Annons

1 560 allmännyttiga hyresrätter kan ombildas

Stockholm Stort intresse i Fagersjö men noll i Rinkeby. Staden har öppnat för ombildning av kommunala hyresrätter men intresset skiljer sig åt. Totalt kan 1 560 hyresrätter ombildas i bland annat Skärholmen. Men flera ­saker kan stoppa affären.
Foto: Kenneth Samuelsson
My Kallerfjord är en av hyresgästerna på Äspholmsvägen i Skärholmen som inte vill ombilda

”Ska du prata om ombildningar så släpper jag inte in dig”, säger kvinnorösten i porttelefonen. Sedan blir det tyst.

Jag står utanför en port på Äspholmsvägen i Skärholmen och har ringt på hos en hyresgäst för att bli insläppt i trappuppgången.
Hyreshusen med 293 hyresrätter ägs av Stockholmshem och är en av fastigheterna där bostadsrättsföreningen har anmält intresse för att ombilda till bostadsrätter.
Hem & Hyra är på plats för att höra vad hyresgästerna tycker om ombildningsplanerna. Den okända kvinnan från porttelefonen trodde förmodligen att mitt budskap var något annat än att ställa frågor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och den okända kvinnans negativa inställning till ombildning stöter jag på hos fler hyresgäster.
”Nej, ett stort nej”, säger Vivianne Skuldt.

Samma sak med My Kallerfjord.
– Jag är nöjd som det är med Stockholmshem, säger hon.

”Nej, ett stort nej”

Många andra är positiva till att ombilda. Bostadsrättsföreningen har fått ihop underskrifter från 50 procent av hyresgästerna. En är Albadri Salim.
– Jag vill köpa. Då kan jag göra mer saker i lägenheten och göra fint till mig själv, säger han.

Att ombildningar har blivit en snackis beror på att den borgerliga majoriteten i Stadshuset tillåter ombildningar av kommunala hyresrätter.

Annons

Stadshusets nya politik har inte oväntat gett reaktioner.
Kritiker har mobiliserat ett rejält motstånd mot ombildningsplanerna, startat lokala aktivistgrupper på Facebook och demonstrerat. Hyresgästföreningen har hållit bomöten och informerat i frågan.

Läs ocksåFritt fram för ombildning i 8 av 10 kommunala bostadsbolag

Erbjudandet om ombildning gick ut till 20 000 hyresgäster. De har fram till årsskiftet på sig att skicka in en intressanmälan, hittills har 15 kommit in, motsvarande hyreshus med totalt 1 560 lägenheter. Hur det kommer att gå med ombildningsplanerna på Äspholmsvägen och i de andra fallen är för tidigt att säga. Intressanmälningarna ligger hos Stadshus AB, stadens moderbolag.

 

Läs ocksåVärd utnyttjade ombildningstrick - fintade alla sina hyresgäster

Enligt Krister Schultz, vice vd på Stadshus AB, ska de nu analysera intresseanmälningarna, göra en värdering för att bolagen sedan ska kunna gå ut med ett erbjudande till hyresgästerna om att få köpa.
– Men det går inte idag att utlova en tidpunkt för när föreningarna kommer att få sina erbjudanden. Det är en följd av den fortsatta processen, säger han.

Hur många hyresgäster som kommer att få ombilda avgörs av flera saker. Kriteriet för att få ombilda är att det ska finnas minst 60 procent hyresrätter i stadsdelen, och att allmännyttan ska vara dominerande.

Annons

Det innebär att det i stadsdelar som ligger strax över 60 procent, inte kan ombildas så mycket. I Sätra till exempel, kan cirka 100 hyresrätter ombildas, enligt bostadsborgarådet Dennis Wedin, (M).
– Är det ett stort intresse i en stadsdel så kan det bli så att vissa inte får köpa, säger Krister Schultz.

De som vill ombilda måste sedan ta sig över flera hinder. Två tredjedelar av hyresgästerna måste rösta ja till ombildning och köp av fastigheten. Samtidigt måste både föreningen och de hyresgäster som vill köpa få lån av banken.

Staden tillåter ombildning i elva stadsdelar.

För att skicka in en intressanmälan krävs att 50 procent av hyresgästerna säger ja.

Läs också Styrelsen svarar på kritiken: ”De får ju bo kvar” Känd advokatbyrå bakom ombildningsbluff M-politiker: Lurendrejeri och fruktansvärt girigt Stor ombildning i Södertälje stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.