HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

Stockholm Flera personer har köpt svartkontrakt av hyresgäster hos Stockholmshem och Svenska Bostäder. Det är det senaste avslöjandet i en stor härva med svartkontrakt i Stockholm. Stockholmshem svarar med att säga upp en hyresgäst i Gröndal som köpt sitt hyreskontrakt.
Foto: Ida Karlsson
En hyresgäst som köpte ett svartkontrakt på Ekensbergsvägen i Gröndal blir nu av med kontraktet.

Det var tidningen Dagens ETC som var först med att avslöja en gigantisk härva med svartkontrakt i Stockholm. Enligt en utredning av Skatteverket ska en mor och dotter ha sålt och förmedlat hyreskontrakt för miljontals kronor. Det handlar om minst ett 40-tal förstahandskontrakt under perioden 2017-2019. Skatteverket kräver nu sex miljoner i skatt på vinsten de båda har gjort under flera års förmedling av svartkontrakt, vilket Hem & Hyra har rapporterat om tidigare.

Skatteverkets utredning visar att såväl paradvåningar på Östermalm som lägenheter i närförort har sålts av mamman och dottern. Svartaffärerna har varit möjliga genom att det på pappret sett ut som att hyresgästerna byter lägenheter med varandra. Men så är inte fallet. Utredningen visar att det rör sig om så kallade skenbyten, köparen har folkbokfört sig i en lägenhet som använts för skenbyte – men aldrig bott i lägenheten.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

Hem & Hyras genomgång visar att tre personer i utredningen har köpt lägenheter svart av hyresgäster hos Stockholmshem och Svenska Bostäder.

Bland annat förekommer en hyreslägenhet på 26 kvadrat hos Svenska Bostäder på Siargatan på Södermalm. Den såldes för 120 000 kronor till svartmäklarna av hyresgästen och köptes av den nya hyresgästen för 260 000 kronor 2017. Det handlar om ett kvadratmeterpris på 10 000 kronor. Visningen av lägenheten beskrivs som en vanlig mäklarvisning, som när en bostadsrätt säljs, men där inget prospekt lämnades till spekulanterna.

Annons

Ytterligare en av Svenska Bostäders lägenheter, på 91 kvadrat, har sålts av svartmäklarna 2017, på Drakenbergsgatan på Södermalm.

Läs ocksåKöp ett svartkontrakt - betala med samvetet om plånboken är tunn

Jonas Elamson, kommunikationschef på Svenska Bostäder, säger att de känner till att två av bolagets lägenheter förekommer i härvan. Han säger att det är för tidigt att säga hur Svenska Bostäder kommer att agera.
– Vi går igenom dessa fall noggrant för att se vad nästa steg blir.

För den person som köpte ett svartkontrakt på Ekensbergsvägen i Gröndal hos Stockholmshem står det redan nu klart att det får konsekvenser.

Linn Bernhardsson, hyresjurist på bolaget berättar att de nu använder Skatteverkets utredning som stöd för att säga upp hyresgästen.
– Skälet till uppsägningen är att hyresgästen agerat vilseledande i samband med bytet och att personen har betalat för kontraktet, säger hon.

Annons
Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrningAirbnb och pengar.

Exakt hur mycket hyresgästen i Gröndal betalade för kontraktet är oklart. Enligt Skatteverkets utredning har säljaren av lägenheten fått 175 000 kronor. Men i utredningen står också att två andra personer har fått 70 000 kronor i samband med affären.

Hyresgästen fick brevet med uppsägningen förra veckan och måste vara ute ur lägenheten senast om tre månader, vilket är hyresgästens uppsägningstid.
– Flyttar hyresgästen inte självmant så kommer vi att gå till hyresnämnden senare i vår, säger hon.

Läs också Ola Rapace i hemlig överenskommelse med advokat – krävde tillbaka pengar för svartkontrakt Misstänks ha sålt 20 svartkontrakt - åklagare kräver fängelse för mamma och dotter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.