Annons

Allt fler bostadsbolag satsar på solenergi

Nyheter Solenergi blir allt hetare inom allmännyttan. I dag har nästan hälften av bostadsbolagen egna solpaneler, dubbelt så många som för bara ett par år sedan.
Foto: svensksolenergi.se
Det kommunala bostadsbolaget i Jönköping, Vätterhem, är ett av många bostadsbolag som ser ljust på framtiden.

Statistiken kommer från de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo och allt talar för att andelen bostadsbolag med solenergi kommer att öka.

En av anledningarna är att kommunerna som äger bolagen ställer hårdare miljökrav. En annan är att priset på solpaneler har rasat och investeringen kan räknas hem på omkring tio år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi förbereder för solenergi i all vår nyproduktion och när vi bygger om när så är möjligt, säger Pia Hedenskog, energisamordnare på Svenska Bostäder.
Företaget har över 5 000 kvadratmeter solpaneler på Järvafältet samt på två byggnader i Annedal och en på Surbrunnsgatan i centrala Stockholm.

Just anläggningen på Surbrunnsgatan har hittills i år producerat mer än 4 000 kilowattimmar. Detta enligt ”Stockholms solkarta”, en webbsida i Stockholms stads regi där informationen uppdateras var tionde minut.

Annons

Kartan visar en stor koncentration av solenergianläggningar i Rinkeby och Husby, där även Familjebostäder har solpaneler på sina fastigheter.

Läs ocksåEnergilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Den el som produceras av Svenska Bostäders solpaneler används som fastighetsel, bland annat för att driva installationer som gör husen ännu mer energieffektiva. Överskottet, som hos Svenska Bostäder är omkring hälften av produktionen, säljs och skickas ut i elnätet.

Nackdelen med att elöverskott skickas ut på elnätet är att elen är betydligt dyrare att köpa in än vad man får när man säljer den. Ett annat alternativ är att göra som det kommunala bostadsbolaget i Vårgårda, som satsar på långtidslagring i vätgastankar, eller i stora batteripaket. Den höga kostnaden innebär att Svenska Bostäder inte ser det som något alternativ i dag, men lagring av solenergi blir allt mer attraktivt i takt med att priset på batterier sjunker.

Annons

Ett annat alternativ är solfångare. Till skillnad från solceller används de för att värma upp vatten och Gårdstensbostäder i Göteborg har 1 400 kvadratmeter solfångare. Även det kommunala bostadsbolaget i Kungsbacka, Eksta, använder sig av solfångare – hela 7 000 kvadratmeter. Svenska Bostäder har solfångare i två av sina fastigheter. Dessa levererar mer energi per kvadratmeter än solceller (se faktarutan).

Läs ocksåAB Bostaden vill bygga landets största solcellsanläggning

 

Fakta: Mycket oanvänd yta

Runt om i landet finns 300 kvadratkilometer tak och fasader tillgängliga för solpaneler och solfångare.

När det är som allra soligast handlar det om 1 000 watt per kvadratmeter. På årsbasis handlar det om 1 000 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Solceller genererar under svenska förhållanden mellan 50 och 150 kilowattimmar per kvadratmeter och år

Solfångare genererar mellan 200 och 700 kilowattimmar värme per kvadratmeter och år.

Källa: Svensk solenergi

Läs också Eksta bäst i klassen - allt mer solkraft hos hyresvärdar Solceller – nu vill hyresvärdarna satsa Solceller höjer inte Lenas hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.