Annons

Derehag slutar som ordförande: ”Angreppen på Facebook tog hårt”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Nu tackar ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg för sig. "Det har varit tio underbara år. Men angreppen på Facebook tog mig och min familj hårt", säger Lennart Derehag.
Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Karin Gistedt
Efter tio år lämnar snart Lennart Derehag posten som ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. "Det har varit mycket roligare än jag trodde", säger han.

Familjens krav på att han borde dra ner på tempot. Samt en önskan om tid att hinna göra roliga saker med sambon fick avgöra. Nu lämnar 70-årige Lennart Derehag över stafettpinnen till nästa regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Det har varit en underbar tid! Mycket roligare än jag trodde när jag fick uppdraget för tio år sedan, säger Lennart Derehag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När valberedningen, våren 2013, föreslog Derehag till ny ordförande väcktes det en del frågor. Lennart Derehag hade tidigare inte varit aktiv i Hyresgästföreningen. Han bodde i villa och blev medlem bara några veckor innan han blev vald. Men valberedningen var övertygad. Lennart, som just fyllt 60 och som var nybliven avtalspensionär efter ett jobb som vd för Folkets Hus och parker och med stort engagemang i andra föreningar, var rätt person. I dag bor Lennart Derehag i en bostadsrätt i Trollhättan.

Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
”Jag har försökt skapa ett klimat där alla känner sig lyssnade på”, säger Lennart Derehag, avgående ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Har det varit något problem med att du, som regionordförande, inte själv är hyresgäst?

– Nej, jag tycker inte det. När jag får den frågan brukar jag svara: ”Kan man vara feminist samtidigt som man är man?” Det jag menar är att jag kan sympatisera med och förespråka hyresgästernas intressen även om jag just nu inte är hyresgäst. Jag har varit det tidigare i livet och kommer kanske bli det igen. Dessutom gör ju min boendeform att man inte kan anklaga mig för att driva något särintresse när jag jobbar för hyresgästernas bästa, säger Lennart Derehag.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

När du blev vald ville styrelsen ha en ordförande som var ”…duktig opinionsbildare som kan skapa ett team”. Har du lyckats med det? 

– Den frågan borde egentligen andra svara på. Jag har haft en ambition att skapa opinion för hyresgästernas frågor men det är svårt att nå ut i media. Med debatter och möten med politiker, både regionalt och i riksdagen, har det varit lättare. Media intresserar sig oftast mest när det gäller sensationer, säger Lennart Derehag.

Annons

När det gäller lagbyggandet säger Lennart Derehag att det är något som han jobbat mycket med. Han menar att en ordförande  folkrörelsen Hyresgästföreningen visserligen är en lagledare, men till skillnad från till exempel inom idrottsrörelsen så ska man inte handplocka ett lag.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

– Man får ett lag, av engagerade förtroendevalda, som man ska leda. Personer med olika bakgrund, erfarenheter och drivkrafter. Då är det viktigt att försöka skapa ett klimat där alla känner sig välkomna och lyssnade på, säger Lennart Derehag.

Vad är du mest nöjd med?
– Jag har svårt att plocka ut en enskild sak. Men jag är glad över att Hyresgästföreningen är en så öppen och välkomnande organisation och det hoppas jag att jag bidragit till. Sen är jag stolt över att vi tog kampen mot marknadshyror, att vi utvecklat ett nytt arbetssätt som är mer händelsestyrt och som gör att våra insatser genomförs i de bostadsområden där de verkligen behövs och gör mest nytta för hyresgästerna.

Lennart Derehag var drivande bakom köpet av Solgården. En rekreations- och kursgård vid Vänerns strand som nu ägs och drivs av Hyresgästföreningen. När köpet gått igenom 2016 sa Derehag till Hem & Hyra att målet var att erbjuda sommarkollo för barn i socialt utsatta bostadsområden samt att skapa en mötesplats för föreningen.

När Hyresgästföreningen köpte Solgården 2016 sa Lennart Derehag att det skulle bli en plats för sommarrekreation för hyresgäster och en mötesplats för Hyresgästföreningen.

Blev Solgården det du tänkte dig? 

– Både och. Vi hade väldigt höga ambitioner i början. Att det skulle vara verksamhet på Solgården varenda kväll. Vi har provat flera olika varianter av verksamhet, som vi fått utvärdera och förändra. Vi har haft uppskattad koloniverksamhet med barn och unga både från vår region och utsatta områden i Göteborg. Och vi har haft interna utbildningar som till exempel anti-våldkurser för unga. Sen skulle vi ha kunnat lyckats ännu bättre. Inte minst med att få med oss allmännyttorna och skapa ett samarbete kring sommaraktiviteter för barn i utsatta områden. Där finns det mer att göra.

Annons
Angrepp på Facebook

Lennart har inte bara varit regionordförande. De senaste sju åren har han dessutom suttit i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Och när det har varit i turbulent i region Stockholm och Västra Sverige har han på uppdrag av förbundsstyrelsen stöttat styrelserna där. Det är när detta komma på tal som Lennart nämner engagemangets baksida.

– Jag har haft en ambition att ta ansvar. Men, särskilt när det gäller situationen som var i Göteborg, kom jag till insikt om att allt verkligen inte är guld och gröna skogar. Jag angreps på Facebook. Någon skrev till exempel att det var mitt fel att vi hade en blåbrun regering. Det tipsades om att att vi hade ett antifeministiskt styre inom Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg och jag anklagades för att vara en värre ledare en den grekiska juntan. Det tog mig och min familj hårt. Och fick mig att avsäga mig det uppdraget, säger Lennart Derehag.

Vad ska du göra nu? 

– Nu vill jag och min sambo, som blir pensionär i år, göra allt det där som vi inte gjort tidigare. Vi har en husbil och en sommarstuga som vi vill använda. Jag gillar att spela golf och så klart träffa barn och vänner. Sen lämnar jag ju inte Hyresgästföreningen helt. För även om jag slutar som regionordförande och lämnar förbundsstyrelsen så kommer jag fortsätta att engagera mig i hyresgästfrågor i olika forum.

Lennart Derehag avgår som regionordförande i samband med regionfullmäktige på Solgården lördagen den 22 april.

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen söker nya partners för sommarläger vid Vänern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.