Annons

95 procent av fastighetsägarna blev underkända

Stockholm Bara fem procent av de fastighetsägare som inspekterades för sin egenkontroll blev godkända i Stockholm i fjol. Var fjärde har så allvarliga brister att de måste följas upp.
Foto: Cecilia Landmark
I fastighetsägarens egenkontroll ingår bland annat att ta hand om hyresgästernas hushållssopor.

Miljöförvaltningen i Stockholm utökade inspektionerna av fastighetsägares egenkontroller kraftigt under 2015. 685 stycken granskades vilket är 321 fler än året innan.

Resultatet var tydligt negativt. Endast fem procent klarade sig utan anmärkningar på sin egenkontroll. För 176 stycken, 26 procent, bedömdes bristerna vara så allvarliga att de kommer leda till en uppföljning där fastighetsägarena måste redovisa åtgärder och uppdaterade rutiner.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Låg temperatur på tappvarmvatten eller bristande rutiner för kontroll av varmvattentemperaturen är ett vanligt exempel på en allvarlig brist i egenkontrollen. Trots att de flesta fastighetsägare känner till legionella och de medföljande smittoriskerna med för låg varmvattentemperatur saknas många kontrollrutiner. Det är den kallaste delen i vvc-systemen som ska mätas och där måste temperaturen hålla minst 50 grader. Men i flera fall saknas möjligheten att kunna läsa av vattentemperaturen i undercentralerna.

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, var också en punkt som gav anmärkningar. Här skriver Miljöförvaltningen att det i och för sig inte är en garanti för att fastigheten har en tillfredsställande ventilation men att ett intyg ändå ska finnas anslaget i fastigheten.

Annons

Andra egenkontroller som inspekterades var hur fastighetsägaren sköter sin avfallshantering. Ett abonnemang hos kommunen måste finnas och information till hyresgästerna måste ske löpande. Även radonmätningar diskuterades vid inspektionerna. Brister i mätningar noterades inte eftersom det hanteras av kommunens radongrupp. Det nationella målet säger dock att alla flerbostadshus ska vara kontrollerade och klara riktvärdet 200 Bq/m3 till år 2020.

Läs ocksåEva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”Eva Eklund sitter vid sitt köksbord. Hon behöver ofta munskydd för att kunna andas bättre, på grund av ett spåndamm i lägenheten.

Att enbart fem procent klarar av kontrollerna totalt sett, är att betrakta som överraskande dåligt, enligt Peter Brådenmark, enhetschef på Miljöförvaltningen.

– Ja, det är överraskande att fem procent av de inspekterade klarade sig utan anmärkningar. Det är dock viktigt i detta sammanhang att påpeka att 70 procent av de som inspekterades hade enstaka anmärkningar som de i sin egenkontroll kan omhänderta själva utan uppföljningskrav från miljöförvaltningen, skriver han i en kommentar.

Annons

I sina slutsatser skriver Miljöförvaltningen att det finns många områden där fastighetsägarna kan förbättra sin egenkontroll och att kommunens arbete fortsätter under 2016 om än i något mindre usträckning än 2015.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.
Läs också Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.