HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Eksta bäst i klassen – allt mer solkraft hos hyresvärdar

Halland Under oljekrisen på 1970-talet togs ett beslut i Kungsbacka. Det visade sig bli ett lyckokast. Idag är det kommunala bostadsbolaget bäst av alla på solenergi.
solkraft
Foto: Pressbild/Pixabay
Det bunkrades bensin under 1970-talets oljekris. Det var också då som det kommunala bostadsbolaget i Kungsbacka började satsa på solenergi. Det är dagens vd Christer Kilersjö glad för.

Bostadsbolagen är på gång, trenden är tydlig. Hem & Hyra frågade de kommunala bostadsbolagen i Halland och några privata värdar om de har investerat i solceller som producerar el eller solfångare som värmer upp vatten. Fler än hälften har redan gjort det och kommer att skaffa fler. Hos de som ännu inte gjort det ligger frågan och bubblar.

Bland de kommunala bostadsbolagen i Halland sticker Eksta i Kungsbacka ut med att producera el med solenergi. Redan på 1970-talet i samband med oljekrisen installerade Eksta solfångare som fortfarande fungerar bra.
– Och det är vi ju glada för nu. Idag är de en riktig kassako, konstaterar vd Christer Kilersjö.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

Solceller började bostadsbolaget sätta upp för 10-15 år sedan.
– För oss är det idag lika naturligt som att vi har lekplatser, en del av den ordinarie verksamheten. I stort sett i alla våra områden är solenergi en del av energiförsörjningen.

Annons
Topplista för de kommunala bostadsbolagen
Bostadsbolag Solenergi i kilowattimmar
Eksta, Kungsbacka 2 400 000
HFAB, Halmstad 624 000
Varbergs Bostad 37 500
Fabo, Falkenberg 28 000
Laholmshem 0
Hyltebostäder 0

14 mil söderut hos Laholmshem är läget det motsatta. Inte en enda solcell.
– Vi avvaktar tills tekniken planat ut. Vi måste vara försiktiga med hyresgästernas pengar och hur vi investerar så att det blir mest effektivt. Det kan dock passa utmärkt i nyproduktion, säger Stefan Lundström, vd på det kommunala bostadsbolaget.

Bor du hos en värd som ligger låg med klimatvänlig el. Läs här hur du kan påverka din situation, och det går faktiskt att som hyresgäst sätta upp egna solceller på balkongen, det har paret Pettersson i Falun bevisat.

Annons
Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Fakta: Klimatläget skyndar på utvecklingen

Läs också Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan Nekades låta sonen ta över – mister lägenheten i Kungsbacka Åtta hyreshus i Luleå förses med solceller

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.