Annons

Skandalbolagen: en död, många lögner

Stockholm Svartjobb, stämningar på miljonbelopp, konkurser, lurade kommuner och mordkopplingar. Bolagen Prime Living och Bo Cash skulle bygga bostäder men förknippas med helt andra saker.

De lovade guld och gröna skogar men det bidde en tumme. Hem & Hyra har granskat några av bostadsbolagen som skulle lösa bostadsbristen. Och det är ingen vacker läsning. Prime Living är ett börsnoterat bolag som skulle bygga 1 100 lägenheter i Spånga. Men bygget har kantats av problem. När hyresgästerna skulle flytta in i ettorna med en hyra på 7 200 kronor saknades el, värme och vatten.

– Vi har inte haft bra kontroll på projektet, säger Hans Sandén, vd Prime Living.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Debaclet slutade med ett krav på 50 procent återbetalning av hyran från Hyresgästföreningen. Prime Living har också stämts på 24 miljoner kronor av byggbolaget, Mälarvikens Tak och Bygg, MTVB, som skulle bygga 291 lägenheter åt Prime Living i Spånga, samma byggbolag har också gjort en polisanmälan om misstänkt urkundsförfalskning och hävdar att ett avtal mellan bolaget och Prime Living har förfalskats.

Utöver det kopplas hot och ett mord till Prime Living och byggbolaget MTVB, en projektledare på byggbolaget blev skjuten på Lidingö. Sju personer i åldern 17-22 år har åtalats för inblandning i mordet och rättegång pågår vid Göteborgs tingsrätt.

Carola Pettersson, utredare Grova brott, Polismyndigheten Stockholm, har utrett ärendet.

Läs ocksåModuler, miljoner och mord - jättenota för skattebetalarna

– Det är ett kontraktsmord, men vi har inte kunnat väcka åtal mot någon för anstiftan till mordet eftersom vi inte vet vem som beställt det, säger hon.

Annons

Det som talar för att det är ett kontraktsmord är att ingen av de sju åtalade har någon koppling till varken offret eller Prime Living.

– Därför är den troligaste förklaringen att någon har beställt mordet, säger hon.

Läs ocksåModulbolagen - så gick det sen

Tror du ni kommer att hitta den som beställde mordet och kunna väcka åtal?

– Det kan jag inte svara på, det bygger på att den som gjort det erkänner eller den som beställt mordet, det är svårt att få fram bevis.

I Täby kommun har Prime Livings planerade studentskrapa med 162 lägenheter dragits med problem och förseningar. Det slutade med hård kritik från politikerna och att Prime Living lämnade Täby och projektet togs över av ett annat bolag. Och ska man bedöma bolaget utifrån dess börskurs, ligger de risigt till. Aktiens toppkurs på 134 kronor är nere på lite över en krona.

Annons

Och Prime Living är inte ensamma om att inte hålla det dem lovat. I Haninge anlitade kommunen företaget Bo Cash för att få fram lägenheter till ungdomar och nyanlända. Trots att kommunen betalat nästan fyra miljoner i förskottshyra 2017 har de än idag inte fått några bostäder.

På grusplanen i Jordbro där de 54 lägenheterna skulle byggas, finns idag bara långa rader av betongplintar. Personerna som skulle bott i lägenheterna får bland annat bo på vandrarhem.

Och kommunen, den betalar.

Läs också Modulbolag i konkurs – Haninge kommun kan förlora miljoner Stockholmshem stäms på 32 miljoner kronor Kommun tar strid - modulbolag krävs på 3,7 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.