HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blodsugarna kröp i Blessies trapphus

Nyheter Blessie Navarette Fellenius granne hade lägenheten full med vägglöss, som spred sig ut i allmänna utrymmen. "Vi tänkte att nu måste vi flytta", säger Blessie.
Foto: Johan Wahlgren
I våras spred sig vägglöss i Blessies trapphus i Uppsala. Hon och maken kände en stark oro inför att få in ohyran i lägenheten.

Även om antalet lussaneringar har minskat tillfälligt under pandemin så är vägglusen ett faktum i Sverige. En dag i mars fick Blessie Navarette Fellenius och hennes man Carl mejl från hyresvärden Uppsalahem om att det fanns vägglöss i fastigheten. En granne hade under ett års tid levt med ohyran, men inte slagit larm förrän nu. Under den tiden hade skadedjuren hunnit sprida sig via ventilationen till andra lägenheter och till allmänna utrymmen som trapphus, källargång och tvättstuga.

–Man blev ju orolig för om det hade spridit sig till vår lägenhet. Och jag var nervös när jag gick i trappuppgången för att det skulle fastna på kläder och skor, säger Carl Fellenius.

Läs ocksåNordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Blessie, som vid tillfället var höggravid, vågade inte gå via källargången till tvättstugan utan gick via parkeringen i stället.

Anticimex var snabbt på plats och sökte igenom deras lägenhet, och ­kunde konstatera att den var fri från de blodsugande skadedjuren. Blessie och Carl kunde andas ut.

– Jag tänkte innan att vi kanske skulle bli tvungna att flytta, säger Blessie.

Läs ocksåOvanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrättSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Flytta fick däremot den hyresgäst göra som bodde i härdlägenheten. Som hyresgäst har man en skyldighet att anmäla skador och brister i bostaden. Det gäller också förekomsten av ohyra. Efter ett beslut i hyresnämnden, dit Uppsalahem hade vänt sig för att få rätt att säga upp honom, blev han av med hyreskontraktet. Men delade meningar råder om hur länge lägenheten varit lusangripen.

Hyresgästen hävdar att han anmälde problemen omedelbart när han upptäckte ohyran. Men enligt Uppsalahem och Anticimex hade mannen levt med vägglöss i ett års tid innan han kom sig för att slå larm.

Så här gör du för att slippa vägglöss: Tecken på vägglöss i ditt hem – så blir du kvitt dem

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp
Läs också Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage Eldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.