Annons

Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Malmö Åtta nya etagelägenheter med spektakulär utsikt i restaurang Överstens gamla lokaler. Men också förbättringar som kan ge högre hyror i de lägenheter som redan finns. Det är något av de som väntar Kronprinsen de kommande åren.
Kronprinsen och ritningar som visar kommande lägenheter.
Foto: Anders Eeg-Olofsson/Akelius (kollage)
Åtta nya etagelägenheter med spektakulär utsikt i restaurang Överstens gamla lokaler. Det väntar Kronprinsen de kommande åren.

Det kanske är bytet av den blåa fasaden som märks tydligast från utsidan, men fastighetsägaren Akelius har fler planer för landmärket i Malmö, hyresfastigheten Kronprinsen.

Mikael Ahborn, Akelius regionchef för södra Sverige.
Mikael Ahborn, Akelius regionchef för södra Sverige.

Just nu byggs kontorslokaler på våningsplanen två till sex om till bostäder. Dessa ska vara inflyttningsklara till hösten 2022, berättar Akelius regionchef Mikael Ahlborn.

När det gäller den bit av byggnaden som tidigare rymt restaurang Översten har det gått trögare, men i slutet av april beviljades bygglovet. Det kommer att bli åtta etagelägenheter på mellan 117 och 123 kvadratmeter.

– Det blir lägenheter som är i två våningar och har utsikt över Malmö, säger Mikael Ahlborn.

Av bygglovshandlingarna framgår att samtliga lägenheter är avsedda för tre personer, har badkar och bastu samt tillgång till en trädgård som ska finnas på taket. Vilka hyror de nya lägenheterna kommer att få är ännu för tidigt att säga, enligt Akelius-chefen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Ritning över lägenheterna i Kronprinsen.
Det ska bli åtta lägenheter på toppen av Kronprinsen. Inflyttningen är tänkt att ske under hösten nästa år. Illustration ur bygglovsansökan.

Men samtidigt som nybyggnationerna finns planer på förändringar som kan påverka de hyresgäster som redan finns i Kronprinsen.

Annons

När Hem & Hyra intervjuade Mikael Ahlborn inför Kronprinsens renovering 2018 sa han att ”de åtgärder som vi genomför nu kommer inte att vara något som medför hyreshöjning”. Det var då.

Vill ha godkännande

Nu under 2021 har Akelius gått ut till sina hyresgäster och begärt ett godkännande för förbättringar i gemensamma utrymmen.

– Det är allt ifrån trapphusen till tvättstugor, säger Mikael Ahlborn.

Det kan bland annat handla om bättre belysning, kameraövervakning, nya porttelefoner och en trevligare utemiljö.

Ritning över lägenheterna i Kronprinsen.
Lägenheterna som ska byggas där restaurangen Översten tidigare låg ska vara i två plan med invändig trappa. Illustration ur bygglovsansökan.

Några av dessa åtgärder är sådana som kan bedömas öka bruksvärdet. Därmed kan de också ge hyresvärden möjlighet att ta en högre hyra.

– Det kan ge högre hyror med samtidigt så ska ju hyrorna förhandlas, säger Mikael Ahlborn.

Annons

Han säger också att Akelius passar på att göra både saker som kan räknas som rent underhåll och det som är förbättringar på samma gång.

Väntar på svar

Akelius väntar fortfarande på svar från hyresgäster. Om tillräckligt många hyresgäster motsätter sig förbättringarna finns det en möjlighet för Hyresnämnden att pröva detta. Någon sådan ansökan har dock inte kommit in. Akelius har heller inte begärt någon ny hyresförhandling med Hyresgästföreningen.

Mikael Ahlborn kan i nuläget inte lämna något besked om när förbättringsarbetet ska starta, och tycker att det är lite tidigt att tala om hur hyrorna kan påverkas.

– Sen vad som händer om två, tre år är svårt att spekulera om, säger han.

Läs också Renovering av Kronprinsen kan ge lägre hyra Akelius köper Kronprinsen Hyresgäster överkörda när förråd blir till vindslägenheter Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.