Annons

Anställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon

Stockholm Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en stor härva med svartkontrakt i Stockholm. Nu visar det sig att en av de som köpt svartkontrakt är en anställd inom polisen. Hon betalade nästan en halv miljon för ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad.
Foto: Anders Paulsson
En anställd inom polisen förekommer i den stora härva med svartkontrakt som avslöjats i Stockholm.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att en gigantisk härva med svartkontrakt avslöjats i Stockholm. Enligt en utredning av Skatteverket ska en mor och dotter ha sålt och förmedlat hyreskontrakt för miljontals kronor. Det handlar om minst ett 40-tal förstahandskontrakt under perioden 2017-2019 och härvan har kopplingar till grov brottslighet. Skatteverket kräver sex miljoner i skatt på vinsten de båda har gjort under flera års förmedling av svartkontrakt.

Skatteverkets utredning visar att såväl paradvåningar på Östermalm som lägenheter i närförort har sålts av mamman och dottern. Svartaffärerna har varit möjliga genom att det på pappret sett ut som att hyresgästerna bytt lägenheter med varandra. Men så är inte fallet. Utredningen visar att det rör sig om så kallade skenbyten. Köparen har folkbokfört sig i en lägenhet som använts för skenbyte, men har aldrig bott i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu visar det sig att en person som köpt lägenhet svart är en kvinna som var anställd inom polisen vid tillfället, men som nu har slutat. Kvinnan har avslöjats genom sms-konversationer och banktransaktioner. Hon uppger i polisförhör att hon skulle skilja sig och hamnade i en situation där hon stod utan bostad till sig själv och sin dotter. Via olika kontakter fick hon veta att hon kunde köpa ett hyreskontrakt. Kvinnan uppger att hon blev försäkrad om att det inte var olagligt och att hon inte behövde oroa sig. Svartmäklaren berättade att hon hjälpt andra personer bland annat inom polisen och politiken.

Annons

Slutsumman för kontraktet för tvåan på 44 kvadrat på Torsgatan uppgick till 470 000 kronor, enligt vad kvinnan uppger i förhör. Hon säger att hennes ex-man gav henne den summa hon själv investerat i deras tidigare bostadsrätt när han sålde den efter skilsmässan, och att det var de pengarna hon använde.

Kvinnan har använt en lägenhet på Wallingatan som skenbytesbostad men aldrig bott i lägenheten. Hon döms nu för urkundsförfalskning. Hon ska tillsammans med den mor och dotter som förekommer i Skatteverkets utredning ha upprättat ett falskt hyreskontrakt som skickats in till HSB och använts vid bostadsbytet. Det falska hyreskontraktet skickades in tillsammans med anställningsintyget från Polismyndigheten.

Annons
Läs ocksåMor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt

Kvinnan har nu dömts till 50 dagsböter på totalt 7 000 kronor.

Läs också Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.