Annons

Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Stockholm En gigantisk affär på hyresmarknaden kan stå för dörren. Till Hem & Hyra avslöjar Roger Akelius att bolaget vill sälja 28 500 hyresrätter i Sverige, Danmark och Tyskland. Det betyder att Akelius lämnar Sverige efter 27 år. Han har en plan för vad pengarna från försäljningen ska gå till.
Foto: Akelius
Akelius vill bland annat sälja ett hyreshus från 1600-talet i Gamla Stan, ett hyreshus på Södermalm och skyskrapan Kronprinsen i Malmö.

Det var i ett kortfattat pressmeddelande från Akelius i somras som bolaget berättade om planerna på att sälja renoverade fastigheter i Sverige Danmark och Tyskland.
Sedan dess har flera medier skrivit om händelsen.

Hem & Hyra ber grundaren av Akelius, Roger Akelius att räta ut lite frågetecken.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hur många lägenheter ska ni sälja?

– Målet är att sälja 28 500 lägenheter totalt. Det rör sig om våra 6 000 tusen lägenheter i Stockholm och 4 000 i Malmö. Men även 1 000 stycken i Köpenhamn, 14 000 i Berlin och 3 500 i Hamburg, svarar han i ett mejl.

Är en affär nära?

Läs ocksåRoger Akelius: ”Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker”

– Nej inte nära, jag tror nya ägare kommer in i början av nästa år men anställda och hyresgäster kommer knappast att märka det eftersom personalen följer med. Men det är inte säkert att allt säljs, buden kan blir alltför låga.

Varför vill ni sälja?

– Det är av ekonomiska skäl. Jag har ägt hyresfastigheter i Sverige under 27 år, och i EU sedan 2006. Nu investerar jag mest i England, Kanada och USA för att det är mer lönsamt. En bidragande ekonomisk orsak är att EU de senaste tjugo åren har infört regleringar av olika slag. England, Kanada och USA förenklar för företag. Det innebär att tillväxten i BNP är och kommer att vara ett par procent högre i dessa länder än i EU, skriver han.

Annons
Läs ocksåDe vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade"Monica Nilsson och Christer Jönsson i Hyresgästföreningens lokal.

Men du har ju sagt att du gillar bruksvärdesystemet för att bestämma hyrorna och är motståndare till marknadshyror…

– Ja, tack vare hyresreglering är det enklare att äga hyreshus i Sverige än i länder med marknadshyra; aldrig några vakanser.

Ändå vill du lämna den svenska hyresmarknaden?

– Jag vill inte lämna Sverige. Men tack vare den svenska bostadsbristen får jag ett bra pris för våra svenska hyreshus.

Akelius vill bland annat sälja hyresfastigheten Kronprinsen i Malmö.

Hur känns det att lämna Sverige?

– Det svåra är att lämna mina personliga vänner, de anställda. De flesta har fått en gedigen intern utbildning på hög nivå, MBA. Senaste utbildningen hyrde vi hela Cinderella för kryssning till våra 1 400 anställda i en vecka. En jul fick alla anställda 100 000 kronor extra i december. En gång fick samtliga anställda lönehöjning med tjugo procent.

Du har ju verkat i Sverige under lång tid. Vad har du för personliga minnen från hyresgäster?

Annons

– Jag blir alltid lycklig, då någon främmande på stan eller på tåget kommer fram till mig och säger: ”Jag bor i ditt hus, vi är helnöjda. Tack ska du ha.” Detta har hänt ett femtiotal gånger. Jag är också stolt över att Akelius har kunnat hjälpa tiotusentals hyresgäster till en bättre, modernare lägenhet. Dessutom har tiotusen före detta hyresgäster blivit miljonärer tack vare ombildning.

Fastigheterna är värderade till åtskilliga miljarder, vad ska Akelius göra för pengarna från försäljningen?

– Jag är 76 år och vill själv hinna se att vi satsar mer på olika välgörenhetsprogram. Allt ska efterhand gå till välgörenhet, i första hand utbildning. Sedan ska Akelius betala av lån och investera mer i Canada och England.

Det har ju varit en del duster med Hyresgästföreningen och hyresgäster genom åren, hur ser du tillbaka på det?

– Ja, jag minns bland annat en gång då Akelius förlorade. För blivande hyresgäster i Östersund visade Akelius en orenoverad lägenhet och en renoverad med hög standard. Hyresskillnaden var ett par tusen kronor. För de hyresgäster som valt den dyrare lägenheten gick Hyresgästföreningen in och sänkte hyran till samma nivå som för en orenoverad lägenhet. Det tycker jag var ojuste, skriver han.

Läs också Akelius har skänkt över en miljard till välgörenhet Akelius till storms mot Hyresgästföreningen Akelius lovar tio miljarder till välgörenhet Hyresgäster i Kanada gick ihop mot Akelius - fick kompensation Roger Akelius: ”Jag skäms för att jag inte gjort mer” Roger Akelius Bahamasvilla totalförstörd i orkan När miljardären flyttar in tas sexförbudet bort Akelius lanserar 3 000 lyxhyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.