Anna erbjöds kontrakt med fast hyreshöjning

Luleå När Anna Waara erbjöds lägenhet av Akelius i Luleå fick hon välja mellan två olika kontrakt: ett med förhandlade hyror och ett med fast hyreshöjning.

Anna Waara, 28, flyttade nyligen från Umeå till Luleå med sin tvåårige son på grund av arbete. Att hitta ett passande boende gick snabbt, men när Akelius ringde upp henne i fredags för att erbjuda henne en hyreslägenhet ställdes hon inför ett ovanligt val – de frågade om hon ville ha ett kontrakt med förhandlingsklausul, det vill säga att hyreshöjningarna förhandlas fram av Hyresgästföreningen och fastighetsvärden, eller ett utan förhandlingsklausul. I det andra kontraktet skulle hyrorna i stället för att förhandlas fram höjas med 2,8 procent årligen från och med år 2014 och tio år framåt.

– Hon som ringde förklarade att kontraktet med förhandlade hyror blir mer oklart eftersom hyreshöjningarna avgörs av hur förhandlingarna går varje år. Jag tyckte det lät lite märkligt och hade aldrig hört talas om något liknande förut, säger Anna Waara.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

För att reda ut saken tog Anna kontakt med Hyresgästföreningen i Luleå där hon fick rådet att välja kontraktet med förhandlingsklausul, eftersom hon troligtvis skulle betala högre hyra i framtiden annars. Den senaste hyreshöjningen låg på 2,4 procent och huset Anna flyttar in i är nyrenoverat.

– Hyresgästen har erbjudits att hyran årligen höjs med 2,8 procent. Statistiskt sett överstiger det vad hyresgästerna fått som hyresökning efter att våra förhandlare förhandlat hyrorna, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen Region Norrland

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Mikael Renqvist har aldrig heller hört talas om ett sådant här erbjudande tidigare. Enligt lag är det möjligt att komma överens med hyresvärden om att förhandlingsklausulen ska strykas först efter att man hyrt lägenheten i tre månader. Det innebär att Hyresgästföreningen inte förhandlar för just den lägenheten, men fortsätter göra det för övriga lägenheter i huset. Om hyresgästen misstänker att hyran inte är skälig kan den prövas i hyresnämnden, oavsett om kontraktet har förhandlingsklausul eller inte.

Läs ocksåDe vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade"Monica Nilsson och Christer Jönsson i Hyresgästföreningens lokal.

– Men det rekommenderas inte från min sida att frångå de avtal som hyresgästföreningen förhandlar, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Akelius ortschef i Luleå som har avböjt att kommentera.

Läs också Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.