Annons

Modulbolag i konkurs – Haninge kommun kan förlora miljoner

Haninge Bo Cash fick 3,7 miljoner av Haninge kommun för modulbostäder. Men inga bostäder levererades. Nu har bolaget gått i konkurs. "Jag tror inte man kan räkna med att få några pengar", säger konkursförvaltaren.
Foto: Kenneth Samuelsson
Haninge kommun betalade för modullägenheter men fick bara en övergiven grusplan.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om hur Haninge Kommun vintern 2017 betalade en förskottshyra på 3,7 miljoner kronor till företaget Bo Cash för modulbostäder i Jordbro. Men trots miljonförskottet har kommunen än i dag inte fått de utlovade 54 modullägenheterna.

Sedan 2017 har det varit flera turer i historien, bland annat har Bo Cash bytt namn till Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB. Det har också ryktats om att andra företag ska ta över bygget. Men inget konkret har hänt och den fjortonde juli 2020 fick historien ett abrupt slut då Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB gick i konkurs.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Men om Haninge kommun har någon chans att få igen sina miljoner är högst oklart. Efter att konkursansökan lämnats in i juli hände också något oväntat.

Tio dagar efter att bolaget gått i konkurs fick Haninge kommun ett mejl från företrädare för Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB.

I mejlet meddelade bolaget att kommunens miljonfordran nu övertagits av ett annat bolag, Bäverdammen Fastighet & Förvaltning AB.

Läs ocksåKommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

Frågan om Haninge kommun har en fordran på det konkursade bolaget eller Bäverdammen Fastighet & Förvaltning AB besvaras av Carl Stefan Christensson. Han är advokat på ChristenssonRoth Advokater och ansvarig konkursförvaltare.

Annons

– Ett bolag som gått i konkurs kan tio dagar senare inte föra över ett hyreskontrakt och en fordran på ett helt annat bolag.

Så kommunen har ett avtal med Bo Cash, nuvarande Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB, och ska kräva sina pengar av dem?
– Ja det stämmer.

Läs ocksåKommun tar strid - modulbolag krävs på 3,7 miljoner

Hur mycket pengar kräver olika intressenter av Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB?
– Jag har inte räknat ihop allt än men det rör sig om cirka fyra miljoner kronor.

Finns det några pengar i bolaget?
– Jag har inte hittat några pengar än så jag tror inte man kan räkna med att få några pengar.

Haninge kommun har ju betalat minst 3,7 miljoner kronor till bolaget, har du någon uppfattning hur mycket bolaget är skyldig kommunen?
– Jag vet inte riktigt. Man måste räkna av de kostnader som Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB har haft för arbetet att göra i ordning marken där bostäderna skulle stått och dra av det. Men jag har inte räknat på det än, säger han.

Annons

I juli gick bolaget som ni har betalt in 3,7 miljoner kronor till gått i konkurs, hur agerar ni?
– I nuläget avvaktar vi vad konkursförvaltaren kommer fram till, han har precis börjat titta på det, säger Jörn Karlsson, ekonomidirektör i Haninge kommun.

Ni har ju inte fått några bostäder, varför har ni inte krävt tillbaka era 3,7 miljoner kronor tidigare?
– Skälet är att det var en intressent som var nära att köpa hela projektet i somras så vi ville avvakta det och såg det som en möjlighet att få igen våra pengar. Men de hoppade av, säger han.

Tror du att ni får igen era pengar?
– Den möjligheten har nog minskat i samband med konkursen, säger han.

Läs också Skandalbolagen: en död, många lögner Stockholmshem stäms på 32 miljoner kronor Modulhärvan – Haninge kommun riskerar 20 miljoner i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.