HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

55 miljoner ska snabba på byggplaner

Nyheter Regeringen lägger 55 miljoner kronor på att förenkla byggprocesser och tio miljoner på ett centrum för energieffektivisering. Mer blir det inte i budgeten som presenteras i morgon.
Foto: Jann Lipka
Totalt 65 miljoner kronor läggs på nya bostadssatsningar i budgeten för 2017. "Vi kommer att lägga fram ytterligare förslag i höst och vinter", säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Av de 55 miljoner kronorna per år ska 30 miljoner gå till länsstyrelserna för att de ska bli snabbare på att behandla överklagade bygglov, detaljplaner, med mera.

Ett sådant extrastöd har funnits sedan 2013 och det har haft effekt. Den satsningen fortsätter nu, enligt regeringens budgetförslag. Samtidigt skärps målen och permanentbostäder ska prioriteras framför andra ärenden.

Läs ocksåLagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

Boverket få 15 miljoner kronor per år för att att utbilda handläggare så att plan- och bygglagen används effektivt och lika över hela landet. Ytterligare tio miljoner per år läggs på att se över och förenkla Boverkets bygg- och konstruktionsregler.

Utöver det vill regeringen inrätta ett informationscentrum för hållbart byggande. Tio miljoner kronor per år ska gå till att utveckla och sprida kunskap om energieffektiviserande renovering.

– Det är en väldigt viktig fråga när det gäller klimatet eftersom bostäderna tar en stor del av energianvändningen i dag. Det gäller att renovera på ett så smart och kostnadseffektivt sätt som möjligt – också för att hyresgäster kan få energieffektiva bostäder utan att det blir jättestora höjningar av hyran, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Hela regeringens budget presenteras i morgon, tisdag. Enligt Peter Eriksson kommer det inte fler nya satsningar på bostadsområdet där. 

65 miljoner kronor. Är du nöjd med det?

Jag är nöjd med de här nya satsningarna, men det är klart att man alltid vill ha mer och vi kommer att lägga fram mängder av ytterligare förslag  i höst och vinter. Sedan har vi ju gjort stora satsningar sedan tidigare och de ligger förstås med, säger Peter Eriksson.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

Det handlar om bonus till kommuner som bygger bostäder, stöd till renoveringar och investeringsstödet för byggande av billiga hyresrätter.

Investeringsstödet på 3,2 miljarder kronor per år har dock inte gått att söka ännu eftersom reglerna inte är klara. Peter Eriksson har fortfarande inga klara besked om när det kan bli av.

– Jag räknar med att det kommer fram under hösten så att man kan börja söka de pengarna.

Läs också Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt” Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.