Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Inga marknadshyror – tack för hjälpen

Det var en strålande sommardag på Gotland 7 juli 2004. Pigg och glad efter ett lyckat seminarium som Hyresgästföreningen hade haft klev jag klockan halv två in i Fornsalen på Mellangatan i Visby för att delta i ett annat Almedalsseminarium. Ernst & Young hade på de privata fastighetsägarnas uppdrag ”utrett omfattningen av stöd som ges av kommunerna till de kommunala bostadsföretagen och i vilken mån detta påverkar hyressättningen för de privata fastighetsföretagen” som det stod i inbjudan. Seminariet skulle avslutas med mingel och tilltugg.
 
Föga anade jag då att detta seminarium skulle bli startskottet på fem års intensivt arbete för att undanröja de konsekvenser för hyresgästerna som denna utredning skulle kunna få. Den ledde till att Fastighetsägarna anmälde svenska staten till EU-kommis-sionen för brott mot EU:s statsstödsregler och konkurrensrätt. Det blev inget tilltugg och mingel i Visby den dagen. Vi hade fått tillräckligt att tugga på.
 
Nu gällde det för oss att skrida till verket fort som ögat. Vi använde mycket medlemspengar för att låta experter räkna ut hur mycket hyran skulle höjas om Fastighetsägarna fick som de ville i Bryssel, och vi skrev debattartikel på debattartikel. Vi gick tålmodigt med nya expertutlåtanden till den statliga utredning som fått i uppdrag att utreda frågan. Vi satt på Arbetsdomstolen, där utredningsmannen Mikael Koch hade sitt arbete, och argumenterade. Det föll inte i god jord. Alla papper som kom från utredningen visade samma sak, hyrorna skulle sättas av marknaden, vi skulle få efterfrågespåslag, de allmännyttiga kommunala bolagen var ett minne blott och det var uppenbart att förslagen skulle bli en dyr affär för hyresgästerna.
Vi satsade hårt på opinionsbildning. Mats Odell, den ansvarige ministern, har fått tiotusentals vykort från upprörda hyresgäster. Vi startade den första webbdemonstrationen någonsin, den samlade 59 997 demonstranter. Många aktiva medlemmar runt om i landet har läst på och tryckt på i kommunhus och på gator och torg. Vi har jagat politiker i Bryssel och i riksdagshuset med våra frågor och invändningar. Vi har slutligen formulerat ett eget alternativt förslag tillsammans med Sabo.
Grattis säger jag nu och tack så otroligt mycket för det jobb och slit ni lagt ned. Det gav resultat. Vårt mål var att det inte skulle bli något av med Mikael Kochs förslag och det blir inget av med hans förslag. Vårt mål var att åstadkomma en svensk lösning och det blir en svensk lösning. Vårt mål var att behålla det svenska systemet med att förhandla hyror och ha kvar de allmännyttiga bostadsbolagen. De allmännyttiga bolagen blir kvar och vi ska även i fortsättningen förhandla hyror. Vårt mål var att behålla bruksvärdessystemet och bruksvärdessystemet blir kvar.
Allmännyttans hyrestak försvinner däremot och de privata fastighetsägarna kan inte längre åka snålskjuts. Nu får de förhandla på egna meriter. Vårt mål var att regeringen skulle lyssna på oss och det har de gjort, det förslag regeringen presenterade trettonde november bygger på de förslag vi och Sabo lämnat. Hyresgästföreningen har gjort ett bra jobb så här långt. Nu ska vi se till att göra ett bra jobb i fortsättningen också.
 

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.