Annons

Bengtsforshus vill höja hyrorna

Bengtsfors Hyrorna hos de flesta kommunala bostadsbolag är sedan länge färdigförhandlade. Först nu presenterar Bengtsforshus sitt yrkande.

Bengtsforshus vill höja hyrorna med 3,2 procent. Tidigare år har bolaget aviserat sina krav lagom till årsskiftet, men i år gäller kravet från den 1 juli.
– Vi ville inte skjuta från höften utan styrelsen ville genomlysa företaget ordentligt innan vi kom med ett yrkande, säger Per-Evert Granlund, tillförordnad vd på Bengtsforshus.

Bakom hyreskravet ligger bland annat ökade driftskostnader och behov av underhållsinsatser. Flera projekt har redan startat, bland annat tak- och fönsterbyten, men en höjd hyra skulle ge bolaget större ekonomiskt andrum.
Men det finns fler skäl till att Bengtsforshus vill höja hyrorna.
– Kravet är kopplat till den höga vakansgraden också, säger Per-Evert Granlund.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har tidigare i år berättat att Bengtsforshus har runt 14 procent tomma lägenheter, främst i ytterområden som till exempel Dals Långed.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Peter Laang ser ett naturligt skäl till vakanserna: hög hyra.
– Det är en del av problemet, säger han.

Peter Laang ser positivt på Bengtsforshus kampanj, som går ut på billigare hyra till unga som tecknar nytt kontrakt.
– Bra att de är kreativa. Och bolaget verkar ha slagit huvudet på spiken; de inser att det är lättare att hyra ut lägenheter med lägre hyra, säger han.

Peter Laang anser att yrkandet på 3,2 procent är högt, och hänvisar till att snittet nationellt är 1,6 procent i år. Han tycker att Bengtsforshus ska effektivisera sin förvaltning och tänka efter om man vill hyra ut lägenheter i ytterkanterna. Kanske borde bolaget riva om det finns fastigheter som står med 10 procent outhyrt år efter år.

Annons
Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

För tillfället diskuterar Bengtsforshus just vad som ska göras med de vakanta lägenheterna och rivning är ett alternativ.
– Det finns ett behov av att göra något. Fastigheter som står tomma ligger bara och drar pengar, säger Per-Evert Granlund.

Hyresgästföreningen och Bengtsforshus börjar förhandla om årets hyreshöjning den 2 juni.

RELATERAT
Här kan du se vad andra värdar i Västra Götaland krävde i hyreshöjning i år.

Annons

Här hittar du Hem & Hyras lista över färdiga hyresuppgörelser i länet.

Bengtsforshus styrelse får sparken (2013).

Läs ocksåFick sparken som vd för Bengtsforshus - polisanmäler kommunen för förtalPär Nilsson, fd vd för Bengtsforshus, och Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Läs också Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning Bengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?" Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Bengtsforshus vill höja hyrorna

Bengtsfors Det är bara tolv dagar kvar till årsskiftet. Men det hindrar inte Bengtsforshus från att komma med ett yrkande om hyreshöjning från 1 januari.

Det är dessutom inget lågt yrkande. Allmännyttiga Bengtsforshus vill höja hyrorna för bolagets omkring tusen lägenheter med hela 4,6 procent. Kravet kan jämföras med rikssnittet för kommunala bostadsbolag hittills: 3,8 procent.

– Det handlar om den allmänna kostnadsutvecklingen. Vi ligger på för låga hyresnivåer i grunden, säger Bengtsforshus vd Roger Pettersson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kostnadsökningar för fjärrvärme, vatten och avlopp är en förklaring, säger han.

– Och sedan har vi ju räntekostnaden som är lite av en tickande bomb. Nu verkar räntorna ligga relativt lågt men vi måste väga in den aspekten, säger han.

Annons

Att kravet kommer sent har han ingen förklaring till.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Det bara blev så, det var omständigheter som gjorde att det dröjde, säger han.

Men från Hyresgästföreningens sida tycker man att det är förvånande att kravet kommer så sent, när bolaget begär att få hyrorna höjda från och med årsskiftet.

Annons

– Lyckas vi inte komma överens om ett senare höjningsdatum blir det extra svårt för hyresgästerna. Då tvingas de betala höjningen i efterskott, säger förhandlare Anja Schröder i ett pressmeddelande.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.