Annons

Modulbolagen – så gick det sen

Stockholm De lovade att lösa kommunernas bostadsbrist och leverera modulbostäder. Istället lämnade företagen efter sig högvis med obetalda räkningar hos kronofogden, gick i konkurs, blåste kommuner på miljoner och har kändisbarn i styrelsen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Dyra betongplintar. Haninge kommun betalade år 2017 nästan fyra miljoner i förskottshyra för 54 modulbostäder. Men allt kommunen har fått är en massa betongplintar som husen var tänkta att stå på.
Fakta: Bo Cash

Bolaget skulle leverera modullägenheter till Haninge Kommun. Det slutade med att kommunen i december 2017 betalade 3,7 miljoner kronor i förskottshyra till företaget för 54 lägenheter. Men några lägenheter har kommunen aldrig sett röken av. Kommunen har tvingats betala vandrarhemsplatser för en del av personerna som skulle bott i lägenheterna. Bo Cash har idag bytt namn till Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige. Personen bakom Bo Cash har flera konkurser bakom sig och många obetalda räkningar hos Kronofogden.

Fakta: JRPJ Capital International AB.

Enligt bolagets årsredovisning ska bolaget syssla med finansiell rådgivning, ge ut böcker och genomföra utbildningsprogram. Ändå var de med i Stockholms modulupphandling, men förlorade. I styrelsen sitter Amadeus Sörgaard. Runar Sörgaard var fram till februari 2019 bolagets externa firmatecknare. I februari 2019 dömdes han till fängelse i 1 år och 8 månaders för grovt bokföringsbrott och fick näringsförbud. Bolaget har skulder hos Kronofogden och skatteskulder på över 400 000 kronor.

Fakta: Prime Living.

Bolaget lovade att leverera över tusen student/modulbostäder i Stockholm och Täby. Men det blev några hundra. Bolaget har skulder till Kronofogden och har betalat över tre miljoner i en förlikning på grund av obetalda räkningar. Bolagets börskurs steg som mest till 134 kronor men har nu sjunkit till 1,40 kronor. Bolaget var tvungen att ta ett lån med skyhög ränta för att klara löpande kostnader.

Fakta: Zenergy AB.

Ett av bolagen som förlorade upphandlingen i Stockholm, fick ekonomiska problem och hade obetalda skulder på över 200 000 hos Kronofogden. För att undvika konkurs genomgår det börsnoterade bolaget en rekonstruktion. Börskursen har varit som högst 22 kronor, nu nere i 40 öre.

Fakta: 3BD Development AB.

Det bolag som vann den stora modulupphandlingen i Stockholm men inte kunde leverera färdiga bostäder. Det slutade med att Stockholmshem fick anlita ett annat byggbolag, vilket slutade med en fördyring på över 60 miljoner kronor. Bolaget har obetalda fakturor och skatteskulder på över 700 000 kronor hos Kronofogden.

Fakta: Vericon.

Bolaget var med i Stockholms modulupphandling men förlorade och gick i konkurs. Har över nio miljoner kronor i obetalda räkningar och skatteskulder hos Kronofogden. Tre veckor innan konkursen avgick bolagets styrelse och ersattes av en person som har 30 konkurser bakom sig

Fakta: Smart Bo.

Bolaget har obetalda räkningar och skatter på över en miljon kronor hos Kronofogden. De förlorade upphandlingen i Stockholm stad men vann ett kontrakt med Bollebygd kommun. Men företaget slutförde inte arbetet.

Fakta: Nordiska Ecohus

Var med i Stockholmshems stora modulupphandling men vann inte. Bolaget gick i konkurs i april 2017. De hade 38 betalningsförelägganden hos Kronofogden på över tio miljoner kronor i obetalda skatter och obetalda fakturor till bland annat byggbolag och arkitekter.

Läs också Modulbolag i konkurs – Haninge kommun kan förlora miljoner Stockholmshem stäms på 32 miljoner kronor Kommun tar strid - modulbolag krävs på 3,7 miljoner Modulhärvan – Haninge kommun riskerar 20 miljoner i skadestånd Skandalbolagen: en död, många lögner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.