66 barn i Skåne har blivit vräkta i år
När brevet om uppsägning av hyreskontraktet kommer till en familj är det socialtjänstens skyldighet att pröva barnens intresse och informera om deras rättigheter. Om det är en familj som behöver hjälp med hyreskostnader har de rätt att söka ekonomiskt bistånd. Trots att skyddsnätet är starkt i teorin finns det ändå barn som faller mellan stolarna.
– Socialtjänsten försöker hitta lösningar på alla sätt. De kanske inte är bra men barnen får tak över huvudet. Men Socialtjänsten kan inte ta över andra samhällsorgans funktioner. Vi kan inte agera bostadsförmedling, säger Björn Bennrup, socialkonsult vid länsstyrelsen i Skåne län.
Gunvor Andersson är professor vid socialhögskolan i Lund och hon har intervjuat bostadslösa barn i olika forskningsprojekt. Även hon menar att orsaken till barns bostadslöshet beror på en allt tuffare bostadsmarknad.
Hur påverkar bostadslöshet ett barns liv?
– Negativt på alla sätt, men sen beror det på hur starka sociala nätverk barnen har. Vissa går kvar i samma skola, andra får byta. De tar inte längre hem sina kamrater och en del känner en sådan hopplöshet att de inte går till skolan.
Förra året verkställdes 3 200 vräkningar i Sverige. 85 procent berodde på obetalda hyror. 5 procent på grund av störande beteende och 10 procent på grund av att hyran betalades in för sent vid upprepade tillfällen. I regeringens plan för att motverka bostadslöshet är ett av målen att inga barn ska vräkas.Källa: Socialstyrelsen
Här finns de vräkta barnen i SkåneBåstad: 2Helsingborg: 3Hässleholm: 7Kristianstad: 4Kävlinge: 2Landskrona: 3Malmö: 24Perstorp: 2Simrishamn: 1Staffanstorp: 5Svalöv: 1Tomelilla: 4Trelleborg: 1Vellinge: 1Åstorp: 4Ängelholm: 1Östra Göinge: 1
Källa: Kronofogdemyndigheten. Räkningarna är gjorda mellan den 1 januari och 5 augusti, 2008.