Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Bilen – idioti eller lycka?

JAG HAR TAGIT KÖRKORT! När sms:et dyker upp i mobilen inser jag att jag inte andats på en och en halv timme. Jag ville ju inte veta när sonen skulle köra upp, men den planen sprack förstås. Därför har jag i stället hållit andan i nervös väntan. Sedan: äntligen!

Jag tänker på när jag själv tog mitt körkort, några dagar innan jag fyllde tjugo år. Frihetskänslan. Hur jag bara några veckor senare ligger på autobahn genom Tyskland och upptäcker att hastighetsmätaren står på 150 km/h. Idioti, förstås, men samtidigt lycka.

Och jag minns min första alldeles egna bil. En vit Nissan Bluebird av avlägsen årsmodell. Som jag älskade den bilen! Oavsett väderlek startade den alltid på första försöket. Sedan: sorgen när besiktningen dömde den till ett slut i rostens tecken.

Numera är jag precis lika lycklig över att jag inte äger en bil. Livet förändras. Jag slipper leta parkeringsplats, byta till vinterdäck, åka till besiktningen och lyssna efter skumma ljud från motorn. Men jag förstår Rebecka, 21, så innerligt väl. För henne är bilen frihet. Och bilen ger henne tre timmar över till annat – varenda dag.

Vi satsar hårt på bilen i det här numret. Hur får du rätt emot parkeringsvakten Walle och hans kollegor? Vilket är bästa alternativen för dig: äga, hyra eller vara medlem i bilpool? Och vem bestämmer egentligen vad parkeringen får kosta?

Men Mirjam och Jonas har inte bilen i fokus. För dem och deras två barn handlar det i stället om att kunna parkera båten – utanför altanen. De hyr sin bostad i värmländska Mariebergsviken. Med fiskargener på Mirjams sida och Jonas jobb som överstyrman på en tankbåt är valet självklart – fyra personer på 80 kvadratmeter känns dubbelt så stort när hela Vänern ligger utanför fönstret.

Alla vi som inte har morgonbadet inpå knuten kanske ska försöka byta lägenhet med någon på semester? Eller kanske sova på någons soffa? Det finns flera billiga och roliga sätt att semestra på annat sätt, vi har hela guiden!

Har du som jag stått inför porten till en kompis och varit helt blank i huvudet? Eller vid bankomaten efter semestern? Farmor som klättrar upp på en lyktstolpe och rockar rockring – den fantasin kan hjälpa dig att komma ihåg hennes portkod. Jonas von Essen, flerfaldig världsmästare i sifferminne, hjälper dig att hålla ordning på alla portkoder med några enkla trick.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.