Bostadsbolag får installera kamera

Nyheter Svenska Bostäder får installera så kallad bildporttelefon, för att hyresgästerna ska kunna se vem som söker dem. Kammarrättens beslut kan bli vägledande.​

​Så kallade bildporttelefoner i husportar blir allt vanligare. Enkelt uttryckt är det är ett slags elektroniskt tittöga. När besökaren ringer på porttelefonen kan hyresgästen inte bara höra besökarens röst utan även se vem som ringer på. Syftet är att ovälkomna gäster inte ska kunna ta sig in genom huvudentrén. Det är bara hyresgästen som kan se vem som ringer på porten och informationen lagras inte.

Justitiekanslern (JK) är emellertid kritisk och anser att den personliga integriteten väger tyngre. Om en bostadsmiljö kameraövervakas ska det, enligt JK, finnas en utredning som visar att platsen är särskilt brottsutsatt.
– Vår ambition är att överklaga alla beslut som berör kameraövervakning utanför bostadshus, säger Judit Fanago Gontier, föredragande jurist på JK.
 
Så skedde när kommunala Svenska Bostäder ansökte hos länsstyrelsen att sätta upp bildporttelefoner vid två hus på Jämtlandsgatan i Vällingby i västra Stockholm. I höstas gav länsrätten JK rätt. Bostadsbolaget överklagade till kammarrätten som undanröjer länsrättens beslut. Enligt kammarrätten är lagen om allmän kameraövervakning inte tillämplig eftersom kameran inte är fjärrmanövrerad och att den som har ett ärende till fastigheten själv startar kameran genom att ringa på en boendes ringklocka. Svenska Bostäder hade alltså inte behövt söka tillstånd hos länsstyrelsen för att få sätta upp kameran.
– Vår inställning är att länsrättens bedömning var riktig, vi beslutar troligen under nästa vecka om vi ska överklaga till regeringsrätten, säger Judit Fanago Gontier.
 
Två liknande ärenden väntar på bedömning. Nyligen fick kommunala Bostadsbolaget okej från länsstyrelsen att ha bildporttelefoner i två entréer i Kortedala i Göteborg. Tekniken är densamma som för Svenska Bostäders hus. Ett ärende ligger hos länsrätten i Skåne och berör en fastighet på Friisgatan i Malmö som ägs av privata Akelius fastigheter.
Om Justitiekanslern väljer att inte överklaga kammarrättens beslut till regeringsrätten kan domen bli vägledande.
 

Läs också Hyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektiv Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.