Annons

Stämdes när hon ville flytta – nu tar advokaten Yasmines fall till Högsta domstolen

Skåne När Yasmine Boughalmi sa upp sitt hyreskontrakt blev hon stämd – och riskerade att få betala 20 000 kronor i rättegångskostnader. Hon vann över hyresvärden Lars Danckler, men han ger sig inte. Nu vänder han sig till Högsta domstolen.
Stämd av hyresvärden. Yasmine Boughalmi och hyresvärden och advokaten Lars Danckler.
Foto: Anders Eeg-Olofsson/Johan Nilsson (TT)
Hyresgästen Yasmine Boughalmi vann i tingsrätten - men hyresvärden och advokaten Lars Danckler ger sig inte. Nu har han vänt sig till Högsta Domstolen.

– Jag tror att han tror att han kan manipulera lagar och sånt. Han har ett starkt självförtroende, han har gjort det många gånger förut, säger Yasmine Boughalmi.

Hem & Hyra har i en serie artiklar visat att advokaten och hyresvärden Lars Danckler via sitt skånska fastighetsbolag Leijontornet AB ovanligt ofta drar sina egna hyresgäster inför rätta. Yasmine Boughalmi är en av dem – i hennes fall var anledningen att hon ville flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lars Danckler menade att hennes uppsägning var otydlig och ville därför att tingsrätten skulle bekräfta den via en så kallad fastställelsetalan. Han menade att det fanns en risk att Yasmine faktiskt inte skulle flytta vid den tidpunkt hon själv sagt och att det skulle drabba den kommande hyresgästen. Han ansåg att han hade mycket arbete med detta och stämde Yasmine på rättegångskostnader som till slut var uppe i 20 000 kronor. För Yasmine var allt obegriplig.

Fick betala Yasmines rättegångskostnader

Lunds tingsrätt menade att det inte fanns bevis för att det rådde några oklarheter vid uppsägningen. Domstolen ifrågasatte också rimligheten i att stämma hyresgästen innan det hade uppstått några problem. Lars Danckler dömdes i stället att betala Yasmines rättegångskostnader på 10 000 kronor. Lars Danckler överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Efter en vecka kom beskedet att de inte meddelar prövningstillstånd och tingsrättens dom stod fast.

Stämd på rättegångskostnader. En kvinna pratar med en annan kvinna vid en korsning
Yasmine Boughalmi blev stämd på höga rättegångskostnader.

Yasmine trodde att hon kunde pusta ut och lägga allt bakom sig men så blev inte fallet. Lars Danckler överklagar nu hovrättens beslut till Högsta domstolen, HD. Han menar att det var fel av hovrätten att inte pröva ärendet.
– Jag tror han fortfarande vill skrämmas. Han gör samma sak och vill inte sluta med det, säger Yasmine Boughalmi.

Hyresvärden vill att Högsta domstolen ger vägledning

Det hela började när Yasmine redan efter besiktningen på sommaren 2021 beslutade sig för att flytta. Hon skickade ett mejl där hon sa upp sig. Hon fick till svar att hon måste posta uppsägningen och skriva under i blått bläck. Yasmine skickade ett nytt mejl där hon skrev ”Jag avbruta min uppsägning via e mail som gäller inte”. Yasmines förklaring till formuleringen är att hon ville dra tillbaka uppsägningen för att omedelbart kunna skicka en ny, giltig uppsägning på posten.

Annons

I överklagandet skriver Lars Danckler att det råder mycket oklarheter i ärendet. Om HD inte lämnar prövningstillstånd så menar han att det ”finns en uppenbar risk för ett ökande antal rättsprocesser” i liknande fall. Han vill att HD ger vägledning om en hyresvärd kan förlita sig på ”ett skriftligt besked” från en hyresgäst eller om krävs flera kontakter för att kontrollera ”hyresgästens uppfattning i sak”.

En man i halvbild. Ombud Hyresgästföreningen. Tingsrätten. Högsta domstolen.
Viktor Lundgren processjurist på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Enligt Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen och Yasmine Boughalmins ombud, finns det dock inget att tvista om. Oavsett om Yasmine ångrade sin uppsägning eller inte spelar nämligen ingen roll. Den uppsägning hon gjorde på mejlen är giltig – vilket värden dessutom själv bekräftade.
Han menar också att om värden var osäker på vad som gällde var det bara att fråga Yasmine.
– Men han gjorde inte det för han ville ha rättegångskostnader precis som i andra fall, säger Viktor Lundgren.

Om hyresvärds roll

I överklagandet ifrågasätter Lars Danckler om det är en hyresvärds roll att höra av sig till hyresgästen för att dubbelkolla. Något som Viktor Lundgren tycker är en självklarhet om man som hyresvärd är osäker på vad som gäller.
– Ingen rationell människa hade valt att i stället för att fråga hyresgästen gå till tingsrätten. Det är helt bisarrt, säger Viktor Lundgren.

Han tror inte att Högsta domstolen kommer att ändra hovrättens beslut att inte pröva ärendet.

Annons
Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.

Hem & Hyra har sökt Lars Danckler vid flera tillfällen för en intervju. Vi har ringt och mejlat. Vi har också sökt upp honom personligen. Han vill inte svara på Hem & Hyras frågor. När vi vid ett tidigare tillfälle får tag på honom på telefon väljer han att avsluta samtalet i förtid.
– Jag har inga fler kommentarer än vad som framkommer i de här målet, säger han.

Läs vidare om vilka reaktioner som Hem & Hyra granskning har väckt och vilken roll Advokatsamfundet kan få.

Läs också uppföljningen om Emma som nu har anmält sin före detta hyresvärd till Advokatsamfundet och därmed måste disciplinnämnden starta en utredning.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.
Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.