Annons

Bakbundna lokalpolitiker lovade krafttag

Falköping "I 25 år har det saknats en nationell bostadspolitik. Nu måste något hända!" Det sade Conny Johansson (S) och fick medhåll av samtliga politiker i Hyresgästföreningens debatt.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , , , , , ,

Klockan sex på tisdagskvällen intog de podiet i Falköpings Folkets park, lokalpolitikerna som skulle delta i Hyresgästföreningens bostadspolitiska debatt. 

– Så roligt att vi lyckats trumma ihop representanter från samtliga partier i fullmäktige. Tack ska ni ha! sade Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag och blickade ut över den tappra åhörarskaran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett gäng på omkring 30 personer som valt bort den tropiska värmen utanför till förmån för debatt.

Efter att samtliga politiker fått berätta hur just deras parti ser på boende och boendekris drog diskussionen igång. Först ut var frågan om dubbelbeskattningen av hyresrätter. Det vill säga, att fastighetsägare både betalar skatt på resultatet i rörelsen och en kommunal fastighetsavgift. En kostnad som i slutänden hamnar på hyresgästernas hyresavi. 

– Det här drabbar idag hyresrätten med 3 000 kronor i månaden, sa Derehag.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Lovar ni politiker, som sitter här, att ta diskussionen med era partikamrater i riksdagen så att de skapar jämlika villkor mellan olika upplåtelseformer, dundrade Erland Eriksson och fick jakande svar från samtliga politiker. 

Men det löftet gav Britt-Marie Öman inte mycket för.

– Det där har politikerna talat om i många år. Men det händer inte ett piss, sade hon.

Annons
Läs ocksåDerehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Kommunstyrelsens ordförande Conny Johansson (S) höll med om att hyresrättens ställning måste uppgraderas. Men menade samtidigt lokalpolitikerna är bakbundna av tidigare fattade riksdagsbeslut. 

 – Vi har saknat en nationell bostadspolitik de senaste 25 åren. Nu krävs det blocköverskridande beslut som inte bryts upp vid regeringsbyten. För det vi kan göra på lokal nivå är marginellt, sade han.

Andra idéer som diskuterades var sänkt byggmoms och minskat ”regelkrångel”. 

– Visst ska berörda grannar kunna överklaga en detaljplan som de har synpunkter på. Men tyvärr det förekommer det okynnesöverklaganden som både försenar och fördyrar bygget av nya bostäder, sade Karola Svensson (C). 

Det finns flera färdiga planer för nybyggnation av bostäder i Falköping. På Prästgårdsgärde ska det bli 200 lägenheter, Diamanten är på gång och kring Fåraberget blir det så småningom plats för 400 bostäder. 

Men allt där ligger längre fram i tiden och i dagsläget menade Maria Jern (L) att bostadsbristen är akut. 

– Jag har själv vuxna barn därhemma som febrilt söker en egen bostad, utan att lyckas. I snitt byggs det 30 ny bostäder om året i kommunen. Ska vi nå vårt mål och bli 35 000 invånare borde det byggas tre gånger så mycket, sa hon.

Annons

Flera i publiken lyfte frågan kring hyresnivåer. Nybyggnation med lyxinredning blir allt för dyrt, ansåg de. 

– Äldre personer flyttar in i lägenheter med jacuzzibadkar som de knappt kan ta sig ner i. Vad är poängen me det? undrade Britt-Marie Öman. 

En som dock menar att genomsnittshyran ligger för lågt i Falköping är Carl Sandén från fastighetsbolaget Visionsgruppen. 

– Det är förstås inte populärt att säga det. Men hyresnivån i Falköping är som i Åmsele, i Norrlands inland. Jag kan inte bygga på de nivåerna, då går jag i konkurs, sa han.

Läs också Hyresgästföreningen efter politikernas kovändning: "Totalseger för oss" Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige Jennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.