Annons

15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: ”Helt unikt avslöjande”

Stockholm Femton personer åtalas för att sålt och förmedlat svartkontrakt för miljoner och riskerar fängelse. En mamma och en dotter pekas ut som härvans huvudpersoner. Köpare kräver samtidigt tillbaka åtta miljoner, varav 3,6 miljoner står för återkrav efter köp av lyxvåningar. Hem & Hyra har listat några av dem som åtalas i den största svenska svartkontraktshärva som någonsin avslöjats.
Foto: Kenneth Samuelsson/Gry Ellebjerg
Det har kallats för Sveriges största härva med svartkontrakt. Efter att härvan nystades upp för några år sedan förlorar nu ännu en hyresgäst – en 35-årig kvinna – ett kontrakt som hon köpt svart.

Att kanske Sveriges största härva med svartkontrakt avslöjades var mer eller mindre en slump. Det var i samband med en husrannsakan som rörde misstanke om grovt vapenbrott och narkotikabrott våren 2019 som härvan upptäcktes. Då hittades en telefon som innehöll information om omfattande handel med svartkontrakt, i lägenheten hittades också stora mängder kontanter.

Våren 2020 inleddes en förundersökning i ärendet om svarthandel, hyreskontrakt har sålts för som mest två miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I december samma år blottlade Skatteverket den gigantiska härvan med svarta hyreskontrakt i en utredning. En mamma och en dotter misstänkts ha sålt och förmedlat minst 40 hyresrätter och tjänat stora pengar utan att betala skatt. Skatteverket krävde därför de båda på cirka sex miljoner kronor för att de inte har betalat skatt på sina inkomster från svartförsäljningen.

Sedan Skatteverkets rapport har härvan vuxit och fått stora konsekvenser för de inblandade. Hem & Hyra har skrivit om att elva hyresgäster som avslöjats med att ha köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda. I dag åtalas femton personer som varit inblandade i härvan, mamman och dottern och tretton privatpersoner som har sålt sina lägenheter. De femton personerna stäms också på tolv miljoner kronor som de 20 lägenheterna som ingår i åtalet ska ha sålts för.

Plastfickor med kontanter som påträffades vid husrannsakan hos svartmäklaren är en del av bevisningen.

Henrik Söderman, åklagare, är ansvarig för förundersökningen i det som beskrivs som Sveriges största härva med svartkontrakt.

– Jag är förvånad över omfattningen av marknaden för svarta kontrakt. Att det var så organiserat hade jag ingen aning om, säger han.

Han har utrett lägenhetsaffärerna och valt att fokusera på 20 lägenheter, bland annat har vissa ärenden skrivits av eftersom han har bedömt att det är brott av normalgraden och då är preskriptionstiden två år. Fastighetsägare har även utretts men det har inte gått att bevisa att de har haft kännedom om affärerna.

Annons

– Flera av säljarna har erkänt affärerna i förhör, säger han.

Läs ocksåAnställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon

Bland de som åtalas finns säljarna av flera paradvåningar i innerstaden, på bland annat Kommendörsgatan och Sankt Eriksplan, som sålts för miljonbelopp.

Enligt Henrik Söderman kräver köparna tillbaka drygt 8,5 miljoner som de betalat för sina kontrakt, något som lagen medger. Bland annat kräver köparna av paradvåningarna på Sankt Eriksplan och Kommendörsgatan tillbaka 3,6 miljoner.

Han räknar med att det blir rättegång i höst.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

– Maxstraffet är två års fängelse för den här typen av brott, säger han.

Bengt Öhman, jur kand på Hyresgästföreningen, menar att det är otroligt sällsynt att det åtalas och ännu ovanligare att det leder till fällande dom.

Annons

– Det är svårt att bevisa och hade aldrig uppdagats om det inte hade förekommit annan grov brottslig verksamhet i grunden. Att en så stor härva avslöjats har aldrig skett, det är helt unikt. Det är svårt att uppskatta hur stor marknaden är eftersom det sker i skymundan. Det har aldrig någonsin hänt att man väckt åtal i den här omfattningen, säger han.

Två lägenheter som ingår i åtalet har Hem & Hyra skrivit om tidigare. En sexrummare på Kommendörsgatan som ett Lidingöpar misstänks ha sålt, och en lägenhet på Torsgatan som en gränspolis köpte.

Brotten personerna i utredningen misstänks för varierar från person till person, men det rör sig om brott mot jordabalken och grovt brott mot jordabalken, kapitel 12 65 § och 65 a §. Kortfattat säger paragraferna att den som säljer en hyresrätt, eller tar emot pengar för att förmedla en lägenhet, kan dömas till böter eller sex månaders fängelse om brottet bedöms som ringa. Bedöms brottet som grovt är straffet mellan sex månader och fyra år.

Nedan har Hem & Hyra listat några som åtalas.

Fakta: Man, 53 och kvinna, 51, Kommendörsgatan

Ett par från Lidingö, som äger flera företag, åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt en sexrummare på 171 kvadratmeter på Kommendörsgatan, Östermalm, för 1,6 miljoner kronor, cirka 9 000 kronor per kvadratmeter. Förutom åtalet så kräver även köparen att få tillbaka sina pengar.

Fakta: Kvinna, 45, S:t Eriksplan

Kvinnan åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt en lägenhet på 219 kvadratmeter på S:t Eriksplan till ett par för två miljoner kronor, 9 132 kronor per kvadratmeter. Pengarna lämnades över kontant och paret kräver nu tillbaka sina två miljoner av kvinnan.

Fakta: Man, 49, Barrstigen

En man åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt en lägenhet på 57 kvadrat på Barrstigen. Enligt Skatteverket har köparen betalat 425 000 kronor för kontraktet medan mannen som sålt enligt sms-konversationer fått 285 000 kronor.

Fakta: Kvinna, 33, Torsgatan

En kvinna, 33 år, åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt en lägenhet på 44 kvadratmeter på Torsgatan för 470 000 kronor, 9 477 per kvadratmeter enligt Skatteverkets beräkningar. Förutom åtal så kräver också köparen, en före detta gränspolis, tillbaka pengarna av kvinnan. Gränspolisen har blivit uppsagd och flyttat från lägenheten.

Fakta: Kvinna, 40, Hornsgatan

En kvinna åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt kontraktet för en lägenhet på 42 kvadrat på Hornsgatan. Köparen har betalat 350 000 kronor och kvinnan har fått 200 000 kronor för kontraktet, enligt Skatteverket. Svartmäklaren skriver i sms till kvinnan: ”för att undvika att inte få Skatteverket på sig så rekommenderar jag starkt att inte sätta in pengarna på kontot utan använda dom till vardags, samt resor och betala räkningar”.

Fakta: Kvinna, 47, Brännkyrkagatan

En 47-årig kvinna och mediapersonlighet åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt ett kontrakt på Brännkyrkagatan. Köparen av kontraktet ska ha betalat 390 000 kronor. En känd skenskrivningsadress har använts vid skenbytet. Köparens pengar uppges bland annat ha kommit från en båtförsäljning. Kvinnan har vid polisförhör 4 juni 2020 inte har haft några kommentarer. Köparen blev uppsagd när skenbytet uppdagades.

Fakta: Adresser i Stockholm där svarta kontraktsköp skett

Läs också Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.