HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

Uddevalla Hyresgästföreningens lokal på Järvstigen i Uddevalla har inte använts sedan i våras. Precis som alla Hyresgästföreningslokaler har den varit stängd på grund av coronapandemin. Nu tycker den aktiva medlemmen Jennifer Alfredsson att det är dags att tänka om.
Foto: Kajsa Wedberg
"Är det inte dags att öppna föreningslokalerna nu?" undrar Jennifer Alfredsson, som i aktiv i sin lokalförening i Uddevalla. Här med dottern Malinda.

– Det var rätt att stänga lokalerna i våras och att hålla dem stängda över sommaren. Men nu är läget ett annat. Smittorisken har gått ner och även om vi ska fortsätta vara försiktiga börjar samhället att öppnas upp mer och mer. Här i Uddevalla har till exempel bowlinghallen och bion öppnat igen. Och snart hävs ju även besöksförbudet på äldreboendena, säger Jennifer Alfredsson.

Förbudet mot allmänna sammankomster för mer än 50 personer gäller fortfarande. Jennifer menar att det inte är något problem. Lokalen på Järvstigen rymmer inte femtio personer. Och mötena brukar inte dra så mycket folk att det blir trångt.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Jag är säker på att vi skulle kunna mötas på ett coronasäkert sätt i lokalen, säger hon.

Jennifer bor med sin man och deras tre barn i en lägenhet på tredje våningen med fönster åt alla väderstreck. De flyttade in för fyra år sedan. I vintras blev hon suppleant i den lokala hyresgästföreningsstyrelsen. Hon tycker att Hyresgästföreningen är viktig. Att någon måste stå upp för hyresrätten och kämpa för att det ska byggas fler lägenheter till rimliga priser. Och ska man kunna påverka sitt boende måste man, enligt Jennifer, göra det tillsammans.

Sedan fyra år tillbaka bor Jennifer Alfredsson och hennes familj i en lägenhet på Järvstigen i Uddevalla. I vintras blev hon suppleant i den lokala hyresgästföreningen. På bilden syns även dottern Malinda, 6 månader.

– Det behövs en motkraft gentemot hyresvärdarna. Men risken är att många som engagerat sig tröttnar och hoppar av när verksamheten står still som den gjort nu under coronan, säger Jennifer Alfredsson.

Förutom att använda lokalen till styrelsemöten och andra aktiviteter hoppas Jennifer att uthyrningsmöjligheten ska öppnas upp igen. Äldsta dottern fyller åtta år i oktober och familjen hade hoppats på att kunna boka lokalen och ha barnkalaset där.

– Det handlar om en mindre grupp barn som träffas dagligen i skolan och på fritiden så jag ser inget problem med att de träffas i vår lokal. För någon månad sedan hade vi dop för vår yngsta dotter. Då bokade vi församlingshemmet för sammankomsten efteråt. Varför har Hyresgästföreningen strängare regler än många andra? undrar Jennifer Alfredsson.

Samtliga av Hyresgästföreningens lokaler har varit stängda sedan i våras. Här den stängda dörren till lokalföreningen Björnens lokal i Trollhättan.

Hem & Hyra kontaktar Lennart Derehag för att få svar. Han är ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg samt en av ledamöterna i förbundsstyrelsen. Det är förbundsstyrelsen som beslutat om Hyresgästföreningens nuvarande coronarestriktioner.

– Beslutet att ha lokalerna stängda gäller tills vidare. Men det här är en fråga som vi har tar upp på alla våra möten. Vi följer noga utvecklingen och skulle Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras så kommer vi självklart att ompröva vårt beslut, säger Lennart Derehag.

Lennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg och ledamot i förbundsstyrelsen.

Lennart Derehag säger att lokalerna hålls stängda för att minimera smittspridningen i samhället. Att det handlar om att skydda de personer som annars skulle mötas i lokalen för styrelsearbete, aktiviteter, kalas eller fester.

– Men det handlar också om att vi är måna om hälsan hos de medlemmar som sköter utlåningen av lokalerna. Det vill säga överlämnar nycklar, gör städinspektioner och sköter all annan administration.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Ser du en risk i att aktiva medlemmar tröttnar och hoppar av sina uppdrag när lokalerna är stängda?

– Ja, den risken finns. Men jag hoppas verkligen att det inte blir så. Då har man inte förstått vilket ansvar Hyresgästföreningen tar för att minska smittspridningen. Vi, som organisation, är ju väldigt restriktiva med möten och annat även när det gäller våra anställda. De stängda föreningslokalerna är inget enskilt fattat beslut. Utan vi försöker ta ansvar på alla olika plan.

Så vad vill du hälsa till alla aktiva medlemmar?

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Försök var lite kreativa. Så länge det inte är för kallt kan man mötas och ha styrelsemöten utomhus. Sedan har jag full förståelse för att detta är jobbigt. Och jag hoppas att vi snart kan fatta ett nytt beslut, säger Lennart Derehag.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.