Annons

Värden som stämmer sina hyresgäster kan granskas av Advokatsamfundet

Nyheter Hyresvärden och advokaten Lars Danckler har satt i system att dra sina egna hyresgäster inför rätta – något som väckt reaktioner bland både boende och opinionsbildare: ”Lär bli något för disciplinnämnden”. Nu kan Advokatsamfundet komma att granska hans agerande.
Stämd av värden. Advokatsamfundet kan komma att granska advokaten som stämmer sina egna hyresgäster.
Foto: Micke Lundström
Generalsekreteraren Mia Edwall Insulander kan inte svara på frågan om Advokatsamfundet kommer att utreda hyresvärden Lars Dancklers agerande.

Hem & Hyra har avslöjat hur Lars Danckler satt i system att i samband med utflyttningar kräva hyresgäster på pengar för påstådda skador i lägenheterna. I flera fall har han drivit tvisterna till domstol – och då krävt betalt för sina egna rättegångskostnader. I några fall har han dessutom anlitat sig själv som ombud, vilket en domare reagerat på.

Advokat skyddad titel

Tidningens granskning av Malmöadvokaten med hyreslägenheter i Stockamöllan och Hörby har väckt reaktioner och frågor kring hans yrkesroll.

Advokat är en skyddad titel, som bara den som är medlem i yrkesorganisationen Advokatsamfundet får använda sig av. Medlemskapet innebär att advokaten ska följa en rad yrkesetiska regler – och det är just denna fråga som engagerat flera personer.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Hem & Hyra Skåne (@hemhyraskane)

”Är det förenligt med era etiska regler om god advokatsed?”, skriver en kvinna på Hem & Hyras Instagram, och taggar Sveriges advokatsamfund. ”Dra in hans advvokatlicens”, skriver en annan i en lokal Facebook-grupp. ”Lär bli nåt för disciplinnämnden”, skriver en användare på nätforumet Reddit.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
En politisk redaktör.
Martina Jarminder.

Martina Jarminder är politisk redaktör på Skånska Dagbladet och uppmanar tidningens läsare att inte flytta till de hus som ägs av Lars Danckler.

Annons

– Detta har varit något som engagerat våra läsare, säger Martina Jarminder.

Lars Dancklers fastigheter ligger i Hörby och Eslövs kommuner, där Skånska Dagbladet har en stor del av sin läsekrets.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.

Hotades med juridiska åtgärder

Lokaltidningen har både på nyhets– och opinionsplats uppmärksammat hyresvärden. Martina Jarminder har bland annat reagerat på hur hyresgästen Clint Hurtig hotades med juridiska åtgärder, då han hävdade sin rätt att stanna kvar i sin lägenhet när en kommande hyresgäst skulle komma och titta. ”Anmärkningsvärt att en jurist formulerar sig så”, skriver Martina Jarminder.

– Som jurist borde man vara extra försiktig med att hota hyresgästerna och att släpa dem till domstol borde vara en allra sista utväg, säger hon.

Kvinna som sitter vid skrivbord.
Advokat Mia Edwall Insulander.

Mia Edwall Insulander är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund. I en debattartikel i Aftonbladet i mars skriver hon att det är bra att advokatkåren granskas, och att advokater ska tåla kritiskt granskande journalistik.

Men hon kan inte ge något svar på frågan om huruvida Advokatsamfundet nu själva granskar eller tänkt granska Lars Dancklers agerande. Advokatsamfundet berättar nämligen aldrig om de undersöker en medlem eller inte. Det är först om och när det finns ett slutgiltigt beslut från disciplinnämnden som allmänheten kan ta del av detta.

”Generellt kan dock sägas att samfundet bedriver en aktiv tillsyn och kan, utöver att pröva anmälningar som görs, också självt initiera ärenden”, skriver generalsekreteraren i ett mejl till Hem & Hyra, och tillägger att detta ska ske så fort som möjligt.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Kan själv inleda granskning

Anne Ramberg var tidigare generalsekreterare, och bekräftar att Advokatsamfundet kan ta upp en fråga om eventuella brott mot de yrkesetiska reglerna på eget initiativ, till exempel med anledning av uppgifter i medier.

En kvinna med pärlörhänge och pärlhalsband.
Advokat Anne Ramberg.

– Det kan man absolut göra och jag gjorde det kanske 30, 40 gånger per år, säger hon.

Den allvarligaste konsekvensen om Advokatsamfundet kommer fram till att en medlem brutit mot de yrkesetiska reglerna är uteslutning, men det finns också mindre omfattande påföljder.

– Advokater åtnjuter ju ett visst krav på rättssäkerhet och den omständighet att man inleder ett ärende behöver inte betyda att man tror att advokaten gjort sig skyldig till något väldigt allvarligt, säger Anne Ramberg.

Vill inte kommentera

Hem & Hyra har varit i kontakt med Lars Danckler, som avböjt att kommentera hur han ser på hur han förhåller sig till advokaternas yrkesetiska regler. Vid ett tidigare tillfälle har han dock kommenterat att en domare reagerat mot att han varit ombud för sitt eget fastighetsbolag i rätten. Då sa han att detta inte varit någon stor fråga och att han inte fått någon kritik.

Läs vidare om hur advokaten stämde Yasmine när hon ville flytta och att han nu drar fallet till Högsta domstolen.

Fakta: Så anmäls en advokat
  • Det kan gå till på olika sätt när Advokatsamfundet undersöker om en av deras medlemmar brutit mot de yrkesetiska reglerna.
  • Om en person som själv varit utsatt för en advokat tycker att advokaten gjort fel och anmäler detta måste Advokatsamfundet inleda ett disciplinärende.
  • Om någon som själv inte är direkt berörd (”saklegitimerad”) hör av sig kan Advokatsamfundet ändå välja att inleda ett disciplinärende, även om de inte har någon skyldighet att göra det.
  • Advokatsamfundet kan också på eget initiativ granska sina medlemmars agerande.
  • Möjliga påföljder för en advokat som brutit mot god advokatsed är erinran, varning, varning med straffavgift eller – i de allvarligaste fallen – uteslutning ur samfundet.

Källa: Sveriges advokatsamfund

Läs också Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Värd får advokatkritik för onödig rättegång – stämde hyresgäst som sa upp kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.