HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Solceller – nu vill hyresvärdarna satsa

Skåne Lite tur ska man ha. Just som paret Pettersson ville montera egna solceller på tredje våningen satte värden upp byggnadsställningar. Så det var bara att klättra upp. Paret kan vara de enda i Sveriges med egna solceller men nu gör många hyresvärdar samma satsning, visar Hem & Hyras kartläggning.
Solceller
Foto: Henrik Hansson
Hans och Birgitta Pettersson ville visa att det gick att som hyresgäster producera sig egen el med solenergi. Efter åtta år funkar det fortfarande. Av värden har de fått låna en del av fasaden.

Det var en släkting som först kom på idén att fixa egna solceller. Men där hon tyckte att det blev för krångligt drev hyresgästen Hans Pettersson, som har teknisk kunskap, saken vidare.

Turligt nog satte hyresvärden just i den vevan upp ställningar runt huset för att måla, så han passade på att själv klättra upp och montera solpaneler på fasaden.
– Vi ville slå upp dörren och visa att det går att tillverka sin egen el också som hyresgäst.

Läs också40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläppUtsläpp

Det har nu gått cirka åtta år sedan hyresvärden sa ja till att paret Pettersson lånade en del av fasaden. Vägen dit gick oväntat smidigt.

Solceller ger miljövänlig el och är en ekonomisk investering. Det vet husägare och många sitter just nu och kalkylerar med kronor och kilowattimmar. Hem & Hyras undersökning visar att det gör också många hyresvärdar. Enligt den har de flesta av de kommunala bostadsbolagen, och flera privata, redan satt upp solceller eller är på gång i nästa nyproduktion.

Hans och Birgitta Pettersson i Falun, som inleder den här texten, kan vara unika i Sverige med att ta saken i egna händer.

Läs ocksåDärför finns Sveriges allra nöjdaste hyresgäster i Åmål
Hemma på balkongen i Falun.

– Jag pratade först med hyresvärden som tyckte det lät kul och sen vände jag mig till kommunen som gav ok. Sedan vidare till det lokala energibolaget som även de tyckte det lät roligt och som gav klartecken till att koppla in oss på elnätet, säger Hans Pettersson.

Han gjorde sedan det mesta själv förutom att koppla på elen på nätet, det fick en fackman göra.

Solpanelerna ger idag cirka 1/6 av hushållselen. På sommaren kan de sälja eventuellt elöverskott. På uppskattningsvis 15 år har investeringen lönat sig. Med de bidrag som finns idag går det förmodligen snabbare. Men solkraft i all ära men idag tror paret att den bästa lösningen nog är att gå ihop med grannar och försöka få installera en större anläggning tillsammans, om inte värden gör det förstås.

Läs ocksåDärför drabbas Ann-Charlotte, 71, så hårt när hettan slår till
Topplista bostadsbolag med solceller i Skåne
Bostadsbolag Så mycket producera de i kilowattimmar/år
LKF 450 000
Ebo, Eslövs bostads AB 358 000
Helsingborgshem 290 084
Trelleborgshem 199 800
MKB 188 000
Hässlehem 108 000
Ängelholmshem 108 000
Höörs Fastighet AB 90 000
Kristianstadsbyggen AB 65 000
Höganäshem 35 000
Burlövsbostäder 14 400
Burlövsbostäder 9 785
Hörbybostäder 7 760
Sjöbohem 3 000

Bolagen har kommit olika långt i sina solcellsatsningar. Vissa har solceller på enstaka hus och andra har tagit långtgående strategiska beslut.

ABK i Kristianstad går framåt med stormsteg och har som mål att framöver öka sin solkapacitet med närmare 600 procent för att sedan fortsätta och fördubbla den. För cirka två år sedan togs ett strategiskt beslut av miljöskäl men också av ekonomiska skäl.
– Investeringskostnaderna har gått ner, marknaden är större och tekniken har kommit så långt att det är rätt läge, säger Peter Backman, teknisk chef.

Nu finns solenergin alltid med i bilden men passar inte överallt på grund av saker som takets lutning och skuggning. I framtiden hoppas ABK också att hyresgästerna kan använda solenergin till hushållsel.

I dagsläget drar belysning, tvättstugor, värme och ventilationssystem mest energi för fastighetsbolaget.

Tolv mil västerut från Kristianstad ligger Höganäs. Här har man inte alls kommit lika långt. Men tre hus med solceller ska bli ytterligare tre under de kommande åren 1920-1921.
– Vi har en målsättning att koldioxidutsläppen ska ner på nära noll och därmed kommer strategin alltid att vara solceller och solfångare när vi renoverar, bygger om och nytt. Solpaneler är ett vapen men det kommer att behövas flera olika strategier för att få ner utsläppen, säger vd Jesper Månsson.

Bor du hos en värd som ligger lågt med att satsa på miljövänlig energi? Läs här hur du kan påverka din situation.

 

Fakta: Klimatläget skyndar på utvecklingen med solenergi
Läs också Ditt hem: snart en värmefälla – men få värdar gör något åt det Ditt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.