Annons

66 barn i Skåne har blivit vräkta i år

Skåne Barnens bästa skall alltid sättas i främsta rummet enligt socialtjänstlagen. Trots det har 443 barn blivit bostadslösa i Sverige i år på grund av verkställda vräkningar. 66 av dem finns i Skåne.

​När brevet om uppsägning av hyreskontraktet kommer till en familj är det socialtjänstens skyldighet att pröva barnens intresse och informera om deras rättigheter. Om det är en familj som behöver hjälp med hyreskostnader har de rätt att söka ekonomiskt bistånd. Trots att skyddsnätet är starkt i teorin finns det ändå barn som faller mellan stolarna.

– Socialtjänsten försöker hitta lösningar på alla sätt. De kanske inte är bra men barnen får tak över huvudet. Men Socialtjänsten kan inte ta över andra samhällsorgans funktioner. Vi kan inte agera bostadsförmedling, säger Björn Bennrup, socialkonsult vid länsstyrelsen i Skåne län.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
De vräkta barnen får bo med sina familjer på till exempel hotell, vandrarhem eller camping i väntan på ett annat boende. Men de har en tuff tid framför sig. Många hyresvärdar accepterar inga betalningsanmärkningar. De kräver ofta fast inkomst från en anställning och referenser.
Det som återstår är en bostad på den sekundära bostadsmarknaden i form av ett andrahandskontrakt. Hyresgästen hyr då av socialtjänsten och får gå med på viss tillsyn och särskilda regler.
– Förr var det mycket lättare att hitta ett hem för vräkta barnfamiljer. Socialen kunde ordna ett nytt boende direkt. Den möjligheten finns inte idag. Det är tillgången på bostäder som är det största problemet, säger Björn Bennrup.

Gunvor Andersson är professor vid socialhögskolan i Lund och hon har intervjuat bostadslösa barn i olika forskningsprojekt. Även hon menar att orsaken till barns bostadslöshet beror på en allt tuffare bostadsmarknad.

Annons
– Socialtjänsten står inför en omöjlig uppgift att ordna bostäder när det inte finns några. Så det är inte socialtjänsten som ska kritiseras här. De uppfyller sin skyldighet och ordnar tak över huvudet genom olika tillfälliga lösningar. Detta är ett bostadspolitiskt problem.

Hur påverkar bostadslöshet ett barns liv?
– Negativt på alla sätt, men sen beror det på hur starka sociala nätverk barnen har. Vissa går kvar i samma skola, andra får byta. De tar inte längre hem sina kamrater och en del känner en sådan hopplöshet att de inte går till skolan.
– Det svåra är vem som tar hand om barnens bekymmer när föräldrarnas problem är så stora. Barnen har inget forum för sina tankar och känslor. Om föräldrarna inte är öppna för barnens signaler är det ingen som ser dem. Och det tycker jag är oroväckande.

Fakta: Vräkning

Förra året verkställdes 3 200 vräkningar i Sverige. 85 procent berodde på obetalda hyror. 5 procent på grund av störande beteende och 10 procent på grund av att hyran betalades in för sent vid upprepade tillfällen. I regeringens plan för att motverka bostadslöshet är ett av målen att inga barn ska vräkas.Källa: Socialstyrelsen
 

Här finns de vräkta barnen i SkåneBåstad: 2Helsingborg: 3Hässleholm: 7Kristianstad: 4Kävlinge: 2Landskrona: 3Malmö: 24Perstorp: 2Simrishamn: 1Staffanstorp: 5Svalöv: 1Tomelilla: 4Trelleborg: 1Vellinge: 1Åstorp: 4Ängelholm: 1Östra Göinge: 1
Källa: Kronofogdemyndigheten. Räkningarna är gjorda mellan den 1 januari och 5 augusti, 2008.
 

 

Läs också Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.