Annons

Blodsugarna kröp i Blessies trapphus

Nyheter Blessie Navarette Fellenius granne hade lägenheten full med vägglöss, som spred sig ut i allmänna utrymmen. "Vi tänkte att nu måste vi flytta", säger Blessie.
Foto: Johan Wahlgren
I våras spred sig vägglöss i Blessies trapphus i Uppsala. Hon och maken kände en stark oro inför att få in ohyran i lägenheten.

Även om antalet lussaneringar har minskat tillfälligt under pandemin så är vägglusen ett faktum i Sverige. En dag i mars fick Blessie Navarette Fellenius och hennes man Carl mejl från hyresvärden Uppsalahem om att det fanns vägglöss i fastigheten. En granne hade under ett års tid levt med ohyran, men inte slagit larm förrän nu. Under den tiden hade skadedjuren hunnit sprida sig via ventilationen till andra lägenheter och till allmänna utrymmen som trapphus, källargång och tvättstuga.

–Man blev ju orolig för om det hade spridit sig till vår lägenhet. Och jag var nervös när jag gick i trappuppgången för att det skulle fastna på kläder och skor, säger Carl Fellenius.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Blessie, som vid tillfället var höggravid, vågade inte gå via källargången till tvättstugan utan gick via parkeringen i stället.

Anticimex var snabbt på plats och sökte igenom deras lägenhet, och ­kunde konstatera att den var fri från de blodsugande skadedjuren. Blessie och Carl kunde andas ut.

Annons

– Jag tänkte innan att vi kanske skulle bli tvungna att flytta, säger Blessie.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Flytta fick däremot den hyresgäst göra som bodde i härdlägenheten. Som hyresgäst har man en skyldighet att anmäla skador och brister i bostaden. Det gäller också förekomsten av ohyra. Efter ett beslut i hyresnämnden, dit Uppsalahem hade vänt sig för att få rätt att säga upp honom, blev han av med hyreskontraktet. Men delade meningar råder om hur länge lägenheten varit lusangripen.

Hyresgästen hävdar att han anmälde problemen omedelbart när han upptäckte ohyran. Men enligt Uppsalahem och Anticimex hade mannen levt med vägglöss i ett års tid innan han kom sig för att slå larm.

Annons

Så här gör du för att slippa vägglöss: Tecken på vägglöss i ditt hem – så blir du kvitt dem

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.