Annons

AB Bostaden vill bygga landets största solcellsanläggning

Umeå ​När AB Bostaden nu bygger om taken på Ålidhem ska solceller placeras ut på lämpliga ställen. I april invigs den första etappen i det som AB Bostaden hoppas ska bli Sveriges största solcellsanläggning.

Solcellsprojektet tar sin början på taket till en av AB Bostadens hyresfastigheter på Matematikgränd. I samband med att taket byggs om monteras det också solceller på lämpliga platser på taket.

Annons
– Vi har valt att arbeta med tre hållbarhetsperspektiv i Bostaden, säger  Att pröva förnybara energikällor och minska vår energiförbrukning är en del av arbetet för den ekologiska hållbarheten, säger Ann-Sofi Tapani, vd.
 
Solcellerna är även en del i projektet Hållbara Ålidhem som syftar till att göra bostadsområdet till ett av de bästa ur miljösynpunkt i samband med att hela området renoveras.
Pilothusets solcellstak ska stå klart i april för att sedan utvärderas. Faller det väl ut är tanken att ytterligare tolv hus på Ålidhem ska få solceller.
 
Under våren 2014 ska solcellsanläggningen vara fullt utbyggd. Den kommer då att ha en yta av 2 800 kvadratmeter och bli den hittills största i Sverige.
 
Projektet är ett samarbete mellan de två kommunala bolagen AB Bostaden och Umeå Energi.
 
– Vi har länge varit intresserade av solenergi. Det är en ren och tyst energikälla som inte ger några skadliga utsläpp. Den har också uppenbara kundfördelar, den har låga driftskostnader och solpanelerna kan designas på ett snyggt sätt. Vi tror att solenergi på sikt kan bli större än vindkraft, därför kommer vi att satsa allt mer på den, säger Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef på Umeå Energi.​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.