Annons

Tjänade pengar på att anlita sig själv som advokat – så satte domaren stopp för hyresvärdens dubbla roller

Skåne Få pengar från hyresgästerna – och låt dem även betala dig för jobbet med att kräva in pengarna. Så har det fungerat när fastighetsägaren och advokaten Lars Danckler dragit till tings. Men nu verkar det som om en domares agerande har satt stopp för upplägget.
En lagbok och en man. Hyresvärd ofta i tingsrätten.
Foto: Getty Images, Johan Nilsson (TT)
Rättsväsendet har reagerat på att fastighetsägaren Lars Danckler använt advokaten Lars Danckler som ombud i juridiska tvister mot hyresgäster.

Lars Danckler har inte bara lyckats få in pengar från sina hyresgäster för skador i lägenheterna och bristande flyttstädning. Han har också tagit betalt för att anlita sig själv som advokat i de rättsprocesser han drivit för att få in sina pengar. Men nu har rättsväsendet reagerat på de dubbla rollerna.

De senaste tio åren har fastighetsägaren Lars Danckler fått rätt till 80 000 kronor i rättegångskostnader i de processer han drivit i Lunds tingsrätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden ombud för sig själv

Men när Stephanie Ahlgren och Tim Söfgren i Stockamöllan ställdes inför rätta 2019 reagerade den person som ledde rättegången.

– Jag har som domare i målet tänkt att: ”Kan han vara ombud för sitt eget bolag?” säger chefsrådmannen och domaren Nils Petter Ekdahl.

Domaren skrev ett brev till Lars Danckler. I detta ifrågasatte han att Danckler som hyresvärd anlitade sig själv och krävde ersättning för det, eftersom han är ensam ägare av fastighetsbolaget Leijontornet.

Läs ocksåRobin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000”Robin Johansson och hyresvärden Lars Danckler med det omstridda besiktningsprotkollet.
Kvinna med spädbarn i kök.
Stephanie Ahlgrens fall i tingsrätten fick domaren att reagera. Hennes hyresvärd Lars Danckler hade anlitat sig själv som ombud.

Därefter ändrade Lars Danckler upplägget. Han drog tillbaka den fullmakt som innebar att han själv som advokat agerade som ombud. Istället blev Lars Danckler i den fortsatta processen ställföreträdare – alltså en person som direkt företräder fastighetsbolaget.

Det kan tyckas vara en oviktig detalj – men det är det inte.

Annons

Enligt domaren kan en advokat debitera ett par tusen kronor i timmen – till skillnad från en ställföreträdare för ett företag som oftast bara kan räkna med en mindre ersättning. Nils Petter Ekdahl gör en liknelse.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Om man anlitar en hantverkare för att göra jobbet så blir det ju dyrare än att göra det själv, säger han.

Och det är när det finns ett juridiskt ombud som det kan bli dyrt för en hyresgäst som dragits inför rätta.

Billigare rättsprocess utan ombud

Det vanliga är att den som förlorar en tvist ska betala även motpartens rättegångskostnader. Men om Leijontornet inte anlitar något juridiskt ombud finns ju inte dessa kostnader. Visserligen kan även en ställföreträdare ha rätt till ersättning, men då handlar det oftast om mindre belopp. Domstolen kan också göra en bedömning av vad som är en skälig ersättning – alltså hur mycket tid det är rimligt att lägga ner på målet.

En man i halvbild.
Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren har mött Lars Danckler i rätten flera gånger – och menar att hyresvärden har ekonomiska skäl att vara sitt eget ombud.

Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren har aldrig tidigare varit med om att en domare griper in på detta sätt, som nu skedde i Tims och Stephanies tapettvist. Och han menar att Lars Danckler har ett tydligt intresse av att behålla upplägget som det var från början.

– Han har i den meningen ett ekonomiskt incitament att driva saker rättsligt som ombud, säger Viktor Lundgren.

Domstolen prövade aldrig upplägget

Hem & Hyra har trots upprepade försök inte fått till någon intervju med Lars Danckler. Men när vi når honom på telefon berättar han att han inte alls uppfattar Nils Petter Ekdahls brev som någon form av kritik mot hans agerande och tycker att frågan är oviktig. Mer än så får vi tyvärr inte reda på, då Lars Danckler väljer att avsluta samtalet i förtid.

Annons
Tingsrättsbyggnaden i Lund
Här i tingsrätten i Lund har advokaten Lars Danckler företrätt sig själv i tvisterna mot hyresgästerna.

Eftersom Lars Danckler ändrade sin egen roll i tapettvisten fick tingsrätten aldrig möjlighet att pröva om det sätt han hade lagt upp det på var lagligt.

Men om Lars Danckler i framtiden skulle göra ett nytt försök så kommer domaren att ifrågasätta det även den gången. Nils Petter Ekdahl menar att det finns tidigare rättsfall som talar för hans sak.

– Man kan inte vara ombud för sig själv som fysisk person och inte heller för ett bolag som man är ensam ägare i, säger domaren.

Där får han medhåll från Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet.

– Bolaget kan så att säga inte företräda sig själv, säger han.

Fakta: Ombud

Ett ombud är en person som fått en fullmakt att företräda någon annan, till exempel i en rättsprocess. Ofta handlar det om att en privatperson eller ett företag anlitar en advokat eller annan juridiskt kunnig som för talan i domstol.

Fakta: Ställföreträdare

En ställföreträdare i en rättsprocess är en person som har en koppling till den enda parten och företräder denna. Det kan exempelvis handla om att en vd företräder sitt eget bolag.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.