Annons

Bostadsbolag kan inte säga upp Migrationsverket

Nyheter Bostadsbolag som sedan tidigare hyr ut lägenheter till Migrationsverket kan inte säga upp hyresavtalen bara för att det nu råder bostadsbrist. Det är slutsatsen i en hovrättsdom.

Migrationsverket hyr 109 enskilda lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Hedemorabostäder. Där placeras asylsökande som behöver bostad i väntan på beslut om de ska få uppehållstillstånd.

För tio år sedan var det räddningen för ett bostadsbolag som annars hade behövt riva hyreshus. Invånarantalet i Hedemora har länge minskat.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men nu ökar befolkningen och det har uppstått bostadsbrist. Över 400 personer står i Hedemorabostäders lägenhetskö. Det är bakgrunden till att bolaget sade upp 15 av 109 hyresavtal där Migrationsverket är hyresgäst.

– Vi hyr ut tio procent av våra lägenheter till Migrationsverket. Vi tar ett stort ansvar, men som allmännyttigt bostadsbolag ska vi se till att det finns bostäder åt kommuninnevånarna och då tyckte vi det var rimligt att få loss 15 lägenheter till bostadskön, säger Erik Kristiansson, vd för Hedemorabostäder.

När uppsägningarna behandlades i hyresnämnden fick bostadsbolaget rätt. Men Migrationsverket överklagade och nu har Svea hovrätt kommit med ett beslut som innebär att lägenheterna ska fortsätta att hyras ut till Migrationsverket.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Den juridiska avvägningen tar inte hänsyn till flyktingpolitik eller ekonomi. I stället handlar frågan om vems intresse som väger tyngst – bostadsbolagets intresse av att ge lägenheter till personer som står i kö eller Migrationsverkets intresse av att hyra för asylsökande?

Något likadant fall har inte prövats förut. Hovrätten hänvisar i stället till rättsfall som handlar om en studentbostadsstiftelse och ett universitet som hyrde lägenheter och i sin tur hyrde ut dem till studenter, respektive gästforskare. Hyresvärden förlorade i alla dessa fall, eftersom lägenheterna inte hade använts på annat sätt än vad som var tänkt när hyresavtalen tecknades.

Stefan Råhlander, verksjurist på Migrationsverket, är lättad.

Annons
Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

– Naturligtvis är det viktigt för oss. Nu vet vi att vi har besittningsskydd som andra hyresgäster och kan vara trygga med det. 

Tar Migrationsverket ingen hänsyn till att Hedemorabostäder ändå tar ett stort ansvar i och med att man hyr ut tio procent av sitt bestånd till er?

– Sådana avvägningar har inte gjorts. I rådande läge är det ett så enormt tryck att vi behöver varje lägenhet vi kan få.

Men de behövs även till nyanlända som att fått uppehållstillstånd och inte kan få lägenhet på grund av bostadsbristen?

– Ja, men det är ett större samhällsproblem i så fall, säger Stefan Råhlander.

Hedemorabostäders vd Erik Kristiansson tycker att hovrätten kunde ha tagit hänsyn till att bolaget fortfarande skulle ha ett stort åtagande. 

– Om alla bostadsbolag hyrde ut tio procent av beståndet till Migrationsverket så skulle det inte vara några problem att hitta asylboende. Nu är det många som inte hyr ut alls till Migrationsverket, medan vi som redan har dem som kund måste behålla dem.

Annons

Erik Kristiansson bedömer att minst 50 av de som bor i Migrationsverkets lägenheter redan har fått uppehållstillstånd och väntar på att få lägenhet i Hedemora eller någon annan kommun. Många står i Hedemorabostäders kö och skulle ha gynnats av om de fick loss de 15 lägenheterna.

Men de står väl inte först i kön, så de skulle ändå inte ha fått dessa lägenheter?

– Nej, men det skulle ha blivit en omflyttning i vårt bestånd och lättare att få lägenhet i ytterområdena där vi inte har kö. Och vi vill att de som har fått uppehållstillstånd ska kunna stanna här. Vi vill öka antalet kommuninvånare.

Varför bygger ni inte fler bostäder om ni har bostadsbrist?

– Det kommer vi att göra. Vi har tre olika projekt som ska sättas igång så fort som möjligt, säger Erik Kristiansson.

Läs också Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.