Annons

Tjänstemannen om husen i Blötberget: ”En jobbig historia”

Dalarna Ludvika kommun har riktat en rad förelägganden mot Hilldex och Blötbergets Fastigheter AB. "Det här är en jobbig historia som har pågått sedan 2010", säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson.
Bilden visar ett av husen i Blötberget. Det är snö på marken och blå himmel.
Foto: Mattias Frödén
Fastigheterna i Blötberget har sedan 2010 varit ett ständigt återkommande bekymmer för både Hyresgästföreningen och kommunala myndigheter.

Hon jämför de två bolagen med det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem som har drygt 3 300 lägenheter i kommunen.

– Har jag många klagomål på Ludvikahem under ett år så rör det sig om kanske tre stycken – varav två inte är så mycket att orda om. Men på Hilldex och Blötbergets Fastigheter har jag väl runt tio ärenden för tillfället. Och där rör det sig bara om 64 lägenheter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Besöket i höstas ledde till en rad förelägganden, många förenade med vite. Viss städning har nu utförts och bolagen har skickat in mycket kortfattade åtgärdsplaner för några av fastigheterna. Men mycket återstår att göra.

Senast den 15 februari ska till exempel vattenskadan i Petra Karlssons tak vara fixad. Annars väntar ett vite på 50 000 kronor för Blötbergets Fastigheter.

Annons

– Skadan skedde i september så den borde ju ha åtgärdats för länge sedan, säger Charlotte Olsson.

Läs ocksåFörlikning i Blötberget

Fastigheterna i Blötberget har varit ett återkommande ärende hos Ludvika kommun sedan 2010. Liksom hyresgästerna har Charlotte Olsson och hennes kollegor haft svårt att få tag på representanterna för bolagen. De svarar inte i telefon och hävdar att de inte har fått försändelserna som kommunen har skickat, trots att breven har sänts med rekommenderad post.

När ägarna väl har hört av sig har de lovat att åtgärda problemen, men väldigt lite händer.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen tar Blötberget till hyresnämnden igen

– Så här har det varit i alla år. Man måste också komma ihåg att de som bor i området är människor som har det besvärligt på många sätt. Det är många äldre som har bott där länge och har svårt att röra sig. Det är visserligen inte mitt område men de kan knappt gå ut när det är snö och is, säger Charlotte Olsson.

Hem & Hyra har utan framgång sökt de två ägarna för en kommentar.

Fakta: Olika ägare – men bolagen samarbetar

På pappret är det två olika ägare till Blötbergets Fastigheter AB och Hilldex AB. Men bolagen samarbetar, bland annat om fastighetsskötseln och de har även samma postadress – en liten ort i Värmland. En anhörig till mannen som äger Blötbergets Fastigheter är dessutom styrelsesuppleant i Hilldex.
Totalt rör det sig om 14 hus.
I samband med planer på ett asylboende köpte Hilldex 2015 fem av de 14 husen av Blötbergets Fastigheter. Det blev dock inget av med asylboendet.

Läs också Värdarna som är sämst i landet Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.