Annons

Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt

Stockholm Ett välbärgat lidingöpar med villa och en bostadslös gränspolis. Hem & Hyra har granskat några dem som drog nitlotten på den ljusskygga, svarta hyresmarknaden.
Foto: Kenneth Samuelsson

Ett Lidingöpar har stolt visat upp sin villa på cirka 300 kvadratmeter i inredningsmagasin. Men historien om hur det gick till när deras hyresrätt, en paradvåning på Östermalm, bytte ägare i utbyte mot miljoner, har varit en hemlighet. Fram tills nu.

Allt börjar för fem år sedan när kvinnan som står på hyreskontraktet köper en villa för tretton miljoner kronor på Lidingö. Samtidigt så ger hon bort sexan på Östermalm till sin man i en bodelning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därefter följer det som ska leda till att mannen senare blir föremål för en polisutredning. När mannen har tagit över hyreskontraktet hävdar paret inför hyresvärden att de ska separera. Kvinnan ska bo i villan och mannen vill nu byta sexrummaren på 171 kvadrat mot en fyra på 90 kvadratmeter på Lidingö. Skälet uppges vara att han vill komma ner i hyra och vara närmare sina barn.

Men hyresvärden misstänker att allt inte står rätt till med bytet och det slutar i hyresnämnden. Efter vittnesmål i nämnden och råd från värdens jurist så går värden med på bytet och återkallar ärendet.

Därefter dröjer det till december 2020, innan sanningen om bytet avslöjas. I december offentliggör Skatteverket en av Sveriges största härvor med svarta kontrakt, en mamma och en dotter misstänks ha förmedlat ett 40-tal svartkontrakt för miljonbelopp.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Och i Skatteverkets utredning dyker Östermalmsvåningen upp. I förhör erkänner en man hur han först köper fyran på Lidingö, som används vid bytet, för 800 000 kronor. Han beskriver sedan hur han köper parets paradvåning på Östermalm genom att lämna fyrarummaren i utbyte till mannen och 735 000 kronor till en svartmäklare.

Annons

När upplägget avslöjas så svarar hyresvärden med att säger upp köparen av paradvåningen på Östermalm.

Men Lidingöparet och mannen är bara några som pekas ut i Skatteverkets utredning. Vi hittar föräldrar som köpt lägenhet till sina barn, en deltagare i Let’s Dance och en gränspolis.

Läs ocksåHyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

Just gränspolisen skiljer sig rejält från Lidingöparet. Hon är en ensamstående och bostadslös mamma, som i förhör beskriver hur hon har panik över sin bostadssituation. Med hjälp av 470 000 kronor som hon fick över vid skils­mässan köper hon ett hyreskontrakt för en tvåa i innerstan.

Men glädjen för henne och andra som köpt kontrakt blir kortvarig. Hem & Hyras granskning visar att elva hyresgäster som köpt sina hyreskontrakt enligt Skatteverkets utredning har blivit uppsagda. Ett flertal säljare riskerar åtal eftersom det var olagligt att sälja hyreskontrakt men inte köpa vid tidpunkten affärerna genomfördes.

Återigen till gränspolisen, den ensamstående ­mamman. När vi letar efter henne ­visar det sig att det slutade med att hon avslöjades och dömdes för att ha förfalskat ett hyreskontrakt i samband med skenbytet. Hon har lämnat tillbaka lägen­heten till hyresvärden och bor idag på en skärgårdsö.

Annons

Lidingöparet som ­hävdade att de ville byta lägenhet på grund av ­separation då?

Dokument visar att mannen bodde elva månader i lägenheten innan han återigen flyttade in i villan hos sin fru.

När Hem & Hyra får tag på mannen, säger han sig först inte känna till det hela. Men ändrar sig sedan.
– Men jag vill inte kommentera det eftersom det är en pågående polisutredning.

Läs också Anställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon Stor härva med svartkontrakt avslöjad – Ola Rapace kräver tillbaka 1,7 miljoner av död värd Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.