Annons

De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: ”Folk är förbannade”

Malmö Dagens tusen lägenheter ska bli 1 650 och hela området kommer att ändra karaktär. Hyresgäster på Almgården i Malmö känner sig överkörda. Samtidigt planerar hyresvärden Akelius att sälja alla sina fastigheter i landet.
Monica Nilsson och Christer Jönsson i Hyresgästföreningens lokal.
Foto: Anders Paulsson
Monica Nilsson och Christer Jönsson är starkt kritiska till planerna på att bygga om Almgården.

– Där bor jag och där ska det bli ett höghus.
Christer Jönsson pekar med hela armen mot en asfalterad parkering, idag halvfylld med bilar, som ligger ett tiotal meter från hans uteplats på nedersta våningen.
– Det nya huset kommer att ge skugga. Jag vill inte bo kvar här som det känns det nu, säger Christer.

Han är inte ensam om sin kritik. Den planerade omgörningen av hyresområdet Almgården, strax utanför ringvägen i östra Malmö, är ett hett samtalsämne bland hyresgästerna.
– Folk är förbannade. Nu tar man ingen hänsyn till oss som bor här, säger Christer Jönsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Monica Nilsson och Christer Jönsson, står på en bro i området Almgården i Malmö. Vita hus ramar in bron.
Dagens 1 000 lägenheter ska bli 1 650. Alldeles för många, menar Monica Nilsson och Christer Jönsson som båda bott i området i många år.

Många har bott i området länge. Som Monica Nilsson. Hon flyttade hit i början av sjuttiotalet. Barnen har vuxit upp här och lekt på de stora grönyterna mellan husen.
De har haft en trygg uppväxt, tycker Monica. Nu väntar något annat, som hon ser det.
– Många uppskattar all grönska i området. Idag kan man bara släppa ut barnen här. Det är ett bra området som det är.

De är båda engagerade i Hyresgästföreningen och har i ett remissvar till kommunen vänt sig mot planerna på Almgården, som de är utformade idag.

Annons

Men det behövs ju bostäder. Är det inte bra att det byggs?
– Men man kan bygga på andra ställen. Man kanske ska tänka i andra banor. Vi har en stor ful tomt utanför området. Där kan man bygga. Jag fattar inte varför man ska trycka in flera bostäder bland oss boende, säger Christer Jönsson.

Läs ocksåHyresgäster protesterar: 700 namn ska stoppa byggplaner

I somras stod det klart att hyresvärden Akelius har för avsikt att sälja sina 28 500 lägenheter i landet, vilket vd:n Roger Akelius bekräftar för Hem & Hyra. Men än är inget klart och planerna på utbyggnationen och förtätningen av Almgården fortsätter.
– Vårt mål är att driva detaljplanen i mål så vi jobbar vidare som vanligt, säger Mikael Ahlborn, Malmöchef på Akelius.

Monica Nilsson och Christer Jönsson tittar på detaljplanerna på Almgården i Hyresgästföreningens lokal.
Det byggs för mycket och för tätt, tycker Monica Nilsson och Christer Jönsson.

De befintliga hyresgästerna kritik förstår han inte. Hela tanken är att göra området bättre, som han ser det.
– Det kommer att tillföra kvaliteter till området. Och det kommer att finnas gott om grönytor kvar, säger Mikael Ahlborn.

Annons

Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar också att förtätningen kommer att leda till något bättre. De ursprungliga planerna har dessutom ändrats och mer grönytor ska bevaras, menar hon.
– Vi bygger bort otrygga miljöer och höjer upp markplan till exempel. Det handlar också om att det här området behöver rustas upp och vi behöver fler bostäder i Malmö. Samtidigt vill vi spara på åkermarken runt om i staden. Därför väljer vi att förtäta.

Läs ocksåAkelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Vad säger du till oroliga hyresgäster?
– Jag hoppas och tror att området kommer att bli bättre. Men jag förstår deras oro när det ska byggas så nära, säger Sofia Hedén.

Fakta: Vad ska byggas på Almgården?
En flygbild över bostadsområdet Almgården i Malmö. På bilden syns sex vita höghus och sex lite lägre gulteglade flerfamiljshus.
Almgården
  • De nära 1 000 lägenheterna ägdes i många år av Hugo Åbergs fastigheter. Numera är Akelius fastighetsägare och det är också de som står bakom byggplanerna av området.
  • I de nya planerna finns ytterligare 650 lägenheter, varav 37 radhus (byggs bortom Almgården i bilden). En övervägande del av nybyggnationen ska ske utmed Agnesfridsvägen (uppe till vänster i bild).
  • Mitt i området planeras en förskola för 80 barn. Dessutom ska markplan höjas upp.
Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000 Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.