Annons

Köpte svartkontrakt – nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter

Stockholm De lurade till sig sina lägenheter med hjälp av skenbyten och miljonbetalningar. Men nu blir elva hyresgäster av med de bostäder de kommit över på olovlig väg. Det visar Hem & Hyras granskning.
Svarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
Foto: Gry Ellebjerg
Elva personer som har köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda hittills.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om en av Sveriges största härvor med svarta kontrakt, en mamma och en dotter misstänks ha förmedlat ett 40-tal svartkontrakt för miljonbelopp. I vissa fall med hjälp av hyresvärdar, fastighetsskötare och mäklare. Avslöjandet slutade med att Skatteverket krävde sex miljoner kronor i skatt på vinsten mamman och dottern gjort under flera års förmedling av svartkontrakt, ett beslut som har överklagats och inte är avgjort.

För mamman och dottern och flera säljare kan avslöjandet få stora konsekvenser eftersom det var olagligt att sälja och förmedla hyreskontrakt när affärerna skedde. Henrik Söderman, Kammaråklagare vid åklagarmyndigheten, berättar att cirka 15 ­personer som sålt och förmedlat svartkontrakt är brottsmisstänkta och riskerar att åtalas. Bland annat säljare av fyra paradvåningar på 171 till 219 kvadratmeter. Vilka som åtalas kommer åklagaren att avslöja på en pressträff i morgon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men även om det inte var olagligt att köpa ett hyreskontrakt när lägenheterna köptes så visar Hem & Hyras granskning att svartaffärerna även får stora konsekvenser för de som har köpt hyresrätterna.

Hem & Hyra har pratat med ett 40-tal personer hos fastighetsägare där det enligt Skatteverkets utredning sålts hyreskontrakt för mellan 260 000 och 2 miljoner kronor, enligt Skatteverkets utredning. Vi har pratat med både hyresvärdar, förvaltare och värdarnas jurister.

Hyresvärdarnas reaktion skiljer sig åt när vi ställer frågor kring svartförsäljningarna. Majoriteten säger sig inte känna till att deras lägenheter förekommer i utredningen, flera blir arga och ska vidta åtgärder. Några värdar tänker inte agera mot handeln och en värd slänger på luren i örat.

Läs ocksåAnställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon

Personerna vi pratar med berättar att elva personer som har köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda hittills. Bland annat har Stockholmshem, HSB och Akelius sagt upp hyresgäster från lägenheter på Södermalm, Gröndal och i Vasastan.

Annons

Men fler köpare kommer troligtvis att bli av med lägenheterna de köpt. Så kan vara fallet med de tre hyresgäster som köpte ett svartkontrakt i Svenska Bostäders bestånd.

Jonas Elamsson, pressansvarig på bostadsbolaget berättar att de känner till fallen. Men han vill inte uttala sig i de enskilda fallen om de tre hyresgästerna har sagts upp.

Läs ocksåMor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt

– Om vi misstänker att man fått avtalet på ett felaktigt sätt så kan det resultera i att vi säger upp det, säger han.

I granskningen framkommer också att en hyresgäst på Östermalm har blivit uppsagd från sin sexrummare på 171 kvadratmeter, som han enligt Skatteverkets utredning har köpt för 1 535 000 miljoner kronor. I förhör erkänner han hur han först köper en fyra på Lidingö för 800 000 kronor. Han beskriver sedan hur han köper paradvåningen på Östermalm genom att lämna fyrarummaren i utbyte och 735 000 kronor till en svartmäklare.

När Östermalmsvärden får reda på att hyresgästen erkänt att han köpt hyresrätten agerar de.
– Vi har sagt upp honom utifrån uppgifterna i Skatteverkets utredning, säger värdens förvaltare.

Annons

Flera av de elva hyresgästerna som blivit uppsagda har flyttat självmant medan andra har tagit strid mot värden och uppsägningarna ska nu avgöras i hyresnämnden.

Skatteverkets utredning visar att svartaffärerna i nästan alla fall varit möjliga genom så kallade skenbyten. Skenbyten går till så att köparen av en hyresrätt folkbokför sig i en lägenhet som används som skenbyte, men personen bor aldrig i lägenheten. På så sätt ser det ut som att köparen byter lägenhet med säljaren. Men i själva verket finns bara säljarens lägenhet.

Skatteverkets utredning visar att flera kända skenskrivningsadresser har använts. För att få igenom bytena har i vissa fall både hyreskontrakt och arbetsgivarintyg förfalskats, så att hyresgästerna ska uppfylla inkomstkrav hos sin nya värd. Flera personer har även fått ett hyreskontrakt direkt, utan byte.

Fakta: Begick flera misstag – kastas ut

Man 26 år. Flera misstag begicks när mannen köpte hyresrätten på 40 kvadratmeter på Brännkyrkagatan för 320 000 kronor. Han försökte få det att se ut som ett vanligt lägenhetsbyte. Men varken den påstådda byteslägenheten eller värden existerade. Mannen sades upp 2020 och tvingades lämna tillbaka lägenheten.

Fakta: Skenbytet avslöjades – hon tvingas flytta

Kvinna, 27 år. Kvinnan uppgav att hon hade en hyresrätt som hon ville byta mot en 37 kvadratmeter stor lägenhet på Roslagsgatan. Men enligt Skatteverket har hon aldrig haft någon byteslägenhet utan köpt lägenheten för 520 000 kronor. När historien avslöjades blev hon uppsagd.

Fakta: Tvingas flytta från Södermalm

Man, 46 år. Enligt Skatteverket har mannen betalat runt 700 000 för 77 kvadratmeter på Bondegatan på Södermalm, 2017. När det är klart att han får lägenheten skriver han ”Asså vilken jävla dröm. Hurra”, i ett sms till svartmäklaren. Efter att hyresvärden kom på honom blev han nyligen uppsagd och måste flytta.

Fakta: Pengar lämnades över på restaurang

Kvinna 52 år. Kvinnan tog över ett kontrakt på ­Norrmalm genom ett skenbyte. Hon uppger att hon betalat minst 750 000 kronor för hyresrätten på 157 kvadrat. Pengarna överlämnades delvis i kontanter på restaurang Sturehof. Hon har nu uppmanats att säga upp kontraktet.

Fakta: Lurade banken att hon skulle köpa båt

Kvinna, 32 år. Hyresgästen har använt en sken­skrivningsadress i samband med bytet när ­kontraktet köptes. När kvinnan sökte banklån för att få fram pengar till svartmäklaren uppgav hon att hon skulle köpa en båt. Hon betalade 300 000 kronor för 28 ­kvadrat på Arbetargatan.

Läs också Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.