HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen efter politikernas kovändning: ”Totalseger för oss”

Herrljunga Protesterna gav resultat. Allmännyttiga Herbo slipper bekosta utredningen för hela kommunens nybyggnation. ”En totalseger för oss”, säger Jan Andersson, Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens Jan Andersson gläds åt att Herbos hyresgäster slipper betala notan för hela kommunens bostadsförsörjningsplan.
Foto: Karin Gistedt
Hyresgästföreningens Jan Andersson gläds åt att Herbos hyresgäster slipper betala notan för hela kommunens bostadsförsörjningsplan.

Herrljunga kommun kovände när det gäller vem som ska göra, och bekosta, en långsiktig bostadsförsörjningsplan för kommunen.

– Jag är stolt över att vi lyckades mobilisera på så kort varsel. Det här är ett bra exempel på lyckad politisk påverkan, säger Jan Andersson från Hyresgästföreningen.

Läs ocksåIlska när Herbos hyresgäster tvingas betala för kommunens bostadsplanering"Orimligt att hyresgästerna hos Herbo ska betala det som hela skattekollektivet borde stå för", säger Jan Andersson, Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Herrljunga kommuns planer på att låta sitt allmännyttiga bostadsbolag  Herbo bekosta en utredning av nybyggnation i hela kommunen, med fokus på skolorterna Eggvena, Mörlanda, Molla, Eriksberg, Hudene och Od.

Förslaget väckte starka protester.

– Rena vansinnet, sade Hyresgästföreningens Jan Andersson och tillade:

Annons
Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

– Att planera för hur marken ska användas och bostadsförsörjningen ska se ut är kommunens ansvar. Det kan aldrig vara Herbos hyresgäster som ska stå för den notan.

För att få stopp på förslaget skickade Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag en skrivelse till gruppledarna i kommunfullmäktige. Han skrev att förslaget var djupt orättvist och borde återkallas.

Och det var inte bara Hyresgästföreningen som protesterade. Herbos styrelseordförande Karin Carlsson (M) avgick i protest. Och vd:n Christer Johansson tyckte att ”…det var för jävligt att hyresgästerna ska bära kostnaden för något som ska belasta hela skattekollektivet”.

Läs ocksåHyresgäster har fått nya hem efter brand i Annelund

Protesterna gav resultat. På fullmäktiges senaste möte informerade Gunnar Ingvarsson (C) om ”…att Herrljungabostäder AB, Herbo, inte avser att genomföra en marknadsanalys gällande nybyggnation i hela kommunen då nuvarande styrelse behöver arbeta med pågående projekt”. Ingvarsson är ordförande för Nossans förvaltningsaktiebolag som skulle ge Herbo det aktuella utredningsuppdraget.

Annons

Jan Andersson gläds åt att Herbos hyresgäst slipper betala en bostadsutredning som kommunen själv bör bekosta.

– Detta är en totalseger för oss och som jag ser det har den flera orsaker. Dels, vd:n Christer Johansson inlaga till fullmäktige, dels vår egen skrivelse till gruppledarna, några av Herbos styrelsemedlemmars debatterande i fullmäktige, Hem & Hyras artikel och samtalen som uppstått i kommunen, säger Jan Andersson.

Läs också Albin betalar för husets miljonras Nybyggen riskerar höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.