Annons

Bo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning

Ludvika Bo Fremén anklagades av hyresvärden Tino Bessou för nedskräpning och sabotage. På så sätt skulle han och en hyresgäst ha lockat SVT:s Uppdrag granskning till Blötberget. ”Befängda anklagelser”, säger Bo Fremén som är ordförande för Hyresgästföreningen Ludvika.
Foto: Privat
Tillsammans med en hyresgäst anklagades Bo Fremén för nedskräpning och sabotage med syftet att få Uppdrag granskning att göra ett reportage om Blötberget. Helt befängda anklagelser, säger Bo som ett tag funderade på att polisanmäla Tino Bessou.

I februari sände Uppdrag granskning ett inslag från Blötberget i samband med att redaktionen granskade hemlösheten i Sverige. De två programmen fick stort genomslag och bland annat telefonintervjuades Tino Bessou, hyresvärden som företräder de två bolag vilka äger 14 nedgångna och misskötta hyreshus i den lilla byn utanför Ludvika.

Vad tittarna inte visste var att Bessou en tid innan programmet sändes hade skickat två mejl till miljökontoret i Ludvika. E-postmeddelandena var i sin tur kopior på mejl som bland annat gått till en anställd på Hyresgästföreningen Dalarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mejlen innehöll allvarliga anklagelser mot Bo Fremén och en av hyresgästerna i Blötberget. Duon skulle, enligt Bessou, ha ägnat sig åt sabotage och medvetet ha skräpat ner i området i syfte att få Uppdrag granskning att komma dit och göra ett reportage.

Så här stod det i ett av mejlen (språket är korrigerat): ”Sabotagen och nedskräpningen fortsätter. Enligt uppgift är det NN (hyresgästens förnamn) och Fremén som orkestrerar detta för att skicka dit SVT.”

I ett annat mejl anklagades hyresgästen även för att ha saboterat tvättmaskinerna. Bessou påstod också att den boende och Bo Fremén försökte uppvigla de andra hyresgästerna.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Mejlen innehöll också ett stort antal bilder på skräphögar som låg utspridda i bostadsområdet.

– Tino Bessou ville att vi skulle starta ett ärende mot de här männen, vilket jag också gjorde, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotte Olsson.

I samband med att några av husen inspekterades i mars kunde hon se att skräphögarna var borta. Antingen hade Tino Bessou sett till att skräpet städats undan eller så hade högarna legat där för länge sedan och bilderna var gamla.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

– Ja, vi vet ju inte när eller hur länge de här högarna har legat där, säger Charlotte Olsson.

Ärendet avskrevs utan att några åtgärder vidtogs mot Bo Fremén och hyresgästen.

Bo Fremén säger att anklagelserna är helt befängda.
– NN (hyresgästen) gick i taket när han fick höra om det här och jag blev inte heller så glad, berättar han.

Han ser anmälan som ett sätt att minimera eventuella skador från tv-inslaget.
– Jag tror det handlar om att han, precis som Donald Trump, försökte rikta blickarna mot något annat än han själv.

Fremén funderade ett tag på att polisanmäla Bessou. Men efter att ha diskuterat saken med Annika Nordkvist – gruppchef på Hyresgästföreningen Dalarna – beslutade han sig för att avstå.
– Vi kom fram till att det var bäst att inte göra någonting alls. Anklagelserna får stå för honom.

Varken Bo Fremén eller hyresgästen hade kontaktat Uppdrag granskning. Däremot blev Fremén i slutet av 2019 uppringd av en av programmets reportrar, men han valde att inte uttala sig.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Ulf Johansson som är ansvarig utgivare för Uppdrag granskning säger att redaktionen inte skulle låta sig luras av att några skräphögar hade placerats ut på området.

Annons

– Definitivt inte. Och det var inte så att vi fick ett tips om att nu ser det för jävligt ut där. Det var snarare så att handläggare i Göteborg tipsade familjer som inte hade bostad i Göteborg om att däruppe fanns det bostäder. Då följde vi upp det genom att åka till olika områden i Dalarna, säger Ulf Johansson och fortsätter:

– Det är klart att man alltid riskerar att manipuleras och eftersom vi är så oerhört påpassade gör vi väldigt noggrann research, så att vi inte ska gå i sådana här fällor.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Tino Bessou för en kommentar.

 

Se filmen med Vita Pedersen i Blötberget. Från januari 2019.

Läs också Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.