2 bor i hyresrätt.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Men spelar det någon roll för politiken?

– Jag har svårt att tro att hur man själv bor påverkar bostadspolitiken, svarar Erling Cronqvist (C) i Laholm på Hem&Hyras enkät.

Andelen hyresrätter varierar. I Kungsbacka bor endast 17 procent av hushållen i hyresrätt och i Halmstad hela 37 procent.

Annons
Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

De två kommunalråd som bor i hyresrätt bor i just Halmstad. Jenny Axelsson (C) är en av dessa och hon tror att boendet spelar roll.

– De förtroendevalda ska spegla invånarna. Om man brister i spegling kan de förtroendevalda inte representera invånarna fullt ut, svarar hon.

Regionordförande Merete Sundholm

Hyresgästföreningens regionordförande Merete Sundholm håller med. Hon tror till exempel att om fler politiker bodde i hyresrätt skulle boendeformen bli ännu vanligare. Det viktigaste är dock att makthavarna förstår andras verklighet.

– Huvudsaken är att politiker sätter sig in i hur det är att bo på olika sätt och i olika områden. Jag tycker också det syns att det görs, det händer mycket bra i olika bostadsområden.

Inte heller forskningen har några tydliga svar på om politikers boenden har betydelse för hur de agerar. Men enligt David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, har den sociala bakgrunden det definitivt.

Annons

Stefan Pålsson (S) som är nytillträtt oppositionsråd i Halmstad tror att åldern, mer än boendeformen, kan spela in hur man ser på bostadspolitiken.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
Så bor kommunal- och oppositionsråden i Halland
Falkenberg Per Svensson S Småhus
Anneli Andelén C Småhus
Halmstad Jonas Bergman M Småhus
Jenny Axelsson C Hyresrätt
Lovisa Aldrin L Småhus
Ella Kardemark KD Småhus
Krissi Johansson S Hyresrätt
Stefan Pålsson S Småhus
Hylte Ronny Löfquist S Småhus
Anna Roos C Småhus
Kungsbacka Hans Forsberg M Småhus
Fredrik Hansson C Småhus
Eva Borg S Bostadsrätt
Ulrika Landergren L Småhus
Laholm Elisabet Babic M Småhus
Erling Cronqvist C Småhus
Kjell Henriksson S Småhus
Varberg Ann-Charlotte Stenkil M Småhus
Christofer Bergenblock C Småhus
Jana Nilsson S Småhus

Källa: Enkät/Folkbokföringen. Småhus kan vara villa, gård, parhus och radhus.

LÄS MER: Skevheten gäller även politikerna som bestämmer i de kommunala bostadsbolagen. Förra mandatperioden bodde bara var fjärde halländsk styrelseledamot själv i hyresrätt, visade Hem & Hyras granskning.

Fakta: Så många familjer bor i hyresrätt/andel i procent

Hylte 26 %
Halmstad 37 %
Laholm 19 %
Falkenberg 22 %
Varberg 32 %
Kungsbacka 17 %
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

 

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.