Annons

Modulhärvan – Haninge kommun riskerar 20 miljoner i skadestånd

Haninge Haninge Kommun har betalat 3,7 miljoner kronor i hyra utan att få några modulbostäder. Nu anklagas kommunen för upphandlingsbrott och riskerar 20 miljoner i skadestånd. ”Det här får domstolen avgöra” säger kommunens jurist.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
På marken i Jordbro finns inga modulbostäder - trots att kommunen betalat hyra. Nu riskerar kommunen även att drabbas av miljonskadestånd för upphandlingsbrott.

Historien med Haninge kommuns modulbostäder har varit en följetong i Hem & Hyra. Kommunen har betalat nära fyra miljoner i hyra i slutet av 2017 – men än idag inte fått några bostäder.

Nyligen överklagades kommunens modulaffärer också till Förvaltningsrätten i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakom överklagan står företaget Aura Communities Ltd, som anser att kommunen har brutit mot lagen om offentlig upphandling när de inte upphandlade hyra av modulbostäder. Företaget skriver att kontraktet mellan kommunen och modulleverantören, som löper till 2032 är värt 52 miljoner och borde ha upphandlats.

– Jag mår dåligt när de slösar med skattepengar på det här sättet. Nu har de betalt utan att få en enda bostad. Vi hade definitivt kunnat göra det här billigare, säger han.

Annons

Han hävdar att Aura Communities Ltd troligen skulle vunnit upphandlingen om de fått delta och yrkar att förvaltningsrätten beslutar att Haninge kommun har brutit mot LOU. De yrkar också att hyresavtalet som kommunen tecknat med den nuvarande modulleverantören skall ogiltigförklaras.

Läs ocksåKommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

– Om vi vinner i förvaltningsrätten så kommer vi att stämma Haninge kommun på cirka 20 miljoner kronor som vi förlorat i utebliven vinst, säger han.

Vad gör ni om ni förlorar i förvaltningsrätten?
– Då överklagar vi till kammarrätten.

Men Haninge kommun är av en annan åsikt än Aura Communities Ltd. I yttrandet till förvaltningsrätten skriver Jennifer Ralph, kommunjurist på Haninge Kommun, att Aura Communities Ltd ansökan om överprövning ska avskrivas eftersom det har kommit in för sent.

Annons
Läs ocksåModulbolag i konkurs – Haninge kommun kan förlora miljoner

Hon menar också att kommunen inte behövde använda LOU i det aktuella fallet med modulbostäderna i Jordbro.
– Är det synnerligen brådskande så får man göra ett undantag enligt LOU och i det här fallet så var det brådskande att få fram bostäder till nyanlända så vi menar att vi inte behövde använda LOU, säger hon.

Vad anser du företagets överklagan ?
– Vi vill inte ge några fler kommentarer utan det här får domstolen avgöra, säger hon.

Läs också Stockholmshem stäms på 32 miljoner kronor Kommun tar strid - modulbolag krävs på 3,7 miljoner Skandalbolagen: en död, många lögner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.